Παγκόσμια κινητοποίηση για αντιμετώπιση του κοροναϊού


 ΓΕΝΕΥΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει αύριο Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

"Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις", είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Με 473 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι Κινέζοι διαπιστώνουν πως "ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσεις τον φόβο είναι να αντιμετωπίσεις τον φόβο".

ΠΕΚΙΝΟ- Απειλούμενοι από την επιδημία του νέου κοροναϊού, πολλοί Κινέζοι επιλέγουν να παίζουν ένα διαδικτυακό παιχνίδι προσομοίωσης με θέμα την πανώλη και να κατεβάζουν μια ταινία καταστροφής με τίτλο "Η Γρίπη"...

Μέχρι στιγμής εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό, με 473 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, ενώ οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να ελέγξουν την επιδημία, καθώς κρούσματα έχουν εμφανιστεί όχι μόνο στο Πεκίνο και στη Σανγκάη, αλλά και εκτός της χώρας, όπως στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Μια εφαρμογή προσομοίωσης που έχει κατασκευάσει η εταιρεία με έδρα τη Βρετανία Ndemic creations και έχει τίτλο "Plague Inc." ήταν σήμερα το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις στο σύστημα iOS του κινεζικού Apple Store.

Το παιχνίδι αυτό επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να αναπτύσσουν έναν παθογόνο οργανισμό για να καταστρέψουν τον κόσμο.

"Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσεις τον φόβο είναι να αντιμετωπίσεις τον φόβο", σχολίασε κάποιος στο κινεζικό Weibo, το αντίστοιχο του Twitter.

"Δεν σημαίνει αυτό ότι συντάσσεσαι με την διαβολική δύναμη, όταν δεν μπορείς να νικήσεις την διαβολική δύναμη;", αστειεύτηκε ένας άλλος.

Επιπλέον, η νοτιοκορεατική ταινία καταστροφής "Η Γρίπη" ήταν σήμερα εκείνη με τις περισσότερες αναζητήσεις στην κλαδική επιθεώρηση των κινεζικών μέσων ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Douban.

Στις πρώτες αναζητήσεις τηλεοπτικών σειρών βρίσκεται ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την επιδημία του SARS (Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2003.

Εξάλλου, 11 από τα 14 πρώτα άρθρα στην πλατφόρμα αναζήτησης Toutiao σχετίζονταν με την πνευμονία καθώς και περισσότερα από τα 50 πιο διαβασμένα θέματα στο Weibo.

Η νέα επιδημία συμπίπτει με τους εορτασμούς για το Κινεζικό Νέο Έτος το προσεχές σαββατοκύριακο, όταν αναμένεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν εντός και εκτός της χώρας για τις διακοπές τους.

Οι ταινίες blockbuster πάντως που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα μέσα στις διακοπές δεν προβλέπεται τελικώς να έχουν μεγάλη επιτυχία. Στην Βουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, οι λάτρεις του σινεμά που είχαν προπληρώσει τα εισιτήριά τους έλαβαν επιστροφή χρημάτων, σύμφωνα με τις πλατφόρμες κράτησης εισιτηρίων Maoyan και Taopiaopiao.

Κίνα: Στους 17 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό στην επαρχία Χουμπέι

ΠΕΚΙΝΟ- Στους 17 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, την ώρα που περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.

Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού --ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν-- τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι "σε καταπληκτική κατάσταση" και διαβεβαίωσε ότι έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαμοργή σχέδιο για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού από την Κίνα.

Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Τραμπ δήλωσε: «Διαθέτουμε σχέδιο και πιστεύουμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε πολύ καλά. Το έχουμε ήδη αντιμετωπίσει πολύ καλά. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) είναι καταπληκτικό. Πολύ επαγγελματίες…».

«Είμαστε σε καταπληκτική κατάσταση και πιστεύω ότι η Κίνα είναι επίσης σε πολύ καλή κατάσταση», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μέχρι στιγμής εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό, με 440 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, ενώ οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να ελέγξουν την επιδημία.

Η Ρωσία  άρχισε να αναπτύσσει το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού και εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα της

ΜΟΣΧΑ-Η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εξαπλώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα.

«Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα

Η Ποπόβα δήλωσε επίσης ότι στην Ρωσία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί η χώρα από τον νέο κορονοϊό. « Ενισχύσαμε τους ελέγχους και στα 200 και πλέον σημεία εισόδου στην χώρα», διευκρίνισε.

Παράλληλα είπε ότι έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες στους γιατρούς, οδηγίες για απολυμάνσεις που αφορούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχουν ενισχυθεί όλοι οι έλεγχοι των ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν πυρετό για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης επιδημιολογικού ελέγχου, που υπάγεται στην Rospotrebnadzor, Ελένα Γιεζλόβα δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση για την ανάπτυξη του εμβολίου βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».

Η ίδια δήλωσε ότι «προς το παρόν προβαίνουμε σε αξιολογήσεις και θα βασιστούμε στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Η Γιεζλόβα προσέθεσε επίσης ότι η κρατική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών Rospotrebnadzor ενίσχυσε τους υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία εισόδου στην χώρα. Στα σημεία αυτά ελέγχεται εξ αποστάσεως η θερμοκρασία του σώματος όσων φθάνουν από το εξωτερικό.

Βρετανία-Ιταλία-Σερβία-νέος κοροναϊός: Λονδίνο και Ρώμη θα επιτηρούν τις πτήσεις από την Ουχάν. Το Βελιγράδι εφαρμόζει ελέγχους στους επιβάτες

ΛΟΝΔΙΝΟ Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, την ώρα που η Ιταλία θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών.

Από αύριο Πέμπτη, το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Ουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.

«Προβλέπεται επίσης η σύνταξη ενός εντύπου που θα καταγράφονται οι προορισμοί και οι διαδρομές των επιβατών, μόλις αποβιβαστούν» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Και άλλες χώρες εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους της θερμοκρασίας των επιβατών με προέλευση από την Κίνα, ιδίως στη Ρωσία (μέσω θερμικών καμερών στα αεροπλάνα) και στην Ταϊλάνδη.

Στο Λονδίνο, στις τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ της Ουχάν και του αεροδρομίου του Χίθροου επιβλήθηκαν σήμερα «ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης», ανέφερε, από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Υγείας, που έκρινε πως είναι «μικρός» ο κίνδυνος που διατρέχει η Βρετανία.

Ιατρικές ομάδες θα υποδέχονται τους επιβάτες αυτών των πτήσεων «για να τους παράσχουν συμβουλές και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που νιώθουν άσχημα» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τα μέτρα «συμμετρικά και προληπτικά», ενώ προσθέτει ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν σε πτήσεις που προέρχονται από άλλες κινεζικές πόλεις «εφόσον καταστεί αναγκαίο».

Ο ιός της οικογένειας του SARS εμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε χώρες της Ασίας και στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα.

Χθες Τρίτη, το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.

Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια.

Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε χθες πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται».

Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Ουχάν και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η Μπιζίν.

Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται «συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nikola Tesla με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ.

Χιλιάδες Κινέζοι ζουν και εργάζονται στη βαλκανική χώρα και περισσότεροι από 100.000 Κινέζοι τουρίστες την επισκέφθηκαν το 2019.

«Πρόσωπα με αυξημένη θερμοκρασία σώματος θα τίθενται σε καραντίνα και θα μεταφέρονται για παρακολούθηση στην Κλινική Λοιμωδών Ασθενειών» είπε ο Λόνκαρ σε δημοσιογράφους.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











750