Δρ. Σωτήρης Κούμας: Πρέπει να σταματήσει η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ των ίδιων των γιατρών


Μηνύματα ενότητας και συσπείρωσης του ιατρικού κόσμου στέλλει σε συνέντευξή του στο Ygeia-News, ο νέος πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ), Δρ. Σωτήρης Κούμας.

Ταυτόχρονα, απορρίπτει τις όποιες επικρίσεις διατυπώνονται περί προσπάθεια κομματικοποίησης της συντεχνίας, διαμηνύοντας πως το Δ.Σ. θα κριθεί από τα έργα του.

Ο Δρ. Κούμας, εκφράζει την επιθυμία του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ για ένα δομημένο και παραγωγικό διάλογο με την εργοδοτική πλευρά προς επίλυση των προβλημάτων των κυβερνητικών ιατρών, επισημαίνοντας πως «παράκλησή μας προς την εργοδοτική πλευρά είναι η έγκαιρη συμμετοχή μας στις συζητήσεις που αναπτύσσονται, ιδιαίτερα για τα θέματα της αναδιοργάνωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και στο ΓΕΣΥ».

Ο νέος πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ επαναβεβαιώνει τη θέση της συντεχνίας κατά της μετατροπής των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου, αλλά ξεκαθαρίζει πως η ΠΑΣΥΚΙ τάσσεται υπέρ μιας σωστής αναδιοργάνωσής τους σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.

-Αναλαμβάνετε την προεδρία της ΠΑΣΥΚΙ σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα της υγείας και την ώρα που τα μέλη σας, αλλά και τα κρατικά νοσηλευτήρια ευρύτερα, αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Πώς προσανατολίζεστε να χειριστείτε αυτά τα προβλήματα με στόχο την επίλυσή τους;

-Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας είναι πολλά. Αρκετά από αυτά είναι διαχρονικά, ενώ σχεδόν καθημερινά καταγράφεται επιδείνωση αυτών των προβλημάτων, που αφορούν τόσο τα ίδια τα κρατικά νοσηλευτήρια όσο και τους εργαζόμενους σε αυτά. Σκοπός μας είναι να εισέλθουμε σε ένα δομημένο και παραγωγικό διάλογο με την εργοδοτική πλευρά προς επίλυση αυτών των διαχρονικών, αλλά και επίκαιρων προβλημάτων. Επιθυμία μας είναι ο διάλογος αυτός να πραγματοποιηθεί σε πνεύμα συναντίληψης και αλληλοκατανόησης, και όχι σε πνεύμα συνεχούς αντιπαράθεσης με την εργοδοτική πλευρά. Θεωρούμε πως ένας τέτοιος διάλογος θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων με επακόλουθο την επίλυση των προβλημάτων των κρατικών νοσηλευτηρίων. Κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών συμπολιτών μας. Ο Κύπριος ασθενής δεν πρέπει να υστερεί από άποψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από αυτή που παρέχεται στον ευρωπαίο πολίτη.

-Η θέση σας σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ποια είναι;

-Ως Δ.Σ. παραμένουμε στη θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι στην μετατροπή των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου, αλλά τασσόμαστε υπέρ μιας σωστής αναδιοργάνωσής τους σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί, να μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να εισέλθουν σε ένα υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και του Κύπριου ασθενή. Η υγεία πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, το οποίο να διακατέχεται από καθολική και ισότιμη πρόσβαση, αλλά και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας.

-Ποια είναι τα βασικότερα ζητήματα τα οποία σκοπεύετε να θέσετε στο πλαίσιο του διαλόγου που αναμένεται να ακολουθήσει με την εργοδοτική πλευρά;

-Στα πλαίσια μιας πιθανής αναδιοργάνωσης και ακολούθως αυτονόμησης των δημοσιών νοσηλευτηρίων, θέλουμε να συζητηθούν τα θέματα της δομής, της στελέχωσης, πιθανότατα το συνταξιοδοτικό, θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε το θέμα των υπερωριών, είναι το ζήτημα της ηλεκτρονικής κάρτας ελέγχου, είναι το ζήτημα της επαγγελματικής μας εκπαίδευσης. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα επί των οποίων θέλουμε να εγκύψουμε και να τα συζητήσουμε με την εργοδοτική πλευρά, ώστε να εξευρεθούν λύσεις.

-Γίνεται λόγος και ακούγεται έντονα πως ο ιατρικός κόσμος δεν είναι ενωμένος σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία. Είναι έτσι τα πράγματα και πώς εσείς ως Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ θα προσπαθήσετε να διασφαλίσετε την ενότητα των κυβερνητικών γιατρών;

-Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ των ίδιων των γιατρών. Πρέπει εμείς οι ίδιοι οι γιατροί, να σταματήσουμε να διαχωρίζουμε τους εαυτούς μας σε μόνιμους και έκτακτους-συμβασιούχους, σε γιατρούς ψηλών και χαμηλών κλιμάκων, σε γιατρούς ειδικοτήτων με διαφορετική ιατρική προσφορά. Αυτό πρέπει να πάψει. Για την ΠΑΣΥΚΙ, είμαστε όλοι ισότιμα μέλη και ως Δ.Σ. δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί. Τα προβλήματα είναι κοινά. Κατανοούμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει μια κάποια ιδιαιτερότητα, αλλά όλα πρέπει να τίθενται στο πλαίσιο μεταξύ μας διαλόγου, πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη και ειλικρινής επικοινωνία ανάμεσά μας, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Παράλληλα, παράκλησή μας προς την εργοδοτική πλευρά είναι η έγκαιρη συμμετοχή μας στις συζητήσεις που αναπτύσσονται, ιδιαίτερα για τα θέματα της αναδιοργάνωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και στο ΓΕΣΥ. Θεωρούμε πως είμαστε άμεσα γνώστες των προβλημάτων, όπως και άμεσα επηρεαζόμενοι από τις οποιεσδήποτε εξελίξεις. Άρα οι απόψεις και προτάσεις μας πρέπει να εισακουστούν στο πλαίσιο ενός δομημένου και ειλικρινούς διαλόγου. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε διάλογο με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, προσδοκώντας σε υποστήριξή του, καθώς και θα επιδιώξουμε να έχουμε επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε να τους παραθέσουμε τις θέσεις μας. Σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να παραθέσουμε τις θέσεις μας και προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μια παράκληση προς την εργοδοτική πλευρά, είναι όπως τερματιστεί η αποστολή προσκλήσεων προς διαπραγμάτευση σε ξεχωριστές ομάδες γιατρών. Πιστεύουμε πως ο διάλογος πρέπει να γίνεται με την επίσημη συνδικαλιστική πλευρά. Θέση μας είναι ότι ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με ξεχωριστές ομάδες, το μόνο που προκαλούν είναι προβλήματα, συγκρούσεις και διάσπαση του ιατρικού κόσμου.

Γίνεται επίσης λόγος για προσπάθεια κομματικοποίησης της ΠΑΣΥΚΙ και ελέγχου της συντεχνίας από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Πώς απαντάτε;

-Καμία απολύτως προσπάθεια κομματικοποίησης δεν υπάρχει. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. είναι εκλεγμένα βάσει των θεσμοθετημένων διαδικασιών και του Καταστατικού της συντεχνίας. Μοναδική επιδίωξη μας είναι να διεκδικήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των μελών μας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης και ανεξαρτήτως Κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που μπορώ να διαβεβαιώσω. Άλλωστε, θα κριθούμε μέσα από τα έργα μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











356