Ελ. Π. Ισσέγιεκ: Η δημοφιλέστερη πύλη εισόδου και διακίνησης πλαστών φαρμάκων είναι το διαδίκτυο


*Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2019, τίθεται σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, για έλεγχο των φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τα πλαστά φάρμακα

*Ο ΠΦΣ έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης από τον Απρίλιο, ευελπιστώντας ότι το κοινό θα αντιληφθεί τους κινδύνους στους οποίους υποβάλλεται με τη χρήση φαρμάκων, τα οποία δεν ελέγχονται από τις Αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*Η αφίσα της εκστρατείας θεωρήθηκε σκληρή και προκλητική από κάποιους και ίσως για αυτό το λόγο δεν καταφέραμε να την τοποθετήσουμε σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα. Ενώ έχει τοποθετηθεί σε φαρμακεία και σε διάφορα σημεία των δρόμων, ίσως να μην είναι κοντά στη δημοσιο-υπαλληλική νοοτροπία

Τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα με τα ψευδεπίγραφα/πλαστά φάρμακα, αλλά και τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγορά και χρήση φαρμάκων από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και τα κατεχόμενα, τόνισε για ακόμα μία φορά σε σημερινή διάσκεψη τύπου ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη-Πιέρα Ισσέγιεκ, «ο ΠΦΣ έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης από τον Απρίλιο, ευελπιστώντας ότι το κοινό θα αντιληφθεί τους κινδύνους στους οποίους υποβάλλεται με τη χρήση φαρμάκων, τα οποία δεν ελέγχονται από τις Αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκστρατεία με επίκεντρο τα ψευδεπίγραφα/πλαστά φάρμακα στοχεύει στο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από το τρίπτυχο Ασφάλεια, Ποιότητα και Αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, παρέχοντάς του μιαν ασπίδα προστασίας και διασφαλίζοντας την υγεία του».

Η πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε: «Για την εκστρατεία, έχει ετοιμαστεί σχετική αφίσα, με τη φωτογραφία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί για ενημέρωση. Η αφίσα της εκστρατείας θεωρήθηκε σκληρή και προκλητική από κάποιους και ίσως για αυτό το λόγο δεν καταφέραμε να την τοποθετήσουμε σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα. Ενώ έχει τοποθετηθεί σε φαρμακεία και σε διάφορα σημεία των δρόμων, ίσως να μην είναι κοντά στη δημοσιο-υπαλληλική νοοτροπία».

Η κ. Ισσέγιεκ πρόσθεσε: «Η δημοφιλέστερη πύλη εισόδου και διακίνησης πλαστών φαρμάκων στην αγορά είναι το διαδίκτυο. Η τελευταία έρευνα στο χώρο της Ε.Ε. δείχνει ότι το 80% των πλαστών φαρμάκων διακινούνται μέσω του διαδικτύου, και μάλιστα από ιστοσελίδες που αποκρύπτουν την πραγματική γεωγραφική τους διεύθυνση».

Η πρόεδρος του ΠΦΣ σημείωσε ότι λόγω της ανησυχίας στην Ευρώπη «μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2019, τίθεται σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, για έλεγχο των φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη (υποχρεώνονται όλα τα κράτη μέλη να τον εφαρμόσουν), με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τα πλαστά φάρμακα. Με την εισαγωγή ειδικού δισδιάστατου κωδικού μοναδικού για κάθε φάρμακο ξεχωριστά και ταινίας ασφαλείας, τα οποία ελέγχονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού του φαρμάκου και απενεργοποιούνται κατά την πώληση, καθίσταται αδύνατη η αντιγραφή τους, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης των πλαστών φαρμάκων».

«Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες επαγρυπνούν»

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Άννα Παφίτου, αφού χαιρέτησε την εκστρατεία του ΠΦΣ ανέφερε ότι «υπάρχει ήδη ευρωπαϊκή νομοθεσία του 2011, η οποία ενσωματώθηκε την κυπριακή νομοθεσία και έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 01/01/2013. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι δεν έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή αγορά κρούσματα κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων φαρμάκων, εκτός από ορισμένα που έρχονται από το διαδίκτυο, μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες επαγρυπνούν με σκοπό να διασφαλίσουν την ασφάλεια του κοινού». «Για το σκοπό αυτό», συνέχισε, «πραγματοποιούμε τακτικούς έλεγχους σε δέματα στα ταχυδρομεία που έρχονται από το διαδίκτυο και υπάρχουν υπόνοιες ότι περιέχουν ψευδεπίγραφα».

Η κ. Παφίτου κατέληξε ότι σε σχέση με τα κατεχόμενα «υπάρχει συνεργασία με το τμήμα τελωνείων, ωστόσο, δυστυχώς οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι δειγματοληπτικοί και όταν βρουν φαρμακευτικά προϊόντα έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας για το αν θα τα κατάσχουν ή όχι».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ ψευδεπίγραφο φάρμακο είναι:

  • Ένα τέλεια παραποιημένο πλαστό σκεύασμα. Συνήθως περιέχει είτε ανεπαρκείς, είτε και καθόλου ποσότητες της δραστικής ουσίας. Ενδεχoμένως να περιέχει μέχρι και τοξικές ουσίες, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του, από τους ασθενείς, να εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους
  • Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, ακόμα και από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες υγείας ,να ξεχωρίσουν τα πραγματικά από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.
  • Πίσω από την εμπορία των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, βρίσκεται το οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για μια αγορά, η οποία υπολογίζεται σήμερα γύρω στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκρίνεται πλέον με το παραεμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση ψευδεπίγραφων φαρμάκων:

-καταργείται η προσωπική επαφή του ασθενή με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό του, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν να δοθούν οι σωστές οδηγίες στον ασθενή

-oι όποιες πιθανές απορίες του ασθενή σχετικά με τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου θα μείνουν αναπάντητες, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του

-δεν υπάρχει εγγύηση ότι το προϊόν ελέχθηκε και είναι ασφαλές με τις σωστές προδιαγραφές

-το φάρμακο ενδέχεται να φτάσει σε γλώσσα μη κατανοητή από τον ασθενή,

-ο ασθενής, πιθανόν να λαμβάνει ήδη άλλο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία με αυτό που παρήγγειλε και έτσι να δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα υπερδοσολογίας

-η διαφήμιση στον ιστότοπο πιθανώς να περιέχει παραπλανητικά και ψευδή πληροφοριακά στοιχεία όσον αναφορά την ένδειξη και τις επιδράσεις του φαρμάκου

-το προϊόν μπορεί να είναι πλαστό και να μην περιέχει καθόλου δραστική ουσία, να είναι δηλαδή εικονικό φάρμακο ή ακόμα και τοξικό.

-ποιος εγγυάται ότι το φάρμακο αυτό θα φτάσει κοντά μας σε καλή κατάσταση, σε σωστές συνθήκες φύλαξης ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του όταν δεν γνωρίζουμε καν από πού ξεκίνησε και από πού πέρασε μέχρι να φτάσει σε μας;

Στατιστικά στοιχεία – εμπόριο πλαστών φαρμάκων

  • Το 2007 κατασχέθηκαν στα ευρωπαϊκά τελωνεία περισσότερα από 4.000.000 κουτιά πλαστών φαρμάκων, αριθμός ο οποίος ήταν αυξημένος σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο του 2006.
  • Το δε 2011 αυτός ο αριθμός εκτοξεύθηκε στα 26,000.000 κουτιά, ενώ μόνο τους 2 τελευταίους μήνες του 2012 κατασχέθηκαν 61.000.000 πλαστά χάπια στην Ε.Ε.
  • Στοιχεία της WHO δείχνουν ότι το 15% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων είναι σήμερα πλαστά, ενώ το ποσοστό αυτό σε κάποιες χώρες όπως στην Αφρικανική ήπειρο αλλά και την Ασία φτάνει στο απίστευτο ποσοστό του 50%. Είναι δε εκπληκτικό το νούμερο των πωλήσεων πλαστών φαρμάκων, όπου το 2010 έφτασε τα 75 δις ευρώ, παγκοσμίως.
  • Σήμερα το αισχρό αυτό παραεμπόριο υπολογίζεται γύρω στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











364