H ΑΚΝ είναι η αιτία του 85% των θανάτων στην Κύπρο από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια


«Το Invisible Nation είναι ένα πρόγραμμα για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζονται το Global Heart Hub και η Novartis με στόχο να φέρουν σε επαφή ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  εταιρίας Novartis και του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας:

«Η καρδιαγγειακή νόσος (ΚΝ) είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφαιρώντας περισσότερες ζωές από ό,τι όλοι οι τύποι Καρκίνου μαζί, ενώ σημειώνεται ότι η ΚΝ ευθύνεται για έναν σε κάθε τρεις θανάτους παγκοσμίως.

Παράλληλα η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους κάθε μέρα. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, καθώς η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος (ΑΚΝ) είναι η αιτία του 85% των θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια με τα διεθνή στοιχεία να καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από Καρδιαγγειακή νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως (Global Burden of disease collaborative network study 2017).

Ένας από τους κύριους λόγους που οδηγούν στους πιο πάνω αριθμούς είναι ότι η (ΑΚΝ)  συχνά δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως πριν να είναι πολύ αργά. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια, και ακόμη και εκείνοι που το γνωρίζουν μπορεί να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη ή τη διαχείρισή της.

Αντιθέτως, ο καρκίνος συχνά διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Ένας άλλος λόγος για το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας της (ΑΚΝ) είναι ότι η νόσος συχνά συνοδεύεται από άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου από (ΑΚΝ).

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που συχνά παραβλέπεται από το κοινό και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των πρόωρων θανάτων από Μη Μεταδοτικές Νόσους ΜΜΝ, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου, κατά 25% έως το 2030.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί ο κίνδυνος της (ΑΚΝ).

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο τακτικός έλεγχος του κύριου τροποποιήσιμου παράγοντα που είναι τα επίπεδά της LDL χοληστερόλης,  η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο (ΑΚΝ). Επιπλέον, η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της (ΑΚΝ) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα και να σώσει ζωές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία, η (ΑΚΝ) είναι ακόμη πιο θανατηφόρα. Είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία της (ΑΚΝ) προκειμένου να σωθούν ζωές και να βελτιωθεί η δημόσια υγεία.

Αξίζει να τονιστεί ότι ορισμένα θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, η αδράνεια και το κάπνισμα, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ΑΚΝ.

Το Invisible Nation είναι ένα πρόγραμμα για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζονται το Global Heart Hub και η Novartis με στόχο να φέρουν σε επαφή ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών από τον χώρο των καρδιαγγειακών (ΚΑ) νόσων που έχουν δεσμευτεί να επιφέρουν συστηματικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της AKN.

Ταυτόχρονα μέσω των ακόλουθων διαδικτυακών συνδέσμων: About ASCVD | Invisible Nation (globalhearthub.org)  και Fight CVD | Stand up to fight Cardiovascular Disease | Fight CVD παρέχεται χρήσιμη πληροφόρηση και απαντάται ένα εύρος ερωτημάτων που αφορούν στην Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο AKN.

Τέλος έχετε τη δυνατότητα να δείτε το πώς αποφάσισαν να στηρίξουν την εν λόγω εκστρατεία στην Κύπρο οι δημοσιογράφοι Βίβιαν Κανάρη και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου στους πιο κάτω ηλεκτρονικούς συνδέσμους: https://www.facebook.com/100001840839688/videos/892565228735245/

https://fb.watch/ioT0CbhBGj/»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











791