Ένας στους τρεις πάσχει από υπέρταση στην Κύπρο


 Αρχίζει η Εκστρατεία Διαφώτισης και Ευαισθητοποίησης

Την έναρξη της Εκστρατείας Διαφώτισης για την υψηλή αρτηριακή πίεση, εξήγγειλαν σε Συνέντευξη Τύπου η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης.

Η Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης με μήνυμα «Μέτρησε  με ακρίβεια την αρτηριακή σου πίεση, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο» πραγματοποιείται με την πολύτιμη στήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Στόχος της Εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου, την πρόληψη, διάγνωση αλλά και την ορθή θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ήρα Ηρακλέους, ανέφερε ότι η ΚΕΚ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, συμμετέχοντας σε ενημερωτικές δράσεις και εκστρατείες αποκάλυψης του «σιωπηλού δολοφόνου», όπως αποκαλείται η υπέρταση. Πρόκειται, είπε, για μια ασυμπτωματική νόσο, χωρίς προειδοποιητικά σημεία, που αποκαλύπτεται όταν ήδη έχει κάνει βλάβη σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά, ο οφθαλμός. Η αρτηριακή υπέρταση, υπέδειξε η Δρ. Ηρακλέους, αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής.

Είναι καθήκον κάθε παθολόγου να αναγνωρίσει και να κατευθύνει σωστά τον υπερτασικό ασθενή, ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας, Δρ. Χρίστος Παστελλάς, σημειώνοντας ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί καθημερινό και διαχρονικό πρόβλημα υγείας στο παθολογικό ιατρείο. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας θα συνεχίσει να στηρίζει προγράμματα διαφώτισης του γενικού πληθυσμού, όπως αυτό.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου αφού συνεχάρη την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας και την Φαρμακοβιομηχανία Medochemie για τη διαχρονική στήριξη τους σε τέτοιες προσπάθειες, τόνισε ότι η υπέρταση δεν είναι άτρωτη. Μπορεί, είπε, να προληφθεί, να διαγνωστεί εγκαίρως και να ρυθμιστεί με τρόπο σωτήριο για την ανθρώπινη ζωή και με τρόπο ευεργετικό για την ποιότητα ζωής. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο ΠΙΣ θα συνεχίσει με ιπποκρατικό ήθος, έντονη κοινωνική ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης, να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, κ. Νίκος Χρηστίδης ανέφερε ότι η εταιρεία συμμετέχει και φέτος ενεργά στην εκστρατεία που συνδιοργανώνουν η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, με στόχο  την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προστασία των πολιτών, από τη σοβαρή και ύπουλη ασθένεια της υπέρτασης. Η Medochemie, είπε, στηρίζει όλες τις δράσεις των γιατρών του τόπου μας, για επίτευξη αυτού του ευγενικού και ωφέλιμου, κατά την έκφραση του, στόχου. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να διαθέσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους, να ακούσουν με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών και να ωφεληθούν από αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια.

Η υπέρταση προσλαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο αυτή, η οποία σχετίζεται με την καθιστική ζωή και την απουσία σωματικής άσκησης, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία, το στρες και το κάπνισμα. 

Σύμφωνα με στοιχεία το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, με το ποσοστό σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να ξεπερνά το 32%. Μάλιστα, η υπέρταση είναι πιο συχνή στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται στο 29,5%, δηλαδή ένας στους τρεις πολίτες είναι υπερτασικός, ενώ μετά την έκτη δεκαετία ζωής, δύο στους τρεις Κύπριους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό και η συχνή μέτρηση της αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τη ρύθμιση της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από διακεκριμένους καρδιολόγους και παθολόγους για τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση,

καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της. Διαφωτιστικά φιλμάκια, επιστημονικά άρθρα και ενημερωτικά Δελτία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και στοχευμένες αναρτήσεις στη σελίδα της  Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συμπληρώνουν την πολυσχιδή εκστρατεία την οποία συντονίζει η Avaton.

Δείτε το Ενημερωτικό Φιλμάκι της Εκστρατείας: https://workdrive.zohopublic.eu/external/13194e5c3ff41604586a13ace072d9f2ee6a5002007e0a3c33dd436b046d5bd7

 

  

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











430