Ελ. Π. Ισσέγιεκ στο Ygeia-News: Μείωση στην τιμή 704 φαρμάκων από τα συνολικά 5.553 του καταλόγου


Χωρίς αύξηση, αλλά μόνο με μείωση παρουσιάζονται οι τιμές των φαρμάκων ύστερα από την ετήσια επικαιροποίηση. Ο νέος τιμοκατάλογος φαρμάκων θα έχει ισχύ από τις 15 Μαρτίου 2017, κυκλοφορεί ωστόσο από τις αρχές του χρόνου, δίνοντας χρόνο στις φαρμακευτικές εταιρίες και στα ιδιωτικά φαρμακεία να προσαρμοστούν με τις νέες τιμές.

Όπως δήλωσε στο Ygeia-News η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κα Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, «από τα συνολικά 5.553 φάρμακα του τιμοκαταλόγου, στην επικαιροποίηση εμπίπτουν τα 2.674, από τα οποία τα 704 παρουσίασαν μείωση στην τιμή, ενώ τα 1970 παρέμειναν ως είχαν. Η μείωση στην τιμή των 704 φαρμάκων, διαμορφώνεται στο -9.31% κατά μέσο όρο και αφορούν κυρίως φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος (αντιψυχωσικά, αντιπαρκινσονικά και φάρμακα για την άνοια), του καρδιαγγειακού συστήματος (αντιυπερτασικά) και κάποια αντιβιοτικά. Παρόλο που επικαιροποίηση σημαίνει αυξομειώση των τιμών, εντούτοις δεν έχουν επιτρέψει αυξήσεις, έχουν παγοποιήσεις τις τιμές των φαρμάκων που επρόκειτο να αυξηθούν».

Η πρόεδρος του ΠΦΣ εξήγησε: «Η επικαιροποίηση γίνεται στα 2.674 φάρμακα, καθώς τα υπόλοιπα είτε έχουν χονδρική τιμή ίση ή μικρότερη των 10 ευρώ, είτε αφορούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ)».

Η κα Ισσέγιεκ επεσήμανε ακόμη: «Υπάρχει μια πτωτική τάση στις τιμές των φαρμάκων, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία 3-4 χρόνια τουλάχιστον με την ετήσια πλέον επικαιροποίηση».

Κατά την κ Ισσέγιεκ, από τις 15 Μαρτίου 2017 οι ασθενείς θα αγοράζουν από τα αδειοδοτημένα φαρμακεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ασφαλή, αποτελεσματικά και φθηνότερα φάρμακα. Η σύσταση του ΠΦΣ είναι να αποφεύγεται η αγορά φαρμάκων από μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία αγορές (διαδίκτυο, κατεχόμενα).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











317