Έκτακτοι γιατροί: Πέντε δεσμεύσεις του Υπουργού, μας βρίσκουν ικανοποιημένους και αισιόδοξους


Πέντε δεσμεύσεις, οι οποίες τον βρίσκουν ικανοποιημένο και αισιόδοξο για το μέλλον, έλαβε ο Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ) από την Υπουργό Υγείας, κατά την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΣΙΚ, ο Σύνδεσμος έλαβε εκ νέου, μεταξύ άλλων, την υπόσχεση ότι ο Φίλιππος Πατσαλής θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μην απολυθεί κανένας έκτακτος ιατρός που εργάζεται σήμερα, ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση των νέων λιστών υποψηφίων προς διορισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου: «Στις 19/12/2014, ο Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ), είχε την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση έλαβε χώρα, κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Υπουργό για τα προβλήματα μας, αλλά και τις ανησυχίες του Συνδέσμου σχετικά με το εργασιακό μέλλον των μελών του.

Ως Σύνδεσμος, προσβλέπουμε με αισιοδοξία στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, θεωρώντας ότι είναι η μόνη λύση για το εργασιακό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι πέραν των τρακοσίων έκτακτοι γιατροί. Αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται στον δημόσιο τομέα διάφορες κατηγορίες ιατρών, οι οποίοι εκτελούν τα ίδια καθήκοντα, χωρίς να έχουν ίσα δικαιώματα μεταξύ τους σε θέματα απολαβών, αδειών, ανέλιξης, συνταξιοδότησης και εργασιακής ασφάλειας.

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε την ισχυρή προσήλωση του Υπουργού στην πλήρη και άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ. Εμείς με τη σειρά μας, διαβεβαιώσαμε για την στήριξη μας όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδιασμών του υπουργείου για την αυτονόμηση. Οι σχεδιασμοί αυτοί, άλλωστε, θα συμβάλουν στην περαιτέρω αξιοποίηση κυρίως των εκτάκτων ιατρών για μακρά χρονική περίοδο, αφού είναι ηλικιακά οι νεότεροι, αρκετοί σε αριθμό και ταυτόχρονα με πλούσια εμπειρία από τη θητεία τους στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο και τα διαχρονικά μας αιτήματα δεν μπορούν να τύχουν επίλυσης σήμερα, οι πιο κάτω δεσμεύσεις του Υπουργού μας βρίσκουν ικανοποιημένους και αισιόδοξους για το μέλλον:

1. Δέσμευση του Υπουργού ότι η διαδικασία αυτονόμησης προχωρά κανονικά με στόχο αυτή να είναι σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2015, οπόταν θα δοθούν και τα νέα συμβόλαια εργοδότησης στους εκτάκτους ιατρούς των αυτονομημένων, πλέον, νοσηλευτηρίων.

2. Διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα προσφερθεί σε όλους τους έκτακτους και συμβασιούχους γιατρούς η δυνατότητα να εργοδοτηθούν στα αυτόνομα νοσηλευτήρια, εφόσον το επιθυμούν.

3. Διαβεβαίωση ότι ο ΣΕΣΙΚ θα συμμετέχει στις διεργασίες καθορισμού των νέων σχεδίων υπηρεσίας και των όρων των συμβολαίων και στα οποία συμβόλαια θα δίνονται κίνητρα παραμονής των ιατρών στα αυτόνομα νοσηλευτήρια.

4. Επανάληψη της υπόσχεσης του ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μην απολυθεί κανένας έκτακτος ιατρός που εργάζεται σήμερα, ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση των νέων λιστών υποψηφίων προς διορισμό.

5. Διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που οι σχεδιασμοί για το ΓεΣΥ δεν προχωρήσουν, θα κληθούμε άμεσα για να αναζητηθούν λύσεις στα υπαρκτά και χρονίζοντα προβλήματα των εκτάκτων.

Ευελπιστούμε ότι τυχόν αντιρρήσεις και εμπόδια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αρθούν σύντομα, ώστε να προχωρήσει άμεσα το μεγαλύτερο έργο στο χώρο της υγείας στον τόπο μας, για το καλό των ασθενών αλλά και των εργαζομένων στο χώρο αυτό. Στηρίζουμε την άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ και όλες τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς να απεμπολούμε τα δικαιώματα μας, τα οποία προκύπτουν από τη μακροχρόνια υπηρεσία μας στη δημόσια υγεία».

Διαβάστε εδώ: Οι προκαταρκτικοί κατάλογοι για τις πιθανές ανάγκες σε Ιατρικούς Λειτουργούς, 1ης Τάξης

Διαβάστε εδώ: Ο προκαταρκτικός κατάλογος για τις πιθανές ανάγκες σε Ιατρικούς Λειτουργούς, 2ης Τάξης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











261