Προληπτική αυτοεξέταση και έλεγχος του λαιμού για έγκαιρη ανίχνευση των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα


O ΠΑΣΥΚΑΦ ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν έλεγχο του λαιμού όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους

Κάθε χρόνο, στις 25 Μαΐου ο ΠΑΣΥΚΑΦ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς ανάμεσά τους και ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων, αποτελεί το 90% αυτών και του αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας (64%) απ’ ό,τι οι άλλοι μαζί ενδοκρινικοί καρκίνοι. Θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό και γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση.

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος στους άντρες. Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 15 – 19 ετών. Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου παρουσιάζουν ότι οι ηλικίες που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 35 και 59 ετών. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αναφέρει ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ένας από τους καρκίνους εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισής τους και οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτό τον καρκίνο από τους άνδρες.

Το κύριο σύμπτωμα για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα είναι η εμφάνιση ενός ογκιδίου (όζοντος) στο λαιμό. Στο πλαίσιο της πρόληψης εμπίπτει ο έλεγχος του λαιμού όταν επισκέπτεται κάποιος τον γιατρό του αλλά και η αυτοεξέταση της περιοχής του λαιμού τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, αφού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό οζιδίου.

Η αυτοεξέταση γίνεται απλά και εύκολα. Σταθείτε απέναντι από έναν καθρέφτη και τεντώστε προς τα πίσω το λαιμό σας. Έπειτα προσπαθήστε να καταπιείτε νερό. Παρατηρήστε αν υπάρχει κάποια διόγκωση στην περιοχή του τραχήλου (κάτω από το μήλο του Αδάμ και πάνω από την περιοχή της κλείδας). Αν διαπιστώσετε κάποια διόγκωση επικοινωνήστε άμεσα με έναν ενδοκρινολόγο.

Ποια είναι τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή; Η βραχνάδα στη φωνή που διαρκεί περισσότερο από μερικές βδομάδες, μία μάζα στην περιοχή του λαιμού που δεν προκαλεί πόνο και μεγαλώνει αργά και σε σπάνιες περιπτώσεις μια του θυρεοειδούς μπορεί να ασκήσει πίεση στον οισοφάγο και να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση. Επιπρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το φύλλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε ακτινοβολία (κυρίως στο κεφάλι και στο λαιμό κατά την παιδική ηλικία), η παχυσαρκία, το ιστορικό με διαβήτη και η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή.

Η έγκαιρη ανίχνευση όζων στο θυρεοειδή και η τακτική παρακολούθηση από ειδικούς γιατρούς είναι το βασικό μέτρο για εξασφάλιση καλύτερων αποτελεσμάτων θεραπείας για αυτό ο ΠΑΣΥΚΑΦ ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν έλεγχο του λαιμού όταν επισκέπτονται το γιατρό τους.

Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, προσκαλεί τα άτομα με εμπειρία αυτού του καρκίνου που θα ήθελαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, να ενταχθούν στην ειδική Ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος. Για εγγραφή και περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τη σελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ https://pasykaf.org/el-thyroid-cancer/

Το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα του ΠΑΣΥΚΑΦ υποστηρίζει η Κυπριακή Ενδοκρινολογική Εταιρεία και ο υπερήφανος υποστηρικτής του ΠΑΣΥΚΑΦ, ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











648