Δρ. Χρύσανθος Κουριεύς: Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η ρομποτική χειρουργική


  • Συνέντευξη στο Ygeia-News
  • Προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση
  • Είναι λιγότερο επώδυνη
  • Υπάρχουν επεμβάσεις όμως που πρέπει να γίνονται με την κλασική χειρουργική

Συχνά ακούμε για τη ρομποτική χειρουργική και τα οφέλη που προσφέρει, αφού άλλοτε δύσκολες επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση νεφρού ή καρκίνου του προστάτη, έχουν απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και κυρίως έχουν γίνει λιγότερο επώδυνες. Μιλώντας στο «Υgeia-Νews» ο ουρολόγος Δρ. Χρύσανθος Κουριεύς μας ξεναγεί στο μαγικό κόσμο της ρομποτικής χειρουργικής και εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη μέθοδος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για όλες τις επεμβάσεις.

ΕΡ: Γιατρέ εξειδικεύεστε στη ρομποτική χειρουργική. Τι ακριβώς είναι οι νέα αυτή μέθοδος;

ΑΠ: Η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική αναφέρονται σε χειρουργική χωρίς τομή. Το κύριο πλεονέκτημα τους είναι η πιο γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς από ότι στην ανοικτή χειρουργική. Πχ για μια επέμβαση ανοικτής χειρουργικής νεφρού, ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στην κλινική μεταξύ 7 – 15 ημέρες, ενώ με μια λαπαροσκοπική επέμβαση νεφρού συνήθως χρειάζεται νοσηλεία μια – δύο ημερών. Στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του και μετά από μια εβδομάδα είναι σε θέση ακόμη και να οδηγήσει. Εν ολίγοις η ανάρρωση είναι πιο γρήγορη και βεβαίως λιγότερο επώδυνη.

Πως γίνονται οι επεμβάσεις

ΕΡ: Περιγράψετε μας λίγο πως γίνονται αυτές οι επεμβάσεις.

ΑΠ: Υπάρχει η απλή, η κλασική λαπαροσκοπική όπου ο χειρούργος κρατά τα εργαλεία, τα οποία είναι εξειδικευμένα εργαλεία. Πρόκειται ουσιαστικά για μακριά λεπτά ραβδιά στην άκρη των οποίων υπάρχουν τοποθετημένα σε μικρογραφία κανονικά εργαλεία της ανοικτής χειρουργικής, πχ ψαλίδι, νυστέρι κλπ. Θα μπορούσε κάποιος απλά να το παρομοιάσει όπως είναι να τρως με τα κινέζικά ξυλάκια. Για αυτό οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι λίγο πιο χρονοβόρες διότι τεχνικά είναι λίγο πιο δύσκολο να πραγματοποιήσεις την επέμβαση με τα συγκεκριμένα εργαλεία, από ότι με αυτά της ανοικτής χειρουργικής.

Είναι κάτι που χρειάζεται μεγάλη τεχνική και πείρα. Αυτά λοιπόν τα μικρά εργαλεία που όπως έχω προαναφέρει είναι μικρογραφίες κανονικών εργαλείων χειρουργικής, τα βάζουμε μέσα στο σώμα του ασθενούς το οποίο έχουμε φουσκώσει προηγουμένως με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα για να μπορούμε να βλέπουμε εντός του και προβαίνουμε στην χειρουργική επέμβαση.

Η δε ρομποτική χειρουργική είναι κλάδος της λαπαροσκοπικής, όπου και πάλι δεν υπάρχει μεγάλη τομή, αλλά υπάρχει η διαφορά στο γεγονός ότι τα εργαλεία που είναι και αυτά σε μικρογραφία, όπως στη λαπαροσκοπική, τα χειρίζεται ρομπότ, το οποίο ρομπότ χειρίζεται ο χειρουργός, με μια κονσόλα που βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τον ασθενή ή σε παρακείμενο δωμάτιο, αφού ο γιατρός δεν είναι χρειάζεται να είναι κατ΄ανάγκη δίπλα ή πάνω από τον ασθενή.

Εξειδίκευση και πείρα

ΕΡ: Όλο αυτό όμως, αντιλαμβάνομαι, χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση.

ΑΠ: Σίγουρα χρειάζεται εξειδίκευση και πείρα. Μάλιστα να σας πω ότι οι εταιρείες οι οποίες παράγουν και πωλούν τα ρομποτικά μηχανήματα, δεν επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει τα μηχανήματα αυτά. Για να μπορέσει κάποιος να αγοράσει τα συγκεκριμένα μηχανήματα, πρέπει να πάει σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά κέντρα, να πάρει το πτυχίο του ή το πιστοποιητικό του ότι όντως έχει κάνει κάποια μετεκπαίδευση, ειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα. Στη συνέχεια θα πρέπει να διενεργήσει αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων υπό παρακολούθηση δόκτορα και μετά οι εταιρείες θα του παραχωρήσουν τα μηχανήματα και κυρίως την άδεια για να προχωρήσει ο ίδιος από μόνος του , να χειρουργήσει ασφαλισμένα.

Η διαδικασία αυτή γίνεται ακόμη για νέα ρομποτικά μηχανήματα, έστω και αν ο γιατρός έχει ήδη άδεια για τα παλιότερα. Για να σας εξηγήσω τι εννοώ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τέταρτη γενεά μηχανημάτων, υπήρχε η πρώτη γενεά που ήταν το IS μετά ήταν το S, το SI και μετά το Xi. Προσωπικά, όταν ήθελα να μεταπηδήσω από το Si στο Xi έπρεπε να πάω στην Ιταλία για να κάνω ειδική εκπαίδευση στο συγκεκριμένο μηχάνημα, παρόλο που είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο μοντέλο. Οι διαφορές τους είναι απλά σ τα λογισμικά τους και όχι στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επεμβάσεις. Όμως ακόμη και έτσι, δεν μου επέτρεπαν να τα χρησιμοποιήσω χωρίς τα ειδικά μαθήματα, οπότε αντιλαμβάνεστε και πόσο σημαντικό είναι για τις εταιρείες η σωστή χρήση και διαχείριση τέτοιων μηχανημάτων.

Οι μέθοδοι

ΕΡ: Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με τις συγκεκριμένες μεθόδους;

ΑΠ: Η πραγματικότητα είναι ότι οποιαδήποτε επέμβαση έχει πραγματοποιηθεί με ανοικτή τομή, μπορεί και έχει πραγματοποιηθεί με λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική είναι οι καλύτεροι μέθοδοι για όλες τις επεμβάσεις. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Η επέμβαση του θυρεοειδή, κλασικά γίνεται με μια τομή στο λαιμό. Έχει διενεργηθεί και ρομποτικά η εν λόγω επέμβαση, όμως δεν συνιστάται στη συγκεκριμένη περίπτωση διότι δεν κερδίζει κάτι περισσότερο ο ασθενής. Έτσι πλέον θεωρείται ανορθόδοξο να προβείς σε ρομποτική χειρουργική για την αφαίρεση θυρεοειδή.

Όσον αφορά στην ουρολογία, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι επεμβάσεις αφαίρεσης καρκίνου του προστάτη, καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, καρκίνου του νεφρού υπάρχει πλεονέκτημα στο να γίνει λαπαροσκοπική, ρομποτική επέμβαση σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση. Διότι βοηθά σε θέματα ανάρρωσης, πόνου καθώς είναι πολύ λιγότερος ο πόνος για τον ασθενή, κυρίως όμως λόγω του γεγονότος ότι σ’ αυτές τις επεμβάσεις οι τομές είναι πιο λεπτές και μειώνουν στο ελάχιστο τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Παράδειγμα σε επεμβάσεις όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη όπου ο ασθενής πρέπει να έχει εγκράτεια ούρων και εκεί όπου μπορούμε πρέπει να καταφέρουμε να διατηρηθεί η στύση, αυτό μας το προσφέρει η ρομποτική επέμβαση. Αυτό τεκμηριώνεται από διάφορες επιστημονικές μελέτες, ότι δηλαδή η ρομποτική υπερτερεί της κλασικής λαπαροσκοπικής και της ανοικτής χειρουργικής πάνω στο λειτουργικό θέμα. Ο λόγος μπορεί να είναι διότι με το ρομπότ έχουμε μεγέθυνση εικόνας πάνω στο μόνιτορ, έχουμε ουσιαστικά τρισδιάστατη εικόνα και τα εργαλεία όπως σας έχω πει μπορούν να προσεγγίσουν σημεία τα οποία με τα χέρια μας τα οποία είναι πολύ πιο μεγάλα ή με τη λαπαρασκοπική όπου τα εργαλεία δεν είναι τόσο λεπτά όπως αυτά της ρομποτικής , είναι δύσκολο να προσεγγίσεις εκείνα τα σημεία και να διατηρήσεις τα νεύρα της στύσης ή του σφικτήρα.

Είναι πιο ακριβή στη λειτουργία τους τα συγκεκριμένα εργαλεία, για αυτό και δίνουν καλύτερα αποτελέσματα.

ΕΡ: Σε ποιες άλλες επεμβάσεις ενδείκνυται να γίνεται η ρομποτική;

ΑΠ: Μπορούν να γίνουν σε καλοήθης παθήσεις όπως για παράδειγμα αφαίρεση λίθων του νεφρού, λίθων του ουρητήρα, αφαίρεση κάποιου νεφρού ο οποίος δεν έχει κακοήθη όγκο επάνω του αλλά ίσως να είναι καταστρεμμένος, μολυσμένος. Μπορεί λοιπόν να αφαιρεθεί με τη λαπαροσκοπική ή με τη ρομποτική χειρουργική. Όσον αφορά τον προστάτη, για αφαίρεση του, ομολογουμένως η ρομποτική και λαπαροσκοπική είναι λίγο παρατραβηγμένες προσεγγίσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ενδοσκοπική θεραπεία που είναι η κλασική θεραπεία είναι η ενδεικνυόμενη.

ΕΡ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΑΠ: Διότι οι μελέτες δεν έχουν αποδείξει κάποια πλεονεκτήματα μετεγχειρητικά, όσον αφορά το λειτουργικό κομμάτι ή την μετεγχειρητική ανάρρωση του ασθενείς.

Αφαιρέσεις καρκίνων

ΕΡ: Αναφερθήκατε στις ακριβείς αφαιρέσεις καρκίνων στα ζωτικά όργανα. Να υπολογίσουμε ότι μειώνεται επίσης ο κίνδυνος μετάστασης;

ΑΠ: Οι μελέτες έχουν δείξει ότι εάν υπάρχει ένας μικρός όγκος του νεφρού κάτω των 4 εκατοστών οι ασθενείς έχουν καλύτερη μετεγχειρητική πορεία περισσότερο όσον αφορά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα αν γίνει μερική νεφρεκτομή ή αν αφαιρεθεί ο όγκος με ένα μικρό κομματάκι του νεφρού και οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι εξίσου καλό με την ολική αφαίρεση του νεφρού.

Όσον αφορά πιο μεγάλους όγκους, πέραν των 4 εκατοστών τότε οι ενδείξεις είναι ότι πρέπει να γίνεται ολική αφαίρεση του νεφρού εκτός και αν έχουμε απόλυτη ένδειξη ότι πρέπει να διατηρήσουμε το νεφρό, όπως πχ σε ασθενείς με ένα νεφρό ή με όγκους και στους δύο νεφρούς, τότε ακόμη και μεγαλύτεροι όγκοι πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε μερική νεφρεκτομή για να διατηρήσουμε όσον περισσότερη νεφρική λειτουργία μπορούμε. Διότι η πτώση της νεφρικής λειτουργίας και κατ επέκταση η αιμοδιάλυση ή μεταμόσχευση είναι προβλήματα τα οποία έχουν από μόνα τους κάποια σημαντική θνησιμότητα και θνητότητα.

Καλύτερη ψυχολογία

ΕΡ: Ποια είναι η ψυχολογική παράμετρος στις επεμβάσεις αυτές;

ΑΠ: Είναι πολύ πιο θετική η ψυχολογία των ασθενών που προβαίνουν σε λαπαροσκοπικές ή ρομποτικές επεμβάσεις διότι πρώτα από όλα η ταλαιπωρία του ασθενή είναι λιγότερη και πιο ανώδυνη, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα πολύ καλύτερο, κάτι που έχει τη δική του σημασία όταν οι ασθενείς είναι νεαρά άτομα. Επίσης σημαντικός είναι και ο κοινωνικοοικονομικός παράγοντας διότι αυτές οι δύο μέθοδοι στο σύνολο τους έχουν λιγότερο κόστος από την κλασική χειρουργική.

Αν για παράδειγμα ένας ασθενής υποβληθεί σε ανοικτή επέμβαση νεφρού, θα πρέπει να νοσηλευτεί αρκετές μέρες στο νοσηλευτήριο με το ανάλογο κόστος. Θα πρέπει επίσης να απέχει από την εργασία του για τρείς τουλάχιστον μήνες, οπότε αντιλαμβάνεστε αν ο άνθρωπος αυτός είναι αυτοεργοδοτούμενος τι επίπτωση θα έχει η επέμβαση στα οικονομικά του. Επίσης αν είναι υπάλληλος, υπάρχει πάλι επίπτωση στα οικονομικά της εταιρείας όπου εργάζεται.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











5271