ΠΑΣΥΚΑΦ: Εκστρατεία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας


Και εξάλειψη του ιού HPV

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, μέσω του προγράμματος εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV που ξεκίνησε το 2010 με σκοπό την εκμηδένιση των καρκίνων που προκαλεί, διεξάγει αυτή την περίοδο εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενισχύοντας παράλληλα την πρωτογενή καθώς και τη δευτερογενή πρόληψη.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να ανιχνευθεί έγκαιρα με εμβολιασμό έναντι του HPV και Τεστ Παπανικολάου.

Ως αποτέλεσμα της πολυετούς δράσης του ΠΑΣΥΚΑΦ μέσω του προγράμματος εξάλειψης του HPV, ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται πλέον δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε κορίτσια που γεννήθηκαν από 01/01/2004 και αγόρια που γεννήθηκαν από 01/01/2008. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών καλούνται να διευθετήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους μέσω των παιδιάτρων τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS), ‘σημαντικές αλλαγές στην πρόληψη και στον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά του HPV’. Ελπιδοφόρα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μείωση κατά 65% του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών που έλαβαν το εμβόλιο κατά του HPV από το 2012 έως το 2019. 

Ο HPV ευθύνεται για το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Μεταδίδεται και προκαλεί λοιμώξεις που μπορεί να επιφέρουν, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, διάφορες μορφές καρκίνου όπως: καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, ενώ και στα δυο φύλα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου (του λαιμού), καθώς και κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες με 36 νέα περιστατικά το 2019.

Oι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν τη μόλυνση από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή γυναικολογικού καρκίνου παγκοσμίως και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), περίπου 604.000 γυναίκες ετησίως διαγιγνώσκονται με αυτό τον καρκίνο. Ωστόσο θεωρείται ως ένας καρκίνος που μπορεί να προληφθεί και να ανιχνευθεί έγκαιρα, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου και του εμβολιασμού κατά του ιού HPV.

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV του ΠΑΣΥΚΑΦ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας, της Δερματολογικής - Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











402