Έξυπνη κάρτα υγείας υπόσχεται καλύτερη διαχείριση του διαβήτη


ΑΘΗΝΑ: Μια έξυπνη κάρτα υγείας που θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλα τα ιατρικά δεδομένα του ασθενή με διαβήτη φιλοδοξεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της μεταβολικής νόσου. Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) προγραμματίζει εξετάσεις σακχάρου, ενώ προτείνει και απλούς τρόπους πρόληψης της νόσου.

Όπως είναι γνωστό, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

Προς το παρόν, ο διαβήτης τύπου 1 δε μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αναχαιτισθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από σημαντικές κλινικές μελέτες.

Την τελευταία 15ετία η νόσος έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας», καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, ενώ το 2000 οι ασθενείς διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300. Και η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκοσμίως και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στο πλαίσιο των δράσεων του το ΕΚΕΔΙ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Δήμο Αμαρουσίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, διοργανώνει δωρεάν
μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) καθώς και ειδική ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, με τίτλο «Η ζωή με το σακχαρώδη διαβήτη».

-Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ

Ηλεκτρονική κάρτα υγείας για τον Διαβήτη

Παράλληλα, το ΕΚΕΔΙ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναπτύσσει μια έξυπνη ηλεκτρονική κάρτα υγείας για ασθενείς με διαβήτη.

Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΚΕΔΙ, Μανώλης Φραγκούλης, «στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος ARETAEUS αναπτύσσουμε ένα μοντέλο «έξυπνης κάρτας», που συνιστά τον προσωπικό φάκελο του ασθενούς, αλλά και ένα φιλικό προς το χρήστη πληροφοριακό σύστημα. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην κάρτα παρέχουν τη δυνατότητα στον εξουσιοδοτημένο ιατρό να έχει άμεση πρόσβαση στα ατομικά ιατρικά δεδομένα του ασθενούς οποιαδήποτε στιγμή κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να έχει συνεχή και εις βάθος παρακολούθηση της πορείας της νόσου του».

Η εγκατάσταση του μοντέλου αυτού στο δίκτυο των Διαβητολογικών Κέντρων σε ολόκληρη την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή δεδομένων για επιδημιολογικές μελέτες με στόχο τη χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση της νόσου στον ελληνικό πληθυσμό.

Το περπάτημα τον διαβήτη κάνει πέρα

«Είναι ευνόητο ότι ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής του, με τη ριζική καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, το κάπνισμα κ.τ.λ. Θα πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του τη σωματική άσκηση, π.χ. κολύμπι, ποδήλατο ή και περπάτημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το κανονικό περπάτημα για 30 λεπτά ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%, αλλά και οδηγεί σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και στις δύο μορφές του διαβήτη» σημειώνει ο Καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας και πρόεδρος του ΕΚΕΔΙ, Σωτήρης Ράπτης.


Επίσης, υπενθυμίζει ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου ιατρού τους. Επιπλέον υπό τη στενή παρακολούθηση του γιατρού τους πρέπει να παρακολουθούν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κάθε 8-10 εβδομάδες και να αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, τις υπογλυκαιμίες.


«Με δεδομένο το γεγονός ότι η υγεία τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ίδιοι την κατάλληλη στιγμή, η εκπαίδευσή τους είναι υψίστης σημασίας για τη σωστή διαχείριση της νόσου τους και την πρόληψη των επιπλοκών της. Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχής και εξατομικευμένη σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός, ενώ θα πρέπει να παρέχεται από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη» καταλήγει ο κ. Ράπτης.

ΠΗΓΗ: in.gr




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











307