Έκθεση Κομισιόν: Αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα


Παιχνίδια από την Κίνα είναι η συνηθέστερη κατηγορία ειδοποιήσεων που δέχθηκε το 2016 το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα, σύμφωνα με σημερινή έκθεση που παρουσίασε η Κομισιόν και η αρμόδια Επίτροπος Βέρα Γιούροβα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2016 το σύστημα χρησιμοποιήθηκε ενεργά από τις εθνικές αρχές, οι οποίες αφαίρεσαν περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα από τα καταστήματα.

Η Κύπρος χρησιμοποίησε το σύστημα 118 φορές μέσα στο έτος, και έρχεται στην ΄5η θέση στην ΕΕ σε όγκο κοινοποιήσεων μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 319 κοινοποιήσεις.

Καθώς όμως όλο και περισσότερα από τα επικίνδυνα προϊόντα που κοινοποιούνται στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πωλούνται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, η Κομισιόν από φέτος αποφάσισε να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις διαδικτυακές πλατφόρμες Amazon, Ebay και Alibaba, ώστε να αντιμετωπίσουν πιο ενεργά τα δυνητικά μη ασφαλή ή μη συμμορφούμενα προϊόντα στους δικτυακούς τόπους τους οι οποίοι πωλούν στους καταναλωτές της ΕΕ. Συγκεκριμένα αυτό ίσχυσε το 2016 για 244 κοινοποιήσεις.

Η Κομισιόν καταγράφει στη έκθεση ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχει ενισχυθεί και οι χώρες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα επικίνδυνα προϊόντα αποσύρονται με ταχύ ρυθμό σε όλη την Ευρώπη.

Το 2016 ανταλλάχθηκαν 2.044 προειδοποιήσεις σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα μεταξύ των εθνικών αρχών μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Οι εν λόγω προειδοποιήσεις οδήγησαν στη λήψη 3.824 μέτρων, όπως π.χ. ανακλήσεις προϊόντων. Ο αριθμός των αντιδράσεων ήταν υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό καταδεικνύει ότι οι εθνικές αρχές παρακολουθούν στενότερα τις προειδοποιήσεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταστεί η αγορά ασφαλέστερος τόπος για τους καταναλωτές.

Η έκθεση καταγράφει ότι το 2016 τα παιχνίδια ήταν η κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (26 %), ακολούθησαν δε τα μηχανοκίνητα οχήματα (18 %), τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (13 %).

Όσον αφορά τους κινδύνους, το 2016 ο κίνδυνος τραυματισμού ήταν ο συχνότερα κοινοποιηθείς (25 %), ακολούθησε δε ο χημικός κίνδυνος (23 %).

Τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα που κοινοποιήθηκαν στο σύστημα προήλθαν από χώρες εκτός ΕΕ. Η Κίνα αναφέρθηκε ως χώρα καταγωγής για το 53 % (1.069) των προϊόντων που κοινοποιήθηκαν. Σημειώθηκε μείωση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον αριθμό των προειδοποιήσεων για προϊόντα από την Κίνα, από 62 % το 2015 σε 53 % το 2016. Τα επικίνδυνα προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης αντιπροσώπευαν 468 κοινοποιήσεις (23 %). Το 2016 σε 102 κοινοποιήσεις (5 %) αναφέρθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σε 53 κοινοποιήσεις (2,6 %) αναφέρθηκε η Τουρκία ως χώρα καταγωγής. Για 158 κοινοποιηθέντα προϊόντα (8 %) η καταγωγή είναι άγνωστη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











276