Εφαρμογές της Ιατρικής Ακριβείας στην Αιματολογία


«Η πίστη μου ότι η ζωή μού χρωστάει και το τελευταίο δευτερόλεπτο και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γιατρών, είμαι σήμερα ανάμεσα σας»

ΑΘΗΝΑ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Το 2010 η Αθανασία διαγνώσθηκε με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) και μετά από επτά χρόνια είναι ανάμεσα στους 45 ασθενείς, οι οποίοι, πλέον, δεν λαμβάνουν θεραπεία.

«Η πίστη μου ότι η ζωή μού χρωστάει και το τελευταίο δευτερόλεπτο και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γιατρών, είμαι σήμερα ανάμεσα σας» ανέφερε η Αθανασία, σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι στρατηγικοί στόχοι και οι βασικοί άξονες δράσης του νεοσυσταθέντος Κέντρου Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας.

Στην Αιματολογία χρειάστηκε από πολύ νωρίς να υπάρχουν εργαστήρια εξειδικευμένα στην Ιατρική Ακριβείας, σημείωσε ο καθηγητής Παναγιώτης Παναγιωτίδης (διευθυντής της Μονάδας Μοριακής Διαγνωστικής στην Αιματολογία Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), ο οποίος μίλησε για τις εφαρμογές της Ιατρικής Ακριβείας στην Αιματολογία που ήδη λειτουργούν στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Για παράδειγμα, πρώτη στοχευόμενη θεραπευτική αγωγή που εφαρμόστηκε στην καθημερινή κλινική πράξη ήταν η θεραπεία με τον ειδικό αναστολέα Ιμάτινιμπ στη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία το 2001. Χάρη σε αυτήν την αγωγή και στα νεότερα σκευάσματα που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται, η επιβίωση των ασθενών με ΧΜΛ είναι πλέον παρόμοια με των υγειών ατόμων, ενώ προηγουμένως είχαν επιβίωση πέντε έως έξι χρόνια. «Σε περιπτώσεις απώλειας της ανταπόκρισης στη θεραπεία πραγματοποιείται η ειδική μοριακή εξέταση, ανίχνευση μεταλλάξεων στο γονίδιο bcr-abl και αναλόγως των ευρημάτων έχουμε επιλογή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής» τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το Αιματολογικό Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο «Λαϊκό» διαπιστεύεται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την ακρίβεια και ευαισθησία των εξετάσεων που διενεργεί και είναι ένα από τα δύο διαπιστευμένα εργαστήρια στον ελληνικό χώρο για την πραγματοποίηση των ειδικών μοριακών εξετάσεων, που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση, παρακολούθηση, επιλογή εξατομικευμένης θεραπείας σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα.

Στο εργαστήριο εκτελείται μεγάλος αριθμός ειδικών μοριακών εξετάσεων, και ήδη χρησιμοποιείται τεχνολογία NextGenerationSequencing, που είναι αναγκαίες για τη διάγνωση, την επιλογή θεραπείας και παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Στο εργαστήριο αποστέλλονται δείγματα από 81 διαφορετικά κέντρα εντός Ελλάδος (νοσοκομεία του ΕΣΥ, πανεπιστημιακά, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιώτες αιματολόγοι). Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 6.158 ειδικές μοριακές εξετάσεις σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα.

Το εργαστήριο παρακολουθεί 1.100 ασθενείς με ΧΜΛ από όλη την Ελλάδα με τακτικές μετρήσεις αίματος των επιπέδων της υβριδικής πρωτεΐνης bcr-abl, που είναι η αιτία της δημιουργίας της νόσου ΧΜΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, το σημαντικό κέρδος για τους ασθενείς είναι η ασφαλής διακοπή μίας καθημερινής χρόνιας αγωγής και για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν κάνει οικονομία 3.000.000 ευρώ και πλέον
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
74