Εκδηλώσεις Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου «Μην αργείς, Συνδέσου τώρα»


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ρευματοπαθειών

«Η έγκαιρη διάγνωση, η παραπομπή σε ρευματολόγο και η πρόσβαση στην πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε καλύτερη πρόγνωση και καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τον ίδιο και την οικογένεια του όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Και αυτό ακριβώς αποτελεί τη βάση, την ουσία και το ξεκάθαρο μήνυμα της εκστρατείας «Μην Αργείς, Συνδέσου Τώρα», που αφορά όλους μας». Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος του Αντιρευματιού Συνδέσμου Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, με την ευκαιρία της σημερινής (12 Οκτωβρίου) Παγκόσμιας Ημέρας Ρευματοπαθειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου..

«Ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου συμμετέχει στην Παγκόσμια έναρξη της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών με Σύνθημα «Μην αργείς, Συνδέσου τώρα» με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2018 στο The Mall of Cyprus, Εμπορικό Πάρκο Σιακόλα, Βεργίνας 3, Λευκωσία στον πρώτο όροφο, στον χώρο των εστιατορίων μεταξύ των ωρών 11:00-15:00.

Η εκστρατεία «Μην Αργείς Συνδέσου Τώρα» που διοργανώνεται και κηρύσσεται ταυτόχρονα από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ενάντια στις Ρευματοπάθειες, EULAR, στοχεύει στην ενεργοποίηση /κινητοποίηση όλων για να ενημερωθούν κατάλληλα και να ευαισθητοποιηθούν τόσον σαν άτομα όσον και σαν επαγγελματίες υγείας και φορείς υγείας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης της έγκαιρης διάγνωσης και έγκαιρης πρόσβασης στη σωστή ιατρική φροντίδα για διασφάλιση έτσι μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τα άτομα με ρευματοπάθειες.

Από τις κύριες αιτίες σωματικής αναπηρίας

Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες σωματικής αναπηρίας, με σημαντικές συνέπειες και κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας παραγωγικότητας στον χώρο εργασίας. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα επιπλέον εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα με Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις. Οι ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν σημαντικά τόσο τη ζωή των πασχόντων όσο και τη ζωή των οικογενειών τους που επιβαρύνονται σημαντικά με συναισθηματικό, κοινωνικό αντίκτυπο αλλά και οικονομικό κόστος για την διασφάλιση στον ασθενή της απαραίτητης φροντίδας και θεραπείας.

"Σήμερα Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών, καλούμε όλους να συντονιστούν, να ενημερωθούν για τις ρευματικές παθήσεις και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινή προσπάθεια υλοποίησης του στόχου της φετινής εκστρατείας για την καλύτερη ενημέρωση και την έγκαιρη παραπομπή των ασθενών για διάγνωση και πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και φροντίδας", σχολιάζει ο κ. Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος ΑΣΚ. «Η έγκαιρη διάγνωση, η παραπομπή σε ρευματολόγο και η πρόσβαση στην πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε καλύτερη πρόγνωση και καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τον ίδιο και την οικογένεια του όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Και αυτό ακριβώς αποτελεί τη βάση, την ουσία και το ξεκάθαρο μήνυμα της εκστρατείας «Μην Αργείς, Συνδέσου Τώρα», που αφορά όλους μας».

Αφορά όλους

Η εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ενάντια στις Ρευματοπάθειες, EULAR, «Μην Αργείς, Συνδέσου Τώρα» αφορά όλους τόσο σαν άτομα όσο και σαν μέλη μιας υγιούς κοινωνίας και στοχεύει στην ενεργοποίηση του καθενός για να ενημερωθεί σωστά και να ευαισθητοποιηθεί αποτελεσματικά για τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης με την οποία επιτυγχάνεται η έγκαιρη χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής και η αποτροπή δυσμενών συνεπειών, περαιτέρω βλάβης και αναπηριών στους πάσχοντες. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών, σηματοδοτείται από αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τις ρευματικές παθήσεις, με την εκστρατεία «Μην Αργείς, Συνδέσου Τώρα» και καλεί όλους σε κοινή συντονισμένη συνεργασία με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ρευματοπαθών. Η εκστρατεία περιλαμβάνει και τους τρεις πυλώνες της EULAR: Άτομα με Ρευματοπάθειες στην Ευρώπη (PARE), Επαγγελματίες Υγείας στη Ρευματολογία (HPR) και τις Επιστημονικές Εταιρείας των Ρευματολόγων.

Η εκστρατεία υπογραμμίζει το γεγονός ότι η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να επηρεάσει τη φυσική ικανότητα του ασθενή και να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του. Μέσω της αυξανόμενης συνειδητοποίησης, η εκστρατεία στοχεύει στην αντιμετώπιση της πρόκλησης που παρουσιάζουν τα άτομα με Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις μέσω της βελτίωσης της διάγνωσης και της πρόσβασης σε αποτελεσματικές θεραπείες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αναπηρία, επηρεάζοντας όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και το προσδόκιμο ζωής. Η κόπωση, ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί δυσκολία στην εργασία, που εμφανίζεται στο 90% των ανθρώπων με ρευματοπάθεια. Υπάρχουν περισσότερες από 200 διαφορετικές Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, και αυτές μπορούν να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία και στα παιδιά και στους ενήλικες.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία στις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις είναι σημαντική επειδή έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του πόνου και στην επιβράδυνση και ακόμη και στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Παρά το γεγονός ότι οι Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις λαμβάνουν συχνά καθυστερημένη ή καθόλου διάγνωση ως εκ τούτου η βελτίωση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της ευρύτερης κοινότητας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης των προκλήσεων που παρουσιάζουν οι Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις.

Ο ΑΣΚ ενθαρρύνει το κοινό

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών, ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου ενθαρρύνει και καλεί όλους να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται σχετικά με τις διάφορες πτυχές των Ρευματοπαθειών και να συμμετέχουν ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και διάδοσης του αντίκτυπου που έχουν στην κοινωνία και στη ζωή των ανθρώπων.

"Οι γενικοί ιατροί λαμβάνουν πολύ μικρό ποσό κατάρτισης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, πόσο μάλλον υπό αυτές τις συνθήκες για τα παιδιά, και νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς να ακούν τους νέους και τους γονείς τους, καθώς και να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της καθημερινότητας», εξηγεί ο Simon Stones, μέλος του PARE. "Αν πάρουμε γρήγορα μια διάγνωση, το κάθε παιδί θα μπορούσε να έχει μια τόσο διαφορετική ζωή".

Ο Simon Stones ζεί με αρθρίτιδα για πάνω από 20 χρόνια μετά τη διάγνωση νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας σε ηλικία τριών ετών. Για να ακούσετε την ιστορία του μαζί με τον 11χρονο Aran Chaun και την Kate Betteridge που ζει με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα για 32 χρόνια, παρακαλώ παρακολουθήστε το βίντεο WAD 2017 εδώ: https://www.eular.org/eular_campaign_2017.cfm

Θα μπορούσατε εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε να είναι ένας από τους 120 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ με Ρευματική ή Μυοσκελετική νόσο; Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η καμπάνια «Μην Αργείς, Συνδέσου Τώρα» στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να αλλάξει τη ζωή των ατόμων με Ρευματικές ή Μυοσκελετικές Παθήσεις, παρακολουθήστε το βίντεο WAD2018 εδώ από τις 12 Οκτωβρίου: https://www.eular.org/eular_campaign.cfm

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, την Καμπάνια «Μην Αργείς, Συνδέσου Τώρα» και την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.eular.org/eular_campaign.cfm.

Πάρτε μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών μέσω των κοινωνικών δικτύων με την επίσκεψη σας στο Facebook @WorldArthritisDay, Twitter @ArthritisDay και Instagram: worldarthritisday».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











370