Ελ. Θεοχάρους: Λυπούμαστε για τον περιορισμό των αντιδράσεων των ιατρών σε αφορισμούς


Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Έκπληξη μού προκάλεσαν οι πληροφορίες για τις αντιδράσεις μερικών ιατρών στην στάση που τηρήσαμε, τόσον εγώ προσωπικά, όσον και η Αλληλεγγύη, αλλά και για τις πάγιες διαχρονικές θέσεις μας, όσον αφορά το ΓεΣΥ. Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση γι' αυτό επαναλαμβάνω συνοπτικά τις θέσεις μας προς άρσιν παρεξηγήσεων και αν χρειαστεί προς έναν περαιτέρω διάλογο:

  1. Ψηφίσαμε τα νομοσχέδια και τους κανονισμούς του ΓεΣΥ γνωρίζοντας τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργούσαν. Τα είχαμε έγκαιρα επισημάνει. Στηρίζουμε την εφαρμογή του ΓεΣΥ γιατί πιστεύουμε ότι ο κάθε Κύπριος πολίτης δικαιούται να έχει ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Και γιατί το σύστημα υγείας του τόπου μας έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και συντονισμού με την υπόλοιπη ΕΕ.
  2. Με πολιτικό κόστος υποστηρίξαμε διαχρονικά, ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ των Ιατρών. Τόσον εγώ προσωπικά ως ιατρός-στέλεχος των συνδικαλιστών μας οργάνων, όσον και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με την Κοινοβουλευτική της ομάδα και την Γραμματεία Υγείας, που διευθύνεται από τον έμπειρο και διακεκριμένο Επιστήμονα Δρα Γιώργο Ποταμίτη, στηρίξαμε και στηρίζουμε τη θέση ότι έπρεπε να γίνει σωστός διάλογος για το ύψος των αμοιβών των γιατρών. Εμείς ζητούμε οι αμοιβές να ικανοποιούν τους γιατρούς. Ζητούμε να τους δοθούν όλα τα κίνητρα (επιστημονικά και ηθικά) έτσι ώστε η εργασία τους στο ΓεΣΥ να καταστεί ελκυστική. Θέλουμε ικανοποιημένους γιατρούς να προσφέρουν ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες και ικανοποιημένους τους πολίτες που θα περιθάλπουν. Δεκάδες φορές τους υπερασπιστήκαμε όταν ευρίσκοντο στο στόχαστρο όλων καλώντας την κοινωνία και την πολιτεία να μην δαιμονοποιεί τους ιατρούς. Ζητούμε να απλοποιηθεί το σύστημα πληρωμής των ιατρών για κάθε ιατρική πράξη ούτως ώστε να μην μετατραπεί το ΓεΣΥ σε επιχείρηση εμπόρων υγείας μη εχόντων σχέση με το Ιατρικό λειτούργημα.
  3. Τονίζαμε την αναγκαιότητα να λάβει υπ' όψιν η πολιτεία τις δαπάνες που καταβάλλουν οι ιδιώτες ιατροί για την λειτουργία και συντήρηση ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
  4. Υποδείξαμε ότι η συμμετοχή πρέπει να στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση του κάθε ιατρού χωρίς πειθαναγκασμούς και άνωθεν εντολές. Υποδείξαμε ότι ο ιατρός θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ της ένταξης στο ΓΕΣΥ και της Ιδιωτικής άσκησης της Ιατρικής.
  5. Επιμένουμε ότι για να οικοδομηθεί σωστά το ΓεΣΥ και να ορθοποδήσει πρέπει να υπάρχει καθολική συνειδητοποιημένη συμμετοχή των πολιτών στο ασφαλιστικό τομέα του, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί ο κάθε πολίτης αν το επιθυμεί να έχει και επικουρική ασφάλιση. Και αυτό μέχρι να μπορέσει το ΓεΣΥ να απεξαρτηθεί από την Κυβερνητική στήριξη οπόταν θα διαφοροποιηθεί ενδεχομένως με βάσει ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και το ασφαλιστικό σύστημα. Επί του παρόντος ουδείς μπορεί να απαγορεύσει στον πολίτη να έχει ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη.
  6. Ζητήσαμε τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς τις βέλτιστες πρακτικές.
  7. Στηρίξαμε την θέση ότι με βάση και την Ευρωπαϊκή οδηγία και κάτω από σαφείς και συμφωνημένους κανονισμούς θα μπορεί ο κάθε πολίτης να λαμβάνει ότι του αναλογεί και να επισκέπτεται τον ιατρό της επιλογής του, πληρώνοντας ο ίδιος ή μέσω ασφαλιστικής κάλυψης την όποια διαφορά.
  8. Υποδείξαμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσει επιτέλους να εφαρμοστεί η οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη και θα μετατραπεί η Κύπρος σε διεθνές Ιατρικό Κέντρο.
  9. Επιμένουμε στην θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ισχύσει η ενάσκηση της Ιατρικής ταυτόχρονα στο ΓεΣΥ και στον Ιδιωτικό τομέα. Και σ' αυτό επιμένουμε. Υποδείξαμε την αναγκαιότητα ένταξης των πανεπιστημιακών Ιατρών στο ΓεΣΥ για να αποκτήσει το σύστημα κύρος, να τυγχάνουν καλύτερης εκπαίδευσης οι φοιτητές και να ξεφύγουμε από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που όλοι την γνωρίζουν και όλους τους προβληματίζει χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν ότι με 4 Ιατρικές Σχολές σε λίγο καιρό οι μισοί ιατροί θα είναι Πανεπιστημιακοί.
  10. Ζητήσαμε να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την αναγκαιότητα της συνέπειας απέναντι στις υποχρεώσεις τους και για να μην προσπαθούν να αποφεύγουν την καταβολήν των εισφορών τους διότι τούτο αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουν τόσον οι παρανομούντες όσον και οι συνεπείς

Λυπούμαστε για την έλλειψη διαλόγου, αλλά και για τον περιορισμό των αντιδράσεων των ιατρών σε αφορισμούς. Η μόνη πάντως συγκεκριμένη «κατηγορία» που ακούσαμε-εκτός του ότι ασαφών αφορισμών- είναι ότι η Πρόεδρος θα εντασσόταν στο ΓεΣΥ κάτω και από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αλλά αυτό είναι η Ελευθερία της επιλογής».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











314