Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου: Εκστρατεία Διαφώτισης με μήνυμα «ΠαίΖω για την Καρδιά μου»


Ένα αλλιώτικο ποδοσφαιρικό αγώνα, αφιερωμένο στη μνήμη του καρδιολόγου Κωστάκη Ζαμπάρτα, διοργάνωσε η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΚΕΚ), στο πλαίσιο της εκστρατείας διαφώτισης, που άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.  

Καρδιολόγοι - μέλη της ΚΕΚ και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, υπό το σύνθημα «ΠαίΖΩ για την Καρδιά μου», αγωνίστηκαν στο ΓΣΠ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ παράλληλα αυξάνει την ποιότητα ζωής.

Μάλιστα σε μια σεμνή τελετή, ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Χρίστος Χρίστου, απένειμε τιμητική πλακέτα, στη σύζυγο του αείμνηστου Κωστάκη Ζαμπάρτα, Μαρία, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, πριν από την έναρξη του αγώνα, ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου παρουσίασαν τις φετινές δράσεις, οι οποίες  έχουν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως.

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Χρίστος Χρίστου, εξήγησε την απόφαση της ΚΕΚ να πραγματοποιήσει εκστρατεία διαφώτισης παιδιών 5ης και 6ης  Δημοτικού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς, όπως είπε, η ευαισθητοποίηση αποτελεί την καλύτερη πρόληψη και πρέπει να αρχίζει από μικρή ηλικία. Ο Πρόεδρος της ΚΕΚ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κάπνισμα, χαρακτηρίζοντας το ως έναν από τους βασικότερους παράγοντες, εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των καπνιστών στην Κύπρο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, λόγω μη εφαρμογής της νομοθεσίας.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, τον οποίο ανέγνωσε η Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός, Δρ. Ειρήνη Χατζηχαραλάμπους, ανέδειξε το ρόλο της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, αναφέροντας ότι στόχος των εκδηλώσεων, είναι η συστράτευση με οργανωμένα σύνολα διεθνώς και παράλληλα να προσφέρει στον Κύπριο πολίτη ίσες ευκαιρίες ενημέρωσης και πρόληψης. Την ίδια ώρα υπέδειξε, ότι η πρόληψη θα πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, μέσα από τη διαμόρφωση ενός υγειονο-διαιτητικού μοντέλου ζωής και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, κάτι στο οποίο σημαντικό ρόλο οφείλει να διαδραματίσει και το σχολείο.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου υπογράμμισε ότι παγκοσμίως 1 στους 10 ανθρώπους, ηλικίας 30-70 ετών, πεθαίνουν πρόωρα λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σχολιάζοντας τις ευνοϊκές επιδράσεις της άσκησης ο Προέδρος του ΠΙΣ, σημείωσε ότι δεν περιορίζονται μόνο σε υγιείς ανθρώπους, με στόχο την πρόληψη καρδιαγγειακών συμβάντων, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου, σε ήδη πάσχοντες.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie Νίκος Χριστίδης, επεσήμανε ότι το φετινό σλόγκαν «ΠαίΖω για την Καρδιά μου» έρχεται να μας υπενθυμίσει την αξία του παιχνιδιού και της άθλησης, για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Η Medochemie τόνισε ο κ. Χρηστίδης, μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στηρίζει έμπρακτα τις άοκνες προσπάθειες των ιατρών του τόπου μας, οι οποίες στοχεύουν στην Υγεία και την ευημερία των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, στη χώρα μας 40.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας. Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Χορηγός των Εκδηλώσεων Διαφώτισης είναι, όπως κάθε χρόνο, η εταιρεία Medochemie και η Εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1477