Εκδήλωση για το ΓΕΣΥ από το Παν. Frederick- Το Πανεπιστήμιο στηρίζει τους Φαρμακοποιούς


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, με θέμα «Η ένταξη των φαρμακοποιών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ)», την οποία παρακολούθησαν πέραν των 200 ατόμων, μεταξύ των οποίων φοιτητές φαρμακευτικής, επαγγελματίες φαρμακοποιοί και απλοί πολίτες. Τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα του θεσμού αυτού για κάθε κύπριο πολίτη, αλλά και τη σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο σε τέτοιες πρωτοβουλίες, με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο ήταν και το πρώτο που ιδρύθηκε στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας τη σπουδαιότητα της απόφασης του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για ένταξη στο ΓΕΣΥ, μιας και ήταν ο πρώτος επαγγελματικός σύλλογος ο οποίος εντάχθηκε επίσημα στο σύστημα. Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στη σημαντικότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας, τόνισε πως μετά τη μεταρρύθμιση για τις κοινωνικές ασφαλίσεις τη δεκαετία του 1960, το ΓΕΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη και ριζικότερη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό, που στόχο έχει να προσφέρει στον πολίτη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που του αξίζει.

Κύριοι ομιλητές ήταν η Πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Ελένη Πιέρα-Ισσέγιεκ και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Νουρής, Βουλευτής και μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Η κ. Πιέρα έκανε αναφορά στην ανάγκη ένταξης των φαρμακείων για την επιτυχή υλοποίηση του ΓΕΣΥ και παρουσίασε και τα σημαντικότερα στοιχεία του τρόπου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να στηρίζει τους ασθενείς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα των φαρμακείων. Ακολούθως, ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και των διαδικασιών που θα ακολουθούνται τόσο από τους φαρμακοποιούς όσο κι από τους ασθενείς. Δόθηκαν διευκρινίσεις για θέματα όπως το είδος των φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓΕΣΥ, τον τρόπο πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγή, το κόστος αγοράς ενός φαρμάκου για τον ασθενή και άλλα θέματα.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, Δρ Μαρία Παντελίδου, ευχαρίστησε τους ομιλητές καθώς ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή της, αναφέροντας πόσο σημαντική ήταν η εκδήλωση ειδικά γιατί διοργανώθηκε μετά από αίτημα των φοιτητών προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο ένταξης των φαρμακοποιών στο ΓΕΣΥ.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση και παραγωγικός διάλογος μεταξύ του κοινού και των ομιλητών με το κοινό να υποβάλει σωρεία ερωτήσεων, με αποτέλεσμα η εκδήλωση, αντί της προκαθορισμένης 1.5 ώρας, να διαρκέσει 2.5 ώρες.

Συνοψίζοντας, ο Συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓΕΣΥ αποτελεί πάνω απ’ όλα υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες για παροχή ισότιμης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ιδιαίτερα σημαντική θεώρησε τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκδήλωση, μιας και σύντομα θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς της Κύπρου.

Σημαντική εξέλιξη στην εκδήλωση ήταν η παρέμβαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους προς το τέλος της εκδήλωσης. Ο κ. Δημοσθένους, αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης των φαρμακοποιών ως προς το λογισμικό σύστημα το οποίο ετοιμάστηκε για να στηρίξει τα φαρμακεία και το ΓΕΣΥ, απηύθυνε πρόταση στην Πρόεδρο του ΠΦΣ και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ΟΑΥ, για δωρεάν παραχώρηση των εργαστηρίων πληροφορικής του Πανεπιστημίου αλλά και εθελοντών φοιτητών, για την εκπαίδευση των φαρμακοποιών σχετικά με το νέο λογισμικό σύστημα του ΓΕΣΥ. Η πρόταση, που έγινε αμέσως αποδεκτή, είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση του πρώτου εκπαιδευτικού εργαστηρίου στο λογισμικό σύστημα του ΓΕΣΥ για τα μέλη του ΠΦΣ στους χώρους του Πανεπιστημίου Frederick. Προβλέπεται να ακολουθήσουν και άλλα εκπαιδευτικά εργαστήρια.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











553