Ελ. Θεοχάρους: Πάρα πολλά από τα σημεία που έχει θίξει ο Πέτρος Αγαθαγγέλου είναι απόλυτα σωστά


Π. Αγαθαγγέλου: Πιστεύουμε ότι θα βρεθούν εκείνες οι συνέργειες και θα υπάρξει η κατάλληλη «σύζευξη» από όλους τους εμπλεκομένους

Αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλληλεγγύης αποτελούμενη από την Πρόεδρο, Δρα Ελένη Θεοχάρους, και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Πόλυ Παλλήκαρο συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρα Πέτρο Αγαθαγγέλου, στα Κεντρικά Γραφεία της Αλληλεγγύης.
Μετά το πέρας της συνάντησης η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, δήλωσε: «Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, τον γιατρό Πέτρο Αγαθαγγέλου, και έχουμε ακούσει από αυτόν και την εκδοχή των γιατρών όσον αφορά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ για να μπει σε εφαρμογή. Πιστεύουμε ότι πάρα πολλά από τα σημεία που έχει θίξει είναι απόλυτα σωστά και βλέπουμε ότι ενώ εμείς στηρίξαμε, ως Κίνημα και ως πολίτες, τη λειτουργία ενός συστήματος Υγείας ευθύς εξαρχής, και ενώ ευθύς εξαρχής είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες του και είχαμε επισημάνει τα σημεία πάνω στα οποία θα προσκρούσει η εφαρμογή του νόμου, είχαμε πει ότι θα το στηρίξουμε και βρίσκοντας κάθε εμπόδιο θα προσπαθούμε να το επιλύσουμε»
Σχετικά με το ζήτημα της ιδιωτικής ιατρικής, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «δεν ζούμε σε καθεστώς απολυταρχικό για να επιβάλλεται η συμμετοχή σε ένα σύστημα Υγείας στον οποιοδήποτε, είναι η ελεύθερη συμμετοχή που θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ένα σχέδιο υγείας με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι θα παίρνουν ένα ικανοποιητικό μισθό για τα δεδομένα τους. Όποιος θέλει να είναι στην ιδιωτική ιατρική, να παραμείνει στην ιδιωτική ιατρική και είναι επιβεβλημένο να υπάρχει η επικουρική ασφάλιση η οποία θα διασφαλίζει τον κάθε πολίτη να μπορεί να έχει το γιατρό της επιλογής του και την περίθαλψη την οποία θα επιθυμεί. Ταυτόχρονα θα δώσει και μια ανάσα στο βαρυφορτωμένο σχέδιο Υγείας και θα επιτρέψει και εκείνος ο οποίος θα συμμετέχει στο σχέδιο Υγείας, θα απολαμβάνει των υπηρεσιών του, να έχει καλύτερη περίθαλψη. Επισημαίνουμε ότι η καταβολή των εισφορών στο σχέδιο Υγείας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες. Αυτή την έννοια έχει η καθολικότητα. Δεν έχω κατανοήσει γιατί υπάρχει αυτή η διένεξη και βλέπω ότι οι γιατροί έχουν όλη την καλή διάθεση να στηρίξουν τις προσπάθειες της Πολιτείας προς αυτό το σημείο. Όλα τα άλλα είναι εντελώς επιφανειακά προβλήματα τα οποία επίσης μπορεί να λυθούν με καλή θέληση.

Αναμένουμε ότι το υπουργείο Υγείας θα δείξει εκείνη την ευρεία αντίληψη για τα γεγονότα, ούτως ώστε να μην μπλοκαριστεί η εφαρμογή του ΓΕΣΥ εξαιτίας της άγνοιας μερικών για το τι πραγματικά σημαίνει ιατρική, και για το τι πραγματικά σημαίνει διαχείριση της ασθενείας»
Με τη σειρά του Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Κινήματος αλλά και «καταξιωμένη και διακεκριμένη επιστημονικά συνάδελφο κ. Θεοχάρους» για τη σημερινή πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, όπως είπε, συνάντηση.
Για να προσθέσει: «Υπήρξε μια κατανόηση εκείνων των προβληματισμών και εκείνων των παραμέτρων που αφορά το σχεδιασμό για εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Στόχος και σκοπός είναι να παραμείνουμε βαθιά προσηλωμένοι στην προσπάθεια της Πολιτείας να εφαρμόσει το σχέδιο Υγείας με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με στόχο και σκοπό να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του και να διασφαλίζουμε την ποιότητα. Μέσα από αυτά που έχει αναφέρει πολύ ορθά η κυρία Θεοχάρους και μας βρίσκει πλήρως συνοδοιπόρους στο σχεδιασμό αυτών, πιστεύουμε ότι θα βρεθούν εκείνες οι συνέργειες και θα υπάρξει η κατάλληλη «σύζευξη» από όλους τους εμπλεκομένους για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











367