Εκπνέει η παράταση εφαρμογής της νομοθεσίας για την στελέχωση των ιδ. κλινικών με μαίες


Μεγάλο εμπόδιο η αύξηση των καισαρικών τομών, για την διεκπεραίωση 40 φυσικών τοκετών που απαιτούνται από τους φοιτητές μαιευτικής

Λίγες μέρες πριν τη λήξη της 6μηνης παράτασης (30 Ιουνίου 2017) που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη για την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στην στελέχωση των ιδιωτικών κλινικών με μαίες, οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Υγείας έθεσαν ξανά στο τραπέζι το θέμα.

Από τη σημερινή έκτακτη συζήτηση του θέματος προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Αυτή τη στιγμή μόνο 3 μαίες/μαιευτές είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μαιών και έχουν άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος (άρα είναι διαθέσιμες για εργοδότηση)
  • Πιο συγκεκριμένα, από τις 18 μαίες που εγγράφηκαν στο Μητρώο Μαιών από την 1/1/2017-12/6/2017, οι 15 εργοδοτήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και απέμειναν 3
  • Οι σημερινές ανάγκες για μαίες/μαιευτές ανέρχονται στις 50

Στη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκε εκ νέου το θέμα της δραματικής αύξησης καισαρικών τομών (σχεδόν 60% επί των γεννήσεων αντί 10-15% που προβλέπει ο ΠΟΥ), που έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτήτριες/τες στη μαιευτική να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν τους 40 φυσικούς τοκετούς που απαιτούνται για την εξασφάλιση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος. Ως εκ τούτου, οι 48 φοιτήτριες/τες μαιευτικής που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και βρίσκονται στην αναμονή για τους 40 φυσικού τοκετούς. Ο Έφορος του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, σημείωσε ότι σχετική οδηγία δίνει ένα παραθυράκι όπου εάν η διεκπεραίωση 40 φυσικών τοκετών είναι δύσκολη, οι φοιτήτριες/τες να πραγματοποιούν 30 μαζί με άλλες 20 ενεργές συμμετοχές σε φυσικούς τοκετούς.

Το θέμα της στελέχωσης των ιδιωτικών μαιευτηρίων με μαίες βάσει νομοθεσίας, αναμένεται να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Επιτροπή Υγείας, πριν από τη λήξη των εργασιών για τις θερινές διακοπές, με πιθανή ημερομηνία τις 23 Ιουνίου 2017.

Πάντως, μια εκ νέου 6μηνη παράταση εφαρμογής του νόμου φαίνεται να δίνει μια κάποια λύση στο πρόβλημα, ωστόσο αυτή τη φορά θα είναι η τελευταία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











345