Δύσκολο το εγχείρημα εκπλήρωσης των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής του ΓΕΣΥ


Χρονιά άκρως καθοριστική για την υλοποίηση των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), αποτελεί το 2015.

Βάσει και των όσων συμφωνήθηκαν με την Τρόικα τον περασμένο Μάιο, κατά την τέταρτη αξιολόγηση του κυπριακού Προγράμματος, θα πρέπει κανονικώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τα μέσα του χρόνου να υλοποιηθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του ΓΕΣΥ, που θα αφορά τις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και περιλαμβάνει επισκέψεις στον οικογενειακό ιατρό και σε παιδίατρους. Συγκεκριμένα, τα χρονοδιαγράμματα όπως αυτά καθορίστηκαν, προβλέπουν εφαρμογή του ΓΕΣΥ σε τρεις φάσεις, ως εξής:

• Φάση Α (01/07/2015): Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβάνουν επισκέψεις στον οικογενειακό ιατρό και σε παιδιάτρους.

• Φάση Β (01/01/2016): Καλύπτονται πρόσθετες υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών όλων των ειδικών γιατρών, καθώς και την κάλυψη των φαρμάκων.

• Φάση Γ (01/07/2016): Πλήρης εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η οποία θα περιλαμβάνει, επιπρόσθετα, όλες τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, νοσηλεία εσωτερικών ασθενών κ.α.

Καθυστερήσεις και χρονοδιαγράμματα

Τα πιο πάνω χρονοδιαγράμματα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα εκπληρωθούν, καθότι καταγράφονται ήδη σημαντικές καθυστερήσεις. Υπενθυμίζεται συναφώς, πως τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων θα έπρεπε να είχαν ήδη εγκριθεί από τη Βουλή το τέλος του περασμένου Νοέμβρη. Κάτι τέτοιο όχι απλώς δεν έγινε, αλλά ευρισκόμενοι στις πρώτες μέρες του 2015, τα προσχέδια των νομοσχεδίων συζητούνται ακόμη και αναζητείται συναίνεση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό/εργασιακό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσουν. Ο αναθεωρημένος στόχος που τέθηκε από το Υπουργείο Υγείας για τη ψήφισή τους από τη Βουλή είναι το τέλος Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πολύ πιθανή μη εκπλήρωση των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής του ΓΕΣΥ, προϊδέασε μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής. Υπογραμμίζοντας πως το 2015 είναι πολύ σημαντικός χρόνος για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα στο 2015 οι μεταρρυθμίσεις θα μπουν σε εφαρμογή, ο Φίλιππος Πατσαλής ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτά τα χρονοδιαγράμματα όσο δύσκολα και αν είναι». Για να σημειώσει, όμως, πως «εάν υπάρξει ανάγκη να μετακινηθούν κάποια χρονοδιαγράμματα, περισσότερη ανάγκη έχει να κάνουμε το σωστό ΓΕΣΥ, τις σωστές αυτονομήσεις, τις σωστές μεταρρυθμίσεις, παρά να βιαστούμε και να κάνουμε λάθη». «Δεν θεωρώ», επισήμανε, «ότι είναι τόσης μεγάλης σημασίας εάν τα χρονοδιαγράμματα μείνουν ακριβώς ως έχουν ή μετακινηθούν μερικούς μήνες, φτάνει στο τέλος της μέρας να κάνουμε το σωστό ΓΕΣΥ και τις σωστές μεταρρυθμίσεις στην υγεία».

Υπενθυμίζεται πως η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, πέραν της καθολικής παραδοχής για την αναγκαιότητα υιοθέτησής του, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και η πορεία εφαρμογής του θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των διεθνών δανειστών κατά την επικείμενη κάθοδό τους στο νησί μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











275