Δρ. Στέλιος Κακογιάννης: Πως αντιμετωπίζεται η κήλη


*Οι κήλες πρέπει να διορθώνονται έγκαιρα για να αποφεύγουμε τις επιπλοκές

*Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας. Ανοιχτές μέθοδοι και κλειστές. Ανοιχτές με τοποθέτηση πλέγματος, χωρίς τάση και οι Λαπαροσκοπικές

Μια από τις πλέον συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως είναι η αποκατάσταση κήλης. Οι χειρουργοί καλούνται πολύ συχνά, ίσως και καθημερινά, να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά αφού η κήλη μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο γιατρός – χειρουργός δρ. Στέλιος Κακογιάννης μιλά στο Ygeia Νews για τη διάγνωση, τη θεραπεία – αποκατάσταση της κήλης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής , γιατί πρώτα και πάνω από όλα είναι η Υγεία μας!.

Πιο συχνή στους άντρες

ΕΡ.: Τι είναι η κήλη και ποιες αιτίες την δημιουργούν;

ΑΠ.: Κήλη, είναι η αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος σε κάποιο σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στο σημείο αυτό μια "τρύπα", ένα ξεχείλωμα, μέσα από το οποίο μπορεί ή όχι να βρίσκουν έξοδο, να βγαίνουν προς τα έξω κοιλιακά όργανα, κυρίως έντερο. Αυτό είναι παθολογικό, δεν πρέπει να συμβαίνει.
Οι κήλη είναι πιο συχνή στους άντρες.
Αιτίες είναι διάφορες, όπως έντονη άσκηση σε μυώδη άτομα, επεμβάσεις χειρουργικές και γενικά χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, αυξημένη ενδοκοιλιακά πίεση όπως σε χρόνιο βήχα κλπ. Συμβαίνουν όμως και αναίτια.

Συμπτώματα

ΕΡ.: Πως μπορεί ένας ασθενής να γνωρίζει αν πάσχει από κήλη ; Υπάρχουν συμπτώματα;

ΑΠ.: Κάποιος θα αντιληφθεί την κήλη με διάφορους τρόπους. Αρχικά σαν ένα τσίμπημα στην περιοχή, κάτι ασαφές. Θα νομίζει ότι κάτι συμβαίνει αλλά δεν θα μπορεί να εντοπίσει τι. Γι αυτό και πολλοί ψάχνονται με άλλα στην αρχή μέχρι να γίνει η σωστή διάγνωση. Μπορεί να εμφανιστεί φούσκωμα στο σημείο που εξαφανίζεται και ξαναέρχεται, μπορεί με η χωρίς πόνο. Μετά όταν μεγαλώσει η κήλη θα υπάρχει ένα μόνιμο φούσκωμα και πόνος.
Ο κίνδυνος είναι να ενέχεται μέσα στη κήλη έντερο, και να γίνει στραγγαλισμός η απόφραξη. Αυτό θα δώσει πολύ έντονο μέχρι αφόρητο πόνο. Αυτό πλέον είναι επείγουσα κατάσταση και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα.

Επιλογές θεραπείας

ΕΡ: Ποιες οι επιλογές θεραπείας;Ακούμε συχνά για λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης. Θεωρείται η επέμβαση αυτή ως η πλέον επικρατέστερη;

ΑΠ.: Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Ανοιχτές μέθοδοι και κλειστές.
Ανοιχτές με τοποθέτηση πλέγματος, χωρίς τάση και οι Λαπαροσκοπικές στις οποίες γίνεται ελάχιστη χειρουργική τομή, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση αποκατάσταση και επάνοδο του ατόμου στην καθημερινότητα του σε 1-2 μέρες.
Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι τώρα η πιο επικρατούσα.

ΕΡ: Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του ή χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και για πόσες μέρες;

ΑΠ: Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο και με τις δυο μεθόδους ανοιχτή ή λαπαροσκοπική, μια μέρα. Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να μην παραμείνουν το βράδυ σε περιπτώσεις λαπαροσκοπικής και έφ´ όσον νοιώθουν άνετα και δεν έχουν ενοχλήσεις.

ΕΡ.: Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή πριν την επέμβαση;

ΑΠ.: Δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή πριν την επέμβαση εκτός εάν το άτομο έχει ιστορικό βεβαρυμένο, όπως θρομβώσεις κλπ.

ΕΡ.: Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής πριν από την επέμβαση;

ΑΠ.: Πριν την επέμβαση, δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνει η να μην κάνει ο ασθενής.

Συστήνεται το περπάτημα μετά

ΕΡ.: Το περπάτημα κάνει καλό ή όχι;

ΑΠ.: Το περπάτημα είναι καλό μετά την επέμβαση και συστήνεται. Έτσι αποφεύγονται ορισμένες επιπλοκές.

ΕΡ: Η κήλη έχει σχέση με την κληρονομικότητα;

ΑΠ: Η κληρονομικότητα δεν παίζει κάποιο ρόλο στην γένεση της κήλης.
Γενικά οι κήλες πρέπει να διορθώνονται έγκαιρα για να αποφεύγουμε τις επιπλοκές και καλύτερα είναι να γίνονται νωρίς στη ζωή, όταν το άτομο είναι νέο για να μην υπάρχουν άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες.

*Γενική χειρουργική

SaintJamesmedicalCenter

Λεωφόρος Τάφοι των Βασιλέων 8

Τηλ. 99675634




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











734