Έκκληση για αύξηση των δωρητών οργάνων κάνει ο Επίτροπος Αντριουκάιτις


Στις 9 Σεπτεμβρίου εορτάζουμε την 18η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων, υπενθυμίζει η Κομισιόν και με την ευκαιρία δημοσιοποιεί επίσημη δήλωση του αρμοδίου Επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις, με την οποία κάνει έκκληση για αύξηση των δωρητών.

Ο Επίτροπος προειδοποιεί ότι έξι ασθενείς πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή δεν βρίσκεται μόσχευμα στην ΕΕ και χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. "Ως γιατρός, γνωρίζω σε ποιο σημείο ακριβώς βρισκόμαστε από ιατρική άποψη. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος γνωρίζω τη θεμελιώδη σημασία του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν συζητάμε για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων", δηλώνει ο Βιτένις Αντριουκάιτις και σημειώνει: "πιστεύω ότι σε συνεργασία με τα κράτη μέλη μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Όταν υπάρχει θέληση βρίσκεται και ο τρόπος".

Ο Επίτροπος βρίσκεται σήμερα στη Λιθουανία για να παραστεί σε εκδήλωση για την 30ή επέτειο της πρώτης μεταμόσχευσης καρδιάς που έγινε στη χώρα. Δηλώνει δε ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς 30 χρόνια πριν, ως νέος χειρουργός, είχε το προνόμιο να συμμετέχει στην επέμβαση αυτή. Έκτοτε, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, κάθε είδους, έχει αυξηθεί πολύ τόσο στην ΕΕ όσο και στον κόσμο. Μόνο κατά την περίοδο 2010-2015 η αύξηση ήταν 14 τοις εκατό, αναφέρει ο Επίτροπος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Βιτένις Αντιρουκάιτις η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλότερα ποσοστά δωρεάς οργάνων.

"Επομένως, θα πρέπει να τιμήσουμε τη συμβολή όλων αυτών των απλών ανθρώπων στην ΕΕ, χάρη στους οποίους σώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές".

"Οι βελτιώσεις οφείλονται, επίσης, στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χειρουργική, στον καλύτερο συντονισμό των κλινικών ομάδων, στα βελτιωμένα πρότυπα μεταφοράς και ασφάλειας των οργάνων, καθώς και στην αύξηση των διασυνοριακών ανταλλαγών οργάνων", αναφέρει.

Ο Επίτροπος υπενθυμίζει ακόμα την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας όσον αφορά τη μεταμόσχευση οργάνων. Για τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στις λίστες, η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό λογισμικό το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς ενός κράτους μέλους να εντοπίσουν κατάλληλους δωρητές για τους ασθενείς τους σε άλλο κράτος μέλος.

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 90 μεταμοσχεύσεις, κυρίως σε παιδιά, οι οποίες θα ήταν αδύνατον να γίνουν χωρίς αυτό το εργαλείο.

"Καμία χώρα από μόνη της δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει όλες τις σπάνιες και πολυσύνθετες νόσους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο την τρέχουσα χρονιά ξεκινήσαμε μια νέα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ανταλλαγής των γνώσεων σε όλη την Ευρώπη", προειδοποιεί ο Βιτένις Αντριουκάιτις.

Τα εικονικά ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς προσφέρουν τη δυνατότητα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης απ` όλη την Ευρώπη να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με πολυσύνθετες ή σπάνιες νόσους και παθήσεις που απαιτούν πολύ εξειδικευμένη αγωγή και συγκέντρωση πόρων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











263