Άλλοι 838 θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ισπανία, Άλλες χώρες


Η Ισπανία κατέγραψε 838 θανάτους από τον κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες καταρρίπτοντας ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ έπειτα από 832 θανάτους που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.528 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε τα 78.797 (από 72.248), σημειώνοντας αύξηση κατά 9,1% μέσα σε μία ημέρα στη δεύτερη στον κόσμο, μετά την Ιταλία, σε αριθμό νεκρών από την Covid-19 χώρα, η οποία εντείνει ακόμη περισσότερο τους όρους περιορισμού των πολιτών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε χθες, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους τομείς δραστηριότητας πρέπει να μείνουν στο σπίτι για δύο εβδομάδες. Είπε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά τους μισθούς τους αλλά θα πρέπει να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 30 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.

Τα συνδικάτα καλωσόρισαν τα μέτρα και οι εργοδοτικές οργανώσεις CEOE και CEPYME δήλωσαν ότι, αν και θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, "θα έχουν έναν τεράστιο, άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στην ισπανική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η βιομηχανία".
 Η επιβράδυνση "μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη κρίση στην οικονομία η οποία μπορεί να καταστεί κοινωνική", προειδοποίησαν σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν.

Στη Μαδρίτη τα κελαηδίσματα των πουλιών κυριαρχούσαν αντί των συνηθισμένων θορύβων της κυκλοφορίας στους έρημους δρόμους της πρωτεύουσας σήμερα το πρωί, καθώς η αστυνομία ενίσχυσε τις περιπολίες, σταματώντας λεωφορεία και αυτοκίνητα για να ελέγξει αν οι επιβάτες είχαν λόγο να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους.

Σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα που πωλούν μη απαραίτητα είδη έχουν κλείσει από τις 14 Μαρτίου και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι περιορισμένο στο σπίτι καθώς η Ισπανία αγωνίζεται να περιορίσει τη διάδοση του ιού.
 
Ιράν - Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 2.640
 
Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στο Ιράν έχει φθάσει τους 2.640 και εκείνος των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί τους 38.309, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση στο Twitter αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας. "Το προηγούμενο 24ωρο είχαμε 123 θανάτους και 2.901 μολύνσεις, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάσει τους 38.309", έγραψε στο Twitter ο Αλιρεζά Βαχαμπζαντέχ, σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Ιράν. "12.931 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό έχουν αναρρώσει."
 
Ιαπωνία - 68 νέα κρούσματα
 
Το Τόκιο επιβεβαίωσε 68 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιας αύξησης, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο αριθμός των ανθρώπων στην Ιαπωνία που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ξεπέρασε έτσι τους 1.700, με τους θανάτους να φθάνουν τους 55 έως σήμερα το πρωί, εξαιρουμένων αυτών σε κρουαζιερόπλοιο που τέθηκε σε καραντίνα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το NHK.
 
Ταϊλάνδη - 143 νέα κρούσματα, 1 θάνατος 
 
Η Ταϊλάνδη κατέγραψε 143 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 1.388, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κέντρου για τη διαχείριση της COVID-19 (CCSA), δημοσιοποιώντας τον νεότερο ημερήσιο απολογισμό.
Η χώρα κατέγραψε επίσης έναν νέο θάνατο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 7. Την ίδια ώρα, η Καμπότζη ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό στους 103. 
 
Κίνα - Τα `εισαγόμενα` κρούσματα αυξάνουν τον κίνδυνο για νέο κύκλο μολύνσεων
Ο αυξανόμενος αριθμός των `εισαγόμενων` κρουσμάτων στην Κίνα ενισχύει τις πιθανότητες η χώρα να βιώσει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας της χώρας.  "Η Κίνα ήδη έχει συνολικά 693 κρούσματα που προήλθαν από το εξωτερικό, το οποίο σημαίνει ότι η πιθανότητα ενός νέου κύκλου μολύνσεων παραμένει σχετικά υψηλή", δήλωσε ο Μι Φενγκ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.  Χθες, η Κίνα ανακοίνωσε 45 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία, με εξαίρεση ενός, αφορούσαν ασθενείς που διαγνώστηκαν αφού εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό. 

 
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ καλεί για μια "ανθρωπιστική παύση των μαχών"
O  Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα για μια "ανθρωπιστική παύση των μαχών" στο Αφγανιστάν, μια χώρα που "επηρεάζεται πολύ", όπως είπε, από τον Covid-19. "Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ανθρωπιστική παύση των μαχών, για να τιθασευτεί η απειλή που τίθεται στη χώρα από τον κορωνοϊό ", δήλωσε στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).
Το Αφγανιστάν καταμετρούσε επισήμως δύο θανάτους από τον Covid-19 την Πέμπτη, καθώς και 80 κρούσματα μεταξύ των Αφγανών και τέσσερα μεταξύ των ξένων στρατιωτών.
 
Νότια Κορέα – Υποχρεωτική καραντίνα για όποιον έρχεται από το εξωτερικό 
Όποιος φθάνει στη Νότια Κορέα από το εξωτερικό, σύντομα θα καλείται να μπει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας.  Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε έως χθες 105 νέα κρούσματα του κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 9.583, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα για τον έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (KCDC).   Από τα νέα περιστατικά, τα 41 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό --40 πολίτες της Νότιας Κορέας και έναν αλλοδαπό-- σύμφωνα με τα KCDC. 
Η νέα υποχρεωτική απομόνωση για όλους τους αφιχθέντες από το εξωτερικό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσουνγκ Σιε-κιούν σε κυβερνητική σύσκεψη. Το μέτρο θα ισχύει και για τους πολίτες της Νότιας Κορέας. 
 
Ιταλία - Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας και διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, η οποία, κανονικά, θα έπρεπε να λήξει στις 3 Απριλίου, θα παραταθεί για τουλάχιστο άλλες δυο εβδομάδες.
Στην συνέχεια, αν έχει σημειωθεί δραστική μείωση κρουσμάτων και μεταδόσεων (δείκτης μεταδοτικότητας χαμηλότερος από ένα) ενδέχεται να ξαναρχίσουν βαθμιαία, να ανοίγουν μαγαζιά και χώροι εργασίας.
Οι εμπορικές δραστηριότητες , στις οποίες η επαφή των πελατών είναι πιο στενή (όπως καφέ και εστιατόρια) αλλά και χώροι όπως θέατρα και κινηματογράφοι, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αναμένεται να ξανανοίξουν μετά από όλους τους υπόλοιπους. Ενώ για τα σχολεία, η ιταλική κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι θα υπάρξει μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα. 
Παράλληλα, ενόψει του Καθολικού Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται  στις 12 Απριλίου,  πρόκειται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι αστυνομίας και καραμπινιέρων στους δρόμους των ιταλικών πόλεων, ώστε να μην αυξηθεί, επικίνδυνα, η κυκλοφορία των πολιτών.
 
Γροιλανδία - Απαγορεύει την πώληση αλκοόλ στην πρωτεύουσα
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι απαγορεύει την πώληση αλκοόλ στην πρωτεύουσα Νουούκ και την ευρύτερη περιοχή της κατά τη διάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προκειμένου να περιορίσει τα περιστατικά βίας. 
Σε αυτό το τεράστιο νησί της Αρκτικής, που αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας, σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική του ηλικία, μια μάστιγα που κυρίως συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών και την άγνοια για τα δικαιώματα των παιδιών.
Τα σχολεία είναι κλειστά από τη Δευτέρα και ήδη παρατηρείται αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. 
Η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ τέθηκε σε ισχύ χθες, 28 Μαρτίου, και θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου. 
 
Στη Γροιλανδία έχουν επισήμως καταγραφεί 10 κρούσματα κορωνοϊού και δύο άνθρωποι έχουν ιαθεί. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και έχει διακόψει την αεροπορική σύνδεση για να περιορίσει την επιδημία.  Με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού καθώς "οι άνθρωποι έχουν λιγότερη συναίσθηση του κινδύνου μετάδοσης όταν καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά", σύμφωνα με την ανακοίνωση. 
 
Qatar Airways – Συνεχίζει τις πτήσεις
Η Qatar Airways θα συνεχίσει να εκτελεί δρομολόγια για όσο χρειαστεί για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Ακμπάρ αλ-Μπάκερ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η αεροπορική εταιρία μπορεί σύντομα να ξεμείνει από ρευστότητα. 
Η αεροπορική εταιρία της Μέσης Ανατολής είναι ένας από τους λίγους αερομεταφορείς στον κόσμο που συνεχίζουν να εκτελούν πτήσεις μετά το σφοδρό πλήγμα του κορωνοϊού στη ζήτηση για ταξίδια. 

Ελβετία - Υδροξυχλωροκίνη κατά της Covid-19
Ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Βας Ναρασιμχάν δήλωσε πως το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη που παρασκευάζει η Sandoz, θυγατρική της Novartis, για την ελονοσία, τον λύκο και την αρθρίτιδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα της εταιρείας εναντίον του κορωνοϊού, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας SonntagsZeitung.
H Novartis έχει υποσχεθεί να δωρίσει 130 εκατομμύρια δόσεις αυτού του φαρμάκου και υποστηρίζει τις κλινικές δοκιμές που χρειάζονται πριν το φάρμακο, το οποίο προωθείται και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μπορέσει να εγκριθεί για χρήση εναντίον του κορωνοϊού.
Άλλες εταιρείες, περιλαμβανομένων των Bayer και Teva, έχουν επίσης συμφωνήσει να δωρίσουν υδροξυχλωροκίνη ή παρόμοια φάρμακα, ενώ η Gilead Sciences προχωρεί σε δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου της ρεμντεσιβίρη εναντίον του κορωνοϊού.

(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΔΝ/ΑΓΚ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











605