Εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος (Customised total knee replacement)


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΗΣΤΟΥ*

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί θεραπεία εκλογής για την προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Αποτελεί πλέον μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις στο χώρο της ορθοπαιδικής χειρουργικής, βοηθώντας τους ασθενείς να επανακτήσουν την κινητικότητα και τη δύναμή τους χωρίς πόνο. Στην κλασική χειρουργική τεχνική ο χειρουργός τροποποιεί και προετοιμάζει το οστό να δεχτεί την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Σήμερα με τη χρήση ειδικών πλέον οδηγών, γίνεται εκ των προτέρων χειρουργικός σχεδιασμός ώστε να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση και o τραυματισμός μαλακών μορίων, να μειωθεί ο χειρουργικός χρόνος, αλλά κυρίως να γίνει ακριβέστερη η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Η ανατομία του κάθε ασθενούς είναι μοναδική. Ο προεγχειρητικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT), μας δίνει την τρισδιάστατη απεικόνιση της ανατομίας του γόνατος. Δημιουργείται έτσι ένα τρισδιάστατο μοντέλο του γόνατος. Το μοντέλο δίδει μεγάλη ακρίβεια στον προεγχειρητικό σχεδιασμό για την ορθή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων. Με βάση το μοντέλο αυτό και μετά από την έγκριση από το χειρουργό, κατασκευάζονται εξατομικευμένοι οδηγοί. Αυτό επιτρέπει την εξατομικευμένη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, βελτιώνοντας το χειρουργικό αποτέλεσμα.

Η χειρουργική τεχνική είναι παρόμοια με την κλασική τεχνική, με κάποιες εξαιρέσεις. Η κλασική τεχνική χρησιμοποιεί πολλά εργαλεία για την τοποθέτηση των συμβατικών οδηγών, για την αφαίρεση του κατεστραμμένου οστού και χόνδρου. Απαιτεί επίσης τη δημιουργία αυλού (τρύπας) στο μηριαίο οστό. Οι εξατομικευμένοι οδηγοί εφαρμόζονται κατευθείαν πάνω στο οστό του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο δεν απαιτούνται πολλά εργαλεία, ούτε η δημιουργία αυλού στο μηριαίο οστό, γεγονός που μειώνει την αιμορραγία και τον κίνδυνο εμβολής.

Συνδυάζοντας την πιο πάνω τεχνική με την εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων αναλγησίας, όπως τη διήθηση των ιστών με τοπικά αναισθητικά, καθώς και με χρήση του τρανεξαμικού οξέος (tranexamic acid) για μείωση της αιμορραγίας, έχουμε τη δυνατότητα πρώιμης κινητοποίησης του ασθενούς.

Συνολικά έχουμε μειωμένο χειρουργικό χρόνο, λιγότερη παρεμβατικότητα και κάκωση μαλακών μορίων του γόνατος, μικρότερη απώλεια αίματος, γρήγορη και ανώδυνη κινητοποίηση, μείωση των επιπλοκών. Ο ασθενής δύναται να επιστρέψει στο σπίτι του συντομότερα (1-2 μέρες νοσηλεία) και να ενταχθεί άμεσα σε πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.

*Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος

t: 22 469171, 22 469000

f: 22 206904

e:andreas. christou@apollonion.com.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











898