Έκθεση για υποχρεωτική ένδειξη καταλόγου συστατικών και διατροφικής δήλωσης στα αλκοολούχα ποτά


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε έκθεση που κοινοποιήθηκε προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την υποχρεωτική ένδειξη καταλόγου συστατικών και διατροφικής δήλωσης στα αλκοολούχα ποτά.

Βάσει των ισχύοντων κανόνων, σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα, η ένδειξη του καταλόγου των συστατικών και η διατροφική δήλωση δεν είναι υποχρεωτική για τα αλκοολούχα ποτά. Η Διατροφική Δήλωση έχει γίνει υποχρεωτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των προ-συσκευασμένων τροφίμων από τις 13 Δεκεμβρίου 2016, κάνοντας την ιδιαιτερότητα της κατάστασης με τα αλκοολούχα ποτά ακόμη πιο εμφανή. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν μειωμένη πρόσβαση στη διατροφική δήλωση και στον κατάλογο των συστατικών, με εξαίρεση τα συστατικά τα οποία επιφέρουν αλλεργική αντίδραση.

Ενώ στο παρελθόν οι εμπλεκόμενοι οικονομικοί φορείς είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους προς ένα υποχρεωτικό καθεστώς επισήμανσης, σήμερα η βιομηχανία αναγνωρίζει το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν τι ακριβώς καταναλώνουν. Σε αυτή τη βάση, προέκυψε αυξανόμενος αριθμός εθελοντικών πρωτοβουλιών για παροχή πληροφοριών σχετικά με τα συστατικά, την ενεργειακή αξία ή και την πλήρη διατροφική δήλωση των αλκοολούχων ποτών, ανταποκρίνοντας έτσι στις προσδοκίες των καταναλωτών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ποτά που καταναλώνουν.

Για πρόσβαση στην έκθεση, ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/fs_labelling-nutrition_legis_alcohol-report_en.pdf

Η πιο πάνω ανακοίνωση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











359