ΠΑΣΥΚΑΦ: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση καρκίνου τραχήλου της μήτρας


Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΠΑΣΥΚΑΦ για την εξάλειψη των καρκίνων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο των γυναικείων γενετικών οργάνων.

Για την ενδυνάμωση της εκστρατείας η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κυρία Νατάσα Πηλείδου έστειλε το δικό της μήνυμα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και κάλεσε όλες τις γυναίκες να προβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ακόμη, η Υπουργός ως μητέρα ενθάρρυνε τον εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών με το εμβόλιο κατά του HPV.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δόθηκε ενημερωτικό υλικό σε όλο το γυναίκειο προσωπικό του Υπουργείου και του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη με στόχο την ενημέρωση και υπενθύμιση για το ετήσιο τεστ Παπανικολάου.

Παράλληλα, στόχος της εκστρατείας είναι η προτροπή γονέων και κηδεμόνων όπως προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά του HPV για να τα θωρακίσουν απέναντι σε διάφορα είδη καρκίνου. Το εμβόλιο πλέον χορηγείται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας μέσω των παιδιάτρων του ΓεΣΥ σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 11 – 12 ετών.  

Ο HPV ευθύνεται για το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.  Οι ανατομικές περιοχές στις οποίες μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι ο HPV αποτελεί ανεξάρτητο αίτιο πρόκλησης καρκίνου είναι: ο τράχηλος της μήτρας, ο κόλπος, το αιδοίο, ο πρωκτός, το πέος, η κεφαλή και ο τράχηλος (λαιμός).  Ο ιός HPV εκτός από καρκίνο, μπορεί να προκαλέσει και στα δύο φύλα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. 

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV του ΠΑΣΥΚΑΦ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Δερματολογικής - Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου και της MSD.

 

Υπερήφανος Υποστηρικτής του προγράμματος είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1263