Εβδομάδα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Στόματος


ΤΗΣ ΞΕΝΙΑΣ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Η εβδομάδα από 3-7 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί σαν η Εβδομάδα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Στόματος. Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος και κατ' επέκταση και ο Τοπικός Οδοντιατρικός Σύλλογος Πάφου, θα δέχεται ασθενείς για δωρεάν εξέταση κατόπιν ραντεβού.

Οι οδοντίατροι και όλοι μας πιστεύουν ότι η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο το ποσοστό 5ετους επιβίωσης ανέρχεται στο 80%.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι υιοθετώντας σωστή στρατηγική πρόληψης σε κάποιες μορφές καρκίνου, η μείωση στα νέα περιστατικά μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 30%.

Ο καρκίνος του στόματος είναι ο 6ος σε συχνότητα καρκίνος.

Στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία ειχαμε 217 νέα περιστατικά

Κυρίως προσβάλλει άτομα άνω των 40 ετών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες: κάπνισμα, αλκοόλ, μικροβιακοί παράγοντες, γονιδιακές μεταβολές, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, χρόνιος μηχανικός και χημικός ερεθισμός

Σημεία και συμπτώματα στην στοματική κοιλότητα που μπορείτε εσείς να εντοπίσετε και χρειάζονται ιατρική διερεύνηση:

Πληγές, λευκές η κόκκινες κηλίδες, μικρές διοργανώσεις, πόνος, μούδιασμα η ευαισθησία στο στόμα η τα χείλη, δυσκολία στη μάθηση η κατάποση, αλλαγή στη φωνή ,μετακινήσεις των δοντιών, διοργανώσεις στο λαιμό.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: διακοπή καπνίσματος, περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ, αποφυγή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τακτική οδοντιατρική επίσκεψη κάθε 6 μήνες για έγκαιρη ανίχνευση υπόπτων αλλοιώσεων.

Άμεση επίσκεψη σε γναθοπροσωποχειρουργό σε περίπτωση ύπαρξης πληγής που παραμένει στο στόμα μεγαλύτερο των 10 ημερών.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

*Πρόεδρος ΤΟΣ Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











361