Εκστρατεία Ενημέρωσης από την Παθολογική Εταιρεία Κύπρου για ορθή χρήση των αντιβιοτικών


 Δρ. Ανδρέας Ιωάννου: Η κατάχρηση οφείλεται στη λανθασμένη αντίληψη ότι οι ιώσεις αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις

Με μήνυμα Αντιβιοτικά: Προστατευτείτε με τη συμβουλή του ιατρού σας, η Παθολογική Εταιρεία Κύπρου, διοργανώνει Εκστρατεία Ενημέρωσης και Διαφώτισης του κοινού, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης που πραγματοποιείται από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2022 στηρίζει η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Η έναρξη της Εκστρατείας ανακοινώθηκε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου και όπως τονίστηκε από τους ιατρούς της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου τα αντιβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται με λογική και σύνεση, ώστε να αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας. Η αλόγιστη και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών προειδοποίησαν, όχι μόνο δεν θεραπεύει, αλλά μακροπρόθεσμα ενδέχεται να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.

Ελλάδα και Κύπρος κατέχουν την πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσοστό του πληθυσμού να αγγίζει μέχρι και το 30% ανά έτος, τη στιγμή που ο μέσος όρος στα υπόλοιπα κράτη-μέλη κυμαίνεται γύρω στο 15%.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ανδρέας Ιωάννου, η κατάχρηση οφείλεται στη λανθασμένη αντίληψη ότι οι ιώσεις αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις, τονίζοντας ότι βασικός πυλώνας στην προσπάθεια αποφυγής αχρείαστης συνταγογράφησης αντιβιοτικών είναι ο προσωπικός γιατρός. Καμιά αντιβίωση δεν είναι πανάκεια και καμία αντιβίωση δεν είναι παυσίπονο υπέδειξε ο Δρ Ιωάννου, αφού όπως είπε κάθε λοίμωξη χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών, διαδραματίζουν ο εμβολιασμός και η ρύθμιση του σακχάρου, καθώς και η μείωση της χορήγησης αντιβιοτικών στα ζώα, των οποίων το κρέας καταλήγει στα πιάτα μας, δημιουργώντας νέα ανθεκτικά στελέχη στον ανθρώπινο οργανισμό.   

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας θέλοντας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, έχει πρόσφατα προβεί στην ανασύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής «Μια Υγεία» με στόχο τον καταρτισμό Εθνικού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας, είπε η Δρ Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχουν αναπτύξει πρόγραμμα συνταγογράφησης αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ στο εγγύς μέλλον αναμένεται να εφαρμοστεί και ο «Σχεδιασμός Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την επιτήρηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών και των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, αφού συνεχάρη τη Medochemie για τη διαχρονική στήριξη της, σε δράσεις που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν στην προστασία της υγείας, υπέδειξε ότι η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Αγαθαγγέλου, αυξάνονται τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια, με αποτέλεσμα τη στιγμή που η λήψη αντιβιοτικών είναι πραγματικά απαραίτητη, η δραστικότητα τους να μειώνεται. Παράλληλα  κάλεσε τους πολίτες να προστατευθούν με τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού τους, τονίζοντας ότι η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων.

 

Τα αντιβιοτικά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στα χέρια των γιατρών, για την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων, ανέφερε ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, κ. Νίκος Χρηστίδης. Τόνισε ωστόσο, ότι η αποφυγή επίσκεψης στο γιατρό, η άγνοια, η ημιμάθεια, ο υπέρμετρος φόβος, ο εντατικός τρόπος ζωής, η χαμηλή αντοχή στον πόνο και η επιπολαιότητα, οδήγησαν στην κακή χρήση και κατάχρηση τους. Για το λόγο αυτό, είπε ο κ. Χρηστίδης, η Medochemie ως υπεύθυνος εταίρος στον τομέα φροντίδας της υγείας, θα συνεχίζει να στηρίζει δράσεις, όπως η Εκστρατεία Διαφώτισης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, που στόχο έχει την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών προς όφελος της υγείας των πολιτών.

Οι γιατροί συμβουλεύουν:

•Πάρτε αντιβιοτικά ΜΟΝΟ με συνταγή ιατρού

•Ολοκληρώστε την αντιβιοτική θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες

•Μην παίρνετε αντιβιοτικά που περίσσεψαν από άλλες θεραπείες

•Μην μοιράζεστε αντιβιοτικά ποτέ με άλλους

•Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης προβάλλεται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, διαφωτιστικό spot ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα διοχετεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με παράγοντες κινδύνου από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.

 

Τις ενέργειες διαφώτισης ενδυναμώνουν επίσης  στοχευμένες παρεμβάσεις Παθολόγων – μελών της ΠΕΚ στα Μέσα Ενημέρωσης. Δείτε το spot της εκστρατείας εδώ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2421