Πόσο μακριά θα φτάνατε για να νικήσετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου;


Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής οργάνωσης Digestive Cancers Europe, συμμετέχει κάθε Μάρτιο μαζί με 27 χώρες- μέλη της, στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 1,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και τον τρίτο πιο συχνό στους άντρες παγκοσμίως. Στην Ευρώπη είναι, μάλιστα, ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος σε συχνότητα εμφάνισης στην Κύπρο, με 395 νέα περιστατικά ετησίως. Διαγιγνώσκεται με την ίδια συχνότητα τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, ωστόσο το 90% των περιστατικών θεραπεύεται όταν ανιχνεύεται έγκαιρα. Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους αποθεραπείας.

Τα συμπτώματα

Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου όπως στη συχνότητα κενώσεων ή στη σύσταση των κοπράνων, αν έχετε επίμονη κοιλιακή δυσφορία, αίμα στα κόπρανα, ανεξήγητη κόπωση ή αδυναμία και ανεξήγητη απώλεια βάρους, ναυτία ή αν υπάρχουν συχνοί εμετοί θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας για να καθορίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας.

Η έγκαιρη διάγνωση και η εξατομικευμένη θεραπεία στον καρκίνο από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας προσφέρουν καλύτερο έλεγχο του καρκίνου και βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών.

Οι παράγοντες κινδύνου

 Οι παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η διατροφή υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε φυτικές ίνες και η έλλειψη άσκησης. Η επιλογή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 40%.

Ενέργειες ευαισθητοποίησης και πρόληψης

Στο πλαίσιο των ενεργειών για ευαισθητοποίηση με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο Ευρωπαϊκός συνασπισμός Γαστρεντερικών Καρκίνων (DiCE) με τη συμμετοχή των χωρών μελών του, -συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΥΚΑΦ ως εκπροσώπου της Κύπρου- διοργανώνει ένα εικονικό διαδικτυακό μαραθώνιο περπατήματος (walkathon) σε όλη την Ευρώπη. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια για προώθηση της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και ενίσχυση των ατόμων με εμπειρία αυτού του καρκίνου. Περπατήστε σε αυτό τον διαδικτυακό μαραθώνιο για κάποιον που έχει εμπειρία καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και για εσάς. Μπορείτε να συμμετάσχετε στη διαδικτυακή πορεία, αφού κατεβάσετε το DiCE-StepApp από το App Store & το StepApp από το Google Play.

Η εφαρμογή θα καταμετρήσει τα βήματα που κάνετε με τη βοήθεια της τεχνολογίας του «έξυπνου» κινητού σας και θα προστεθούν στο σύνολο των βημάτων όλων των περιπατητών σε όλη την Ευρώπη. Επιθυμούμε να δούμε το μεγαλύτερο δυνατόν νούμερο.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο των ενεργειών για ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, η Ομάδα Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων Αλθέα του ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων προσφέρουν δωρεάν την εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα (FOB test) για όλο τον μήνα Μάρτιο σε κοινό άνω των 45 ετών.

Η εξέταση FOB απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες και μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε το άτομο θα πρέπει να ενημερώσει τον προσωπικό του γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση. Η παρούσα εξέταση δεν αντικαθιστά την κολονοσκόπηση, η οποία θεωρείται ως η κύρια μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











387