Δρ. Ναταλή Μιχαηλίδου: Στο χειρουργείο, ο αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος για τη ζωή του ασθενούς


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Οι αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ζωή του ασθενούς είναι δικές μας ή τουλάχιστον από κοινού με τον χειρουργό.

* Ένας σημαντικός ρόλος του αναισθησιολόγου είναι η διαχείριση του πόνου. Είτε στην περιεγχειρητική περίοδο, είτε σε ιατρεία πόνου, οι αναισθησιολόγοι είναι οι πιο αρμόδιοι για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής πόνου

*Η ευθύνη του αναισθησιολόγου νομικά τελειώνει 48 ώρες μετά το τέλος της αναισθησίας

Η Δρ. Ναταλή Μιχαηλίδου M.D. Ιατρός Αναισθησιολόγος, σε συνέντευξη της στο Ygeia News μιλά για τον ρόλο του αναισθησιολόγου και τις αρμοδιότητες του στο χειρουργείο και όχι μόνο. Ας την ακολουθήσουμε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ρόλος

ΕΡ: Ποιος είναι ο ρόλος του αναισθησιολόγου στη σύγχρονη ιατρική;

ΑΠ: Οι αναισθησιολόγοι ανήκουν σε μια ειδικότητα χωρίς μεγάλη προβολή και ίσως οι πλείστοι από μας να το έχουμε και στον χαρακτήρα μας να μην επιζητούμε ιδιαίτερη προβολή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ρόλος μας δεν είναι σημαντικός. Είμαστε μια ειδικότητα που πρέπει να έχουμε πολλές γνώσεις για να αντιμετωπίζουμε όλες τις συνοσηρότητες κάποιου που θα υποβληθεί σε μια επέμβαση. Πρέπει να διαχειριζόμαστε τις διάφορες ασθένειες που έχει ένας ασθενής που θα χειρουργηθεί. Εμείς επιλέγουμε την καλύτερη δυνατή μέθοδο αναισθησίας για τον κάθε ασθενή. Πρέπει επίσης να ξέρουμε τα στάδια κάθε επέμβασης και ποιες προσαρμογές πρέπει να κάνουμε στην αναισθησία σε κάθε στάδιο της επέμβασης. Η διαχείριση του πόνου επίσης είναι ένας άλλος σημαντικός ρόλος των αναισθησιολόγων. Είτε είναι στην περιεγχειρητική περίοδο, είτε σε ιατρεία πόνου, οι αναισθησιολόγοι είναι οι πιο αρμόδιοι για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής πόνου.

Αρμοδιότητες στο χειρουργείο

ΕΡ: Στη χειρουργική αίθουσα ποιες είναι οι αρμοδιότητες του αναισθησιολόγου;

ΑΠ: Στο χειρουργείο ο αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ασθενή εκτός από το χειρουργικό πεδίο. Επειδή ο χειρουργός θα ασχοληθεί με την επέμβαση, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή του ασθενή και την ασφάλεια του. Από την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων, την αναπνοή, την κυκλοφορία του και να μην αισθανθεί άβολα σε καμία φάση. Οι αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ζωή του ασθενούς είναι δικές μας ή τουλάχιστον από κοινού με τον χειρουργό μας.

Είμαστε παρόντες μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο ασθενής είναι έτοιμος και ασφαλής να μεταφερθεί στο δωμάτιο του.

Αναισθητικό

ΕΡ: Αναισθητικό:Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής;

ΑΠ: Αναισθητικά είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα φαρμάκων που προκαλούν απώλεια της αισθητικότητας. Μπορεί να είναι τοπικά και να αναισθητοποιούν μόνο μια μικρή περιοχή δέρματος ή ενδοφλέβια τα οποία προκαλούν απώλεια της συνείδησης και πλήρη αμνησία των γεγονότων για όση ώρα έχουν επίδραση στον ασθενή μας. Όταν κάποιος θα πάρει αναισθησία για μια επέμβαση δεν παίρνει μόνο αναισθητικό. Παίρνει πολλά φάρμακα όπως αναλγητικά, αντιεμετικά, αντιβιοτικά και άλλα.

Είδη αναισθησίας

ΕΡ: Ποια είναι τα είδη της αναισθησίας;

ΑΠ: Η αναισθησία πλέον μπορεί να χωριστεί σε

Α. Γενική Αναισθησία: Είναι η πλήρης απώλεια συνείδησης και αίσθησης σε όλο το σώμα με φάρμακα ενδοφλέβια ή εισπνεόμενα. Τα φάρμακα αυτά τα παίρνει ο ασθενής καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου και όταν τελειώσει η επέμβαση τα διακόπτουμε οπότε δεν υπάρχει περίπτωση γενικά να ξυπνήσει ένας ασθενής την ώρα της επέμβασης.

Β. Περιοχική αναισθησία : Αναισθητοποιούμε ένα μέρος του σώματος. Είτε επισκληρίδιος ή ραχιαία αναισθησία που αναισθητοποιεί το σώμα από τη μέση και κάτω. Υπάρχουν επίσης και οι περιφερικοί αποκλεισμοί νεύρων όπου μπορούμε να αναισθητοποιήσουμε ένα μέρος του σώματος όπως ένα χέρι μόνο ή ένα πόδι μόνο, είτε ολόκληρα είτε από κάποιο σημείο και κάτω.

Επαφή με ασθενή

ΕΡ: Ο αναισθησιολόγος έρχεται σε επαφή με τον ασθενή πριν από την αναισθησία ή ζητά το ιστορικό του από το θεράποντα ιατρό;

ΑΠ: Πριν από κάθε χειρουργείο ο αναισθησιολόγος φυσικά παίρνει το ιστορικό κάθε ασθενή. Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ανησυχίες των αναισθησιολόγων όποτε είναι σημαντικό να βλέπουμε τους ασθενείς μας, πιο πριν. Όταν όμως καμιά φορά ο ασθενής έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας, ο θεράπων ιατρός θα μας ενημερώσει και ίσως χρειαστεί να δούμε τον ασθενή αρκετές μέρες πριν από το χειρουργείο. Μπορεί να χρειαστεί να στείλουμε τον ασθενή για κάποιες περαιτέρω εξετάσεις, ή να προσαρμόσουμε τα φάρμακα που παίρνει.

Παραμονή στο χειρουργείο

ΕΡ: Ο αναισθησιολόγος παραμένει στο χειρουργείο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγχείρησης; Πότε τελειώνει η ευθύνη του;

ΑΠ: Ναι, καθ όλη τη διάρκεια μιας επέμβασης ο αναισθησιολόγος είναι παρών και παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενή συνεχώς και φροντίζει ο ασθενής να είναι σταθερός καθόλα τα στάδια της επέμβασης που δεν είναι όλα τα ίδια. Σε κάθε επέμβαση υπάρχουν στάδια τα οποία και εμείς γνωρίζουμε και προσαρμόζουμε την αναισθησία μας για κάθε στιγμή της επέμβασης. Η ευθύνη μας νομικά τελειώνει 48 ώρες μετά από το τέλος της αναισθησίας.

Ψηλή αρτηριακή πίεση

ΕΡ: Υπέρταση και αναισθησία: Τι πρέπει να γνωρίζει ένας ασθενής με ψηλή αρτηριακή πίεση πριν προσέλθει για κάποια χειρουργική επέμβαση;

ΑΠ: Η υπέρταση είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι άνθρωποι γενικώς. Είναι σημαντικό να είναι ελεγχόμενη και να αναφέρουν πριν από τη μέρα της επέμβασης τι φάρμακα παίρνουν. Κάποια φάρμακα είναι καλά να τα παίρνουν πριν από την επέμβαση και κάποια άλλα όχι. Είναι καλό ο αναισθησιολόγος να δώσει οδηγίες γι αυτό. Επίσης ίσως χρειαστεί να κάνει ένα καρδιολογικό έλεγχο κάποιος με υπέρταση πριν από μια προγραμματισμένη επέμβαση. Γενικά είτε σακχαρώδη διαβήτη έχει κάποιος, είτε θυρεοειδή, είτε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας είναι καλά να ενημερώνει τον αναισθησιολόγο από πριν και να παίρνει οδηγίες.

Κίνδυνοι

ΕΡ: Επικινδυνότητα της αναισθησίας.

ΑΠ: Η αναισθησία όπως κάθε ιατρική πράξη έχει το ανάλογο ρίσκο. Κατά τη διάρκεια της αναισθησίας υπάρχουν πολλά που μπορεί να συμβούν αλλά ο ρόλος μας είναι να τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα ή να τα αποφεύγουμε. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου. Ο θάνατος είναι πάρα πολύ σπάνιος, αλλά και αυτό εξαρτάται από τις συνυπάρχουσες ασθένειες που έχει ο ασθενής μας ή και με τη βαρύτητα της εγχείρησης που θα υποβληθεί. Στις μέρες μας υπάρχει πολύ μεγάλη εξέλιξη στην αναισθησιολογία, στα φάρμακα και στις μεθόδους όποτε μπορούμε πλέον να πούμε ότι είναι πολύ λιγότερος ο κίνδυνος να πάρει κάποιος αναισθησία.

Παιδιά και αναίσθησία

ΕΡ: Παιδιά στο χειρουργείο: Πως αντιμετωπίζονται;

ΑΠ: Τα παιδιά στο χειρουργείο είναι μια πρόκληση! Βασικά ένα παιδάκι θέλει να πηγαίνεις με τα νερά του. Εγώ συνηθίζω να πηγαίνω στο δωμάτιο τους με τη στολή μου την « παιδική» που έχει καρτούν πάνω. Τους δίνω ένα δωράκι πολύ μικρής αξίας αλλά τα παιδάκια το εκτιμούν πολύ αυτό! Κάποιος που τους κάνει δώρο, δεν υπάρχει περίπτωση να τους κάνει κακό θεωρούν. Όποτε έτσι κάπως κερδίζω την εμπιστοσύνη τους και μετά έρχονται πιο εύκολα μαζί μου! Αν ζητούν κάποιο από τους γονείς τους φυσικά αφήνω τον γονιό μαζί τους μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους. Τα παιδάκια συνήθως κοιμούνται με εισπνεόμενο αναισθητικό που αναπνέουν από μασκούλα. Μόνο αυτό πρέπει να ανεκτούν για 8 αναπνοές περίπου. Αφού κοιμηθούν μετά μπαίνει ο ορός που είναι το τσίμπημα. Δεν υποφέρουν καθόλου. Η αντιμετώπιση των γονιών είναι μέρος των παιδιών στο χειρουργείο διότι είναι μεγάλο στρες για οποιονδήποτε να έχει ένα μωρό του στο χειρουργείο. Τα παιδιά όμως επειδή είναι συνήθως υγιείς οργανισμοί δεν μας ανησυχούν και τόσο στο χειρουργείο. Απλά έχουν τις ιδιαιτερότητες τους τις οποίες γνωρίζει όποιος κοιμίζει παιδάκια.

Εμετός

ΕΡ : Γιατί κάνουμε εμετό μετά το ξύπνημα από αναισθητικό;

ΑΠ: Σήμερα ο εμετός είναι σπάνιο φαινόμενο μετά από την αναισθησία. Επίσης σε κάποιες επεμβάσεις που προκαλούν εμετό ή αν δώσουμε φάρμακα που προκαλούν εμετό, συνήθως δίνουμε προληπτικά αντιεμετικά. Παλαιότερα τα φάρμακα προκαλούσαν αναγούλες και εμετό αλλά νομίζω πως αυτό είναι πλέον σπάνιο.

Επισκληρίδιος

ΕΡ: Τι είναι η επισκληρίδιος αναλγησία; Εκτός από τον τοκετό σε ποιες άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται;

ΑΠ: Η επισκληρίδιος είναι είδος περιοχικής αναισθησίας. Τοποθετούμε ένα σωληνάκι στον επισκληρίδιο χώρο, ένα στενό διάστημα στη σπονδυλική στήλη όπου περιέχει νεύρα και χρησιμοποιώντας τοπικά αναισθητικά μουδιάζουμε τα νεύρα και δεν υπάρχει πόνος. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε επεμβάσεις θώρακα, κοιλίας, ακόμα και ορθοπεδικές επεμβάσεις όπως ολικές γόνατος ή ισχύου. Μπορεί να παραμείνει αρκετές μέρες. Συνήθως 2-3 μέρες για μετεγχειρητική αναλγησία.

Δραστηριότητες εκτός χειρουργείου

ΕΡ: Ποιες είναι οι δραστηριότητες ενός αναισθησιολόγου εκτός χειρουργείου;

ΑΠ: Οι αναισθησιολόγοι μπορεί να κληθούν να δώσουν αναισθησία και σε κάποιους χώρους εκτός του χειρουργείου όπως σε ένα ακτινολογικό κέντρο για παράδειγμα, όπως το MRI ας πούμε όταν πρόκειται για βρέφη ή κλειστοφοβικούς. Επίσης είναι υπεύθυνοι για ασφαλή μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρα ή αεροπλάνα ειδικά όταν οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Υπάρχουν επίσης αναισθησιολόγοι που έχουν εξειδικευτεί και έχουν ιατρεία πόνου. Αυτοί ασχολούνται με οποιοδήποτε ανθεκτικό πόνο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συνήθη παυσίπονα.

M.D.

Ιατρός, Αναισθησιολόγος

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: natalie.michaelidou@gmail.com

Τηλ: +35799356206

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4828