Εκστρατεία ενημέρωσης: «apokalipsou – «Η ψωρίαση δεν είναι ταμπού»


Δρ. Πασχάλης Κωνσταντίνου: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ψωρίαση»

«Τα ταμπού γύρω από την ψωρίαση πρέπει να σπάσουν και να υποχωρήσουν. Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που έχει αναπτυχθεί η επιστημονική έρευνα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ψωρίαση».

Αυτό τονισε στον χαιρετισμό του, σε διασεκψη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα Ψωρίασης, στις 29 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Πασχάλης Κωνσταντίνου.

Το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης είναι #apokalipsou – «Η ψωρίαση δεν είναι ταμπού» και στοχεύει στην ενημέρωση των ασθενών, των ιατρών και του κοινού, προκειμένου να αυξηθεί η επίγνωση για την ασθένεια και να δοθεί στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση / Ψωριασική Αρθρίτιδα η προσοχή και η κατανόηση που τους αξίζει.

Επίσης αναφέρθηκε επίσης στα βασικά συμπτώματα της νόσου, τις ηλικίες στις οποίες εντοπίζεται και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επιστημονική έρευνα για αντιμετώπιση.

Τι είναι Ψωρίαση;

Ο Δρ. Πασχάλης Κωνσταντίνου στη συνέχεια ανέφερε τα εξής για την πάθηση.

Η Ψωρίαση είναι μια συχνή, μη μεταδοτική, φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που προσβάλει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Πάνω από ένα τρίτο των ατόμων με κατά πλάκα ψωρίασης πάσχουν από μια μέτρια έως σοβαρή μορφή, η αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να είναι δύσκολη. Οι ασθενείς θεωρείται ότι έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα όταν έχει προσβληθεί πάνω από το 10% της επιφάνειας του σώματος ή όταν εμπλέκονται ευαίσθητες ή εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως είναι τα χέρια ή τα πόδια (παλαμο-πελματιαία ψωρίαση) ή το πρόσωπο (ψωρίαση προσώπου), κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται πιο συχνά

Η ψωρίαση εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ των 5 και 35 ετών, ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας.

Δεν πρόκειται απλά για ένα αισθητικό πρόβλημα

Η ψωρίαση δεν προσβάλει μόνο το δέρμα. Είναι μια συστηματική, χρόνια (μακράς διάρκειας) και ενοχλητική νόσος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.

Η ψωρίαση συσχετίζεται επίσης με άλλες σοβαρές ιατρικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια. Έως 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία προσβάλλονται επίσης αρθρώσεις με συμπτώματα που προκαλούν αναπηρία, όπως πόνος, ακαμψία και μη αναστρέψιμη βλάβη αρθρώσεων.

Αντιμετώπιση της ψωρίασης: ο απώτερος στόχος

Για την αξιολόγηση των εκβάσεων στις κλινικές μελέτες της ψωρίασης χρησιμοποιείται ο Δείκτης Έκτακτης και Σοβαρότητας της Ψωρίασης (PASI), ο οποίος μετράει την ερυθρότητα, την απολέπιση και το πάχος των ψωριακών πλακών, καθώς και την έκταση κάθε προσβεβλημένης περιοχής του σώματος. Στη διάρκεια της θεραπείας της ψωρίασης, η αποτελεσματικότητα αξιολογείται με βάση την ελάττωση της βαθμολογίας από την κατάσταση αναφοράς (έναρξη θεραπείας).

Σήμερα ο απώτερος στόχος τη θεραπείας είναι η επίτευξη βαθμολογίας PASI90 (σχεδόν καθαρό δέρμα), όπως συνιστάται από τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες και τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο δρ. Τζόζεφ Ιωσήφ, Πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου, κατά το δικό του χαιρετισμό, επικεντρώθηκε στη νόσο της ψωριασικής αρθρίτιδας, στον ορισμό της, τα άτομα που επηρεάζονται από αυτή και στους τρόπους εμφάνισης της νόσου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας.

Ο δρ. Ιωσήφ ανέφερε πως: «Η ψωριασική αρθρίτιδα συμβαίνει σε νέα άτομα (20 – 50 ετών), σε παιδιά και σε ηλικιωμένους. Η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση είναι ξαδέλφια και ένα μεγάλο μήνυμα είναι πως η ψωριασική αρθρίτιδα δεν συμβαίνει μόνο στα άτομα που έχουν ψωρίαση δέρματος, αλλά και σε άτομα πρώτου βαθμού συγγένειας, όπως μητέρα, πατέρας, αδέλφια».

Τι είναι Ψωριασική Αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης νόσος που καταβάλλει προοδευτικά τον ασθενή. Μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, αν και παρουσιάζεται συχνά στα άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών.

Τα συμπτώματα της ΨΑ μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας, αλλά η πάθηση προσβάλλει κυρίως ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας εμφάνισης τα 45 έτη. Τα άτομα με ΨΑ έχουν γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Τα σωματικά συμπτώματα της ΨΑ ποικίλουν μεταξύ των ασθενών και περιλαμβάνουν:

  • Πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Ψωρίαση του δέρματος και νυχιών
  • Οίδημα στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών
  • Επίμονο επώδυνο οίδημα των τενόντων

Τα συμπτώματα και η βλάβη που προκαλούνται από την ΨΑ είναι εξουθενωτικά και οδηγούν σε μείωση της λειτουργικότητας, αύξηση της θνητότητας, ενώ η πάθηση επηρεάζει επίσης τις ανθρώπινες σχέσεις.

Υπ Υγείας: «Υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού»

Στο χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, που διαβάστηκε από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, έγινε αναφορά στην ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης γύρω από τη νόσο της Ψωρίασης και της Ψωρισιακής Αρθρίτιδας και υπήρξε αναφορά στις αυξητικές τάσεις στης νόσου, ενώ παράλληλα εκφράστηκε η ένθερμη υποστήριξη του Υπουργού στην ενημερωτική εκστρατεία

Η κ. Γιαννάκη υπογράμμισε πως: «Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει και παροτρύνει τις εκδηλώσεις που γίνονται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την Ψωρίαση και την Ψωρισιακή Αρθρίτιδα, καθώς τέτοιου είδους δράσεις έχουν μια ουσιαστική συμβολή, τόσο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, όσο και στην επίτευξη υψηλού επιπέδου διαβίωσης όλων των πολιτών. Είναι σημαντική η επιστημονική αντιμετώπιση της ψωρίασης και της ψωριασικής Αρθρίτιδας. Το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο τη συνεχή παροχή υπηρεσιών στους πάσχοντες συνανθρώπων μας».

Μάριος Κούλουμας: Σημαντικότατο είναι η ίδρυση δραστηριοποιημένου Συνδέσμου Ασθενών

Ο Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων και Πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου, κατά το δικό του χαιρετισμό εστίασε στα συμπτώματα της νόσου και την αναγκαιότητα της άμεσης αναγνώρισης και εξέτασής τους, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ενώ παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη ενεργούς στήριξης των ασθενών από την πολιτεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα: «Δυστυχώς υπάρχει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που είναι αδιάγνωστοι και αυτό συμβαίνει επειδή οι ίδιοι οι ασθενείς το επιλέγουν. Η ασθένεια αυτή τους φέρνει μεγάλες δυσκολίες στη ζωή τους, αλλά πλέον οι ασθενείς έχουν φωνή και εισακούγονται και συζητούνται τα προβλήματα των ασθενών. Ο άνθρωπος πίσω από την ασθένεια αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και δεν έχει αυτή την ενθάρρυνση για να ενταχθεί στην κοινωνία. Πέραν από τη θεραπεία που είναι σημαντική, πρέπει να γίνει μια πολυθεματική προσέγγιση για να έχει βοήθεια και ο ασθενής. Σημαντικότατο είναι η ίδρυση συνδέσμου ασθενών. Υπάρχει σύνδεσμος ασθενών, ο οποίος ωστόσο δεν είναι δραστηριοποιημένος και εμείς σαν Ομοσπονδία Ασθενών θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα άτομα αυτά και να τα κάνουμε να βγουν προς τα έξω και να ηγηθούν της οργάνωσης των ασθενών».

Ενημερωτική Ημερίδα στις 29 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης, η Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου και η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με την εταιρεία Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου, διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για τους ασθενείς και το κοινό στις 29 Οκτωβρίου, στις 19:30, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους ασθενείς και το κοινό της Κύπρου να πληροφορηθούν εκτενώς από τους γιατρούς για όσα αφορούν στη νόσο της Ψωρίασης / Ψωρισιακής Αρθρίτιδας και των εγκεκριμένων μεθόδων αντιμετώπισής της με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΦΟΙΝΙΩ ΣΑΒΒΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











400