Εκσυγχρονισμό του Νόμου για τα Κλινικά Εργαστήρια ζητά ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων


Την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου Νόμου που διέπει τη λειτουργία των Κλινικών Εργαστηρίων, ζητεί ο Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Χαριλάου, ο ισχύοντας Νομός δεν προβλέπει κανενός είδους κυρώσεις, σε αντίθεση με το νέο νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι δείκτες τεκμηρίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν τα Κλινικά Εργαστήρια. «Τώρα βρισκόμαστε λίγο στο φλου, είμαστε περίπου στο ότι λέει ο καθένας ότι είναι. Στο Εργαστήριο πλέον πρέπει να τεκμηριώνεις αυτά τα οποία λες», υπογράμμισε.

«Υπάρχει μια νομοθεσία», συνέχισε ο κ. Χαριλάου, «που έγινε το 1988 και είναι ελλιπής. Μετά από μεγάλο αγώνα πήγε πριν από 3,5 χρόνια στη Βουλή, συζητήθηκε δυο φορές, επέστρεψε πίσω στο Υπουργείο Υγείας και είναι εκεί και κάθεται. Έχουμε δει τον κ. Υπουργό, το γνωρίζει από πρώτο χέρι και μας υποσχέθηκε ότι θα την προχωρήσει. Τώρα υπάρχει το θέμα των προσχεδίων για το ΓΕΣΥ και υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Εγώ λέω πως θα ήταν καλύτερα να είχαμε μια νομοθεσία η οποία να μπορεί να είναι κομμάτι οποιουδήποτε Νόμου θα ψηφιστεί για το ΓΕΣΥ, παρά να ερχόμαστε και να βάζουμε κομμάτια-κομμάτια σε ένα προσχέδιο. Διότι αν έχεις τη Νομοθεσία που αφορά τα Κλινικά Εργαστήρια έτοιμη, τότε απλά αναφέρεσαι σε αυτή».

Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες για διαφημίσεις από Κλινικά Εργαστήρια, τα οποία τάζουν στους ασθενείς πακέτα εξετάσεων και χαμηλές τιμές, ο κ. Χαριλάου κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τις εξετάσεις που τους ζητά ο γιατρός τους στο εργαστήριο της επιλογής τους, στο εργαστήριο το οποίο εμπιστεύονται, και όχι στο εργαστήριο το οποίο διαφημίζει χαμηλότερες τιμές κτλ. «Ο Νόμος που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν και ελλιπής, προβλέπει ότι απαγορεύεται η διαφήμιση και η προβολή. Και ο λόγος είναι απλός. Διότι αυτό που κάνουμε δεν είναι εμπορικό προϊόν για να το διαφημίσουμε. Είναι ένα κομμάτι που αφορά τη γενικότερη προσέγγιση σε ιατρική διάγνωση ευρύτερα. Άρα, εκείνο που είναι σημαντικό, είναι οι εξετάσεις οι οποίες χρειάζονται να τις ζητά ο γιατρός και το εργαστήριο να τις εκτελεί. Το να διαφημίζεις πως υπάρχουν τα πακέτα κάποιων εξετάσεων, οι οποίες δεν είναι καθορισμένες και έτσι απλά γράφεις κάποιες εξετάσεις, αυτό συνιστά παραπλάνηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1521