Πραγματοποιηθηκε εκδήλωση για την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD)


Η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος (ASCVD) αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από αυτούς τους θανάτους και ευθύνεται για τους 4 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια.

Ενημερωτική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, παγκόσμια ημέρα καρδιάς, με πρωτοβουλία της εταιρείας Novartis Pharma Services Κύπρου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικότερου κοινού, των ασθενών, των επιστημονικών ομάδων και των κρατικών φορέων για την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD).

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης τονίστηκε ότι η σοβαρότητα και οι επιπτώσεις της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής Νόσου μετατρέπουν σε αδήριτη ανάγκη, για την αντιμετώπισή της, την εγρήγορση και τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κρατικών θεσμών, των επιστημονικών ομάδων, των ομάδων ασθενών και του γενικότερου κοινού.

Τα στατιστικά που αναφέρθηκαν αποδεικνύουν την ανάγκη για άμεση δράση εκ μέρους, τόσο του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου όσο και της πολιτείας. Συγκεκριμένα, η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων και αναπηρίας παγκοσμίως, (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) σκοτώνοντας περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται και προβλέπεται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 24 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, έως το 2030. Η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος (ASCVD) αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από αυτούς τους θανάτους και ευθύνεται για τους 4 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια.

Όσον αφορά την Κύπρο, διεθνή στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από Καρδιαγγειακή νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως (Global Burden of disease collaborative network study 2017).

Για τον λόγο αυτόν απαιτείται εντατική και ενδελεχής ενημέρωση του κοινού σ’ ότι αφορά τους τρόπους πρόληψης της νόσου, τόσο με τη βελτίωση στον τρόπο ζωής όσο και με την επιλογή της καταλληλότερης και αποτελεσματικότερης φαρμακευτικής αγωγής.

Στην παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα τον κύκλο τον ομιλητών συνέθεσαν ο δρ. Ανδρέας Στυλιανού, Ειδικός Παθολόγος, Αντιπρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου και Μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η δρ. Μάρω Κληρίδου, Ειδική Παθολόγος και Υπεύθυνη Ιατρείου Λιπιδίων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο δρ. Χρίστος Ευτυχίου Επεμβατικός Καρδιολόγος και Πρόεδρος Ομάδας εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας της ΚΕΚ, ο κ. Χαράλαμπος Μουζουρίδης, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του ως ασθενής, και ο δρ. Θεόδωρος Χριστοδουλίδης Καρδιολόγος και πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου(ΚΕΚ).

Όπως εξήγησαν οι ιατροί, ως αθηροσκλήρωση ορίζεται η συσσώρευση λιπώδους υλικού στην εσωτερική επιφάνεια της αρτηρίας, η οποία ονομάζεται και «αθηρωματική πλάκα». Αυτές οι πλάκες είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης «κακής χοληστερόλης» με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν σημαντικά συμπτώματα μέχρι την απρόσμενη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας, η οποία προκαλεί καρδιακή προσβολή ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάτι που αναδείχθηκε από τους παρευρισκόμενους ιατρούς, είναι ότι η επιβάρυνση της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής νόσου είναι αποτρέψιμη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η αυξημένη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας LDL-C, η οποία ονομάζεται και «κακή χοληστερόλη».

Με βάση μεγάλες μελέτες, οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση της χοληστερόλης του αίματος και των δυσλιπιδαιμιών υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης επεισοδίων ASCVD συσχετίζεται με την LDL-C και συνιστούν – εκτός από αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή, σωματική δραστηριότητα κτλ), θεραπείες για τη μείωση και τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων LDL-C.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημερωτική εκδήλωση αποτέλεσε ένα μέρος της συνεχιζόμενης επίσημης εκστρατείας ενημέρωσης της εταιρείας Novartis Pharma Services Κύπρου για την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD) και τους τρόπους διαχείρισής της, που σηματοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενώπιον εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε.

To έναυσμα για την ενημερωτική εκστρατεία της Novartis Pharma Services Inc. Cyprus αποτέλεσε το θετικότερο εκ των στατιστικών της νόσου που αναφέρει ότι το 75% των υποτροπιαζόντων καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν, ιδίως με καλύτερο έλεγχο της LDL-C των ασθενών (χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακή χοληστερόλη»), η οποία αποτελεί τον πιο εύκολα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.

Κατά τη λήξη της ενημερωτικής εκδήλωσης εκφράστηκαν ευχαριστίες προς στην Ελληνική Τράπεζα για την παραχώρηση της αίθουσας και την όλη φιλοξενία, στον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, στην Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Κύπρου, στην Παθολογική Εταιρεία Κύπρου και στον Παγκύπριο Ιατρικό Συλλόγο, που έθεσαν την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους, καθώς και προς στον Συνδέσμο Καρδιοπαθών Λευκωσίας και στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου για την υποστήριξή τους και τη συστράτευση με την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Τέλος διατυπώθηκε ότι στον αγώνα για την Καρδιαγγειακή νόσο οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, γιατί για να μπορούμε να αγαπάμε χρειαζόμαστε την καρδιά μας δυνατή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1180