Σχολή Τυφλών: Το λευκό μπαστούνι αποτελεί σύμβολο της ελευθερίας των ατόμων με οτπική αναπηρία


«Η διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με οπτική αναπηρία  στην αυτόνομη και ασφαλή  διακίνηση  αποτελεί ευθύνη όλων, πολιτείας και πολιτών».

Με ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού η Σχολή Τυφλών αναφέρει:

«Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της χρήσης του  από τα άτομα με οπτική αναπηρία αλλά και την ενημέρωση  του κοινού για τα εμπόδια και της δυσκολίες  που αντιμετωπίζουν τα άτομα  με οπτική αναπηρία  στην καθημερινή διακίνηση  τους.

Το λευκό μπαστούνι αποτελεί σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Η χρήση του επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να διακινηθούν ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσουν τα καθημερινά τους καθήκοντα με αυτονομία.

Η χρήση του λευκού μπαστουνιού ως βοήθημα για τη διακίνηση των ατόμων με οπτική αναπηρία καθιερώθηκε με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου όταν  ο οφθαλμίατρος Richard Hoover, χρησιμοποίησε μακριά μπαστούνια για να βοηθήσει τους τυφλούς βετεράνους του πολέμου να διακινούνται αυτόνομα με στόχο την αποκατάσταση και επανένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

Η αποτελεσματική χρήση του λευκού μπαστουνιού για σκοπούς διακίνησης προϋποθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση των ατόμων με οπτική αναπηρία από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η Σχολή Τυφλών στα πλαίσια της αποστολής της προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στη χρήση του λευκού μπαστουνιού για τα άτομα με οπτική αναπηρία σε παγκύπρια βάση. Πέραν όμως από την εκπαίδευση των ιδίων των ατόμων, η χρήση του λευκού μπαστουνιού προϋποθέτει προσβασιμότητα, ελεύθερες κίτρινες λωρίδες όδευσης και όχι σταθμευμένα οχήματα στα πεζοδρόμια ή αλλά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία. Η διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με οπτική αναπηρία  στην αυτόνομη και ασφαλή  διακίνηση  αποτελεί ευθύνη όλων, πολιτείας και πολιτών».

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης γιορτάζεται φέτος στις 13 Οκτωβρίου (δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου) με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού για την Πρόληψη της Τύφλωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι δύο οργανισμοί με την πρωτοβουλία τους στοχεύουν στο να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της απώλειας της όρασης  (μερικής ή ολικής) και των επιπτώσεων που έχει στο άτομο  και το περιβάλλον του. Ταυτόχρονα στοχεύουν στο να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους για την όραση  αλλά και τις υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις, με στόχο  την πρόληψη της τύφλωσης αλλά και  την αποκατάσταση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο συμφώνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αριθμός των ατόμων όλων των ηλικιών με σοβαρά προβλήματα όρασης εκτιμάται ότι είναι 314 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 37 εκατομμύρια είναι τυφλοί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του ΠΟΥ ότι το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν,  Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη να τονιστεί η σημασία του ετησίου προληπτικού έλεγχου ειδικά, για τα άτομα   που ανήκουν σε  ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί, οι οποίοι πρέπει να κάνουν ετήσιο τακτικό έλεγχο στον οφθαλμίατρό τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1840