Δρ. Μιχαήλ Χ’ Γαβριήλ: Υπερβολικές και καθοδηγούμενες οι αντιδράσεις για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο


Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει τα παράπονα ασθενών περί ύπαρξης προβλημάτων στη λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας- και συγκεκριμένα για καθυστερήσεις στη διενέργεια μεταμοσχεύσεων- ο ειδικός νεφρολόγος και Διευθυντής της Κλινικής, Δρ. Μιχαήλ Χ’ Γαβριήλ. Μάλιστα, ο Δρ. Χ’ Γαβριήλ κάνει λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει ως καθοδηγούμενες, καλώντας τους ασθενείς να εμπιστευτούν τη νέα δομή της Μεταμοσχευτικής Κλινικής και διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ταλαιπωρία για κανένα.

Αναλυτικά η δήλωση-απάντηση του Δρ, Μιχαήλ Χ’ Γαβριήλ στα παράπονα που διατυπώνονται από ομάδες ασθενών, όπως είναι οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι: «Δυστυχώς, υπάρχει μια σειρά από αντιδράσεις, οι οποίες είναι υπερβολικές. Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς παρακολουθούνται συστηματικά χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση. Υπάρχουν κάποιες μεταμοσχεύσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες από πριν, προτού αναλάβουμε. Η λύση που δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας σίγουρα δεν δημιουργεί καινούργια προβλήματα, ενώ όπως έχει λεχθεί επανειλημμένα και από πλευράς των αρμοδίων του Υπουργείου, είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Αυτό που λέγεται, ότι ζητούνται επιπλέον εξετάσεις, είναι υπερβολικό γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι. Είναι κάποιοι ασθενείς για τους οποίους είχε δοθεί ημερομηνία για μεταμόσχευση, αλλά λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν με την μη ανανέωση των συμβολαίων, κάποιες από τις εξετάσεις των ασθενών που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία που τους είχε δοθεί για να γίνει η μεταμόσχευση, δεν είχαν ολοκληρωθεί. Όταν αναλάβαμε εμείς και είδαμε ότι απουσιάζουν κάποια πράγματα, είπαμε πως πρέπει να τα κάνουμε. Ζητάμε κάποιες επιπλέον διευκρινήσεις και κάποια πράγματα, τα οποία δεν μας έχουν ικανοποιήσει επιστημονικά. Δεν είναι ότι ζητούμε καινούργιες εξετάσεις. Εκείνο το οποίο γίνεται τώρα, είναι ότι συμπληρώνουμε κάποιες, για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα πρόγραμμα στην μεταβατική περίοδο. Επαναλαμβάνω ότι έχει ληφθεί απόφαση πως θα δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη δομή Μεταμοσχευτικής Κλινικής, η οποία θα έχει τους δικούς της γιατρούς και το δικό της νοσηλευτικό προσωπικό, προσφέροντας την ίδια υπηρεσία που πρόσφερε προηγουμένως. Έχουν, ήδη, προκηρυχθεί οι θέσεις, έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και κάποια στιγμή θα γίνουν οι προσλήψεις».

«Δεν υπάρχει χάος»

Επειδή λέγονται και ακούγονται πολλά, θέλω να πως ότι αυτές οι αντιδράσεις φαίνεται πως κάπου, δυστυχώς, είναι οι καθοδηγούμενες, είναι για να υπάρχουν κάποια πιθανά ανταλλάγματα, για να δημιουργηθεί η εικόνα πως επειδή άλλαξε η δομή, υπάρχει χάος. Δεν υπάρχει χάος. Στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας τα πράγματα βαίνουν καλώς και λειτουργούν πολύ καλά. Έχει ήδη γίνει η πρώτη μεταμόσχευση με την ομάδα των χειρουργών από την Ελλάδα σε συνεργασία μαζί μας, η ασθενής όχι μόνο πήγε καλά αλλά βρίσκεται στο σπίτι της εδώ και αρκετές μέρες, ενώ έχουμε λύσει και κάποια προβλήματα τα οποία υπήρχαν και τα οποία βρήκαμε όταν αναλάβαμε.

Πτωματικοί δότες

«Ρωτάνε πολλοί αν θα γίνονται μεταμοσχεύσεις από μη συμβατές ομάδες αίματος. Η απάντηση είναι πολύ απλή και πολύ εύκολη. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε μεταμοσχεύσεις από μη συμβατές ομάδες αίματος. Θα προσπαθήσουμε να μεταμοσχεύουμε όλους τους ασθενείς με συμβατές ομάδες αίματος, διότι θέλουμε να αυξήσουμε τις πτωματικές μεταμοσχεύσεις, που τα τελευταία χρόνια είχαν πέσει πολύ χαμηλά. Ενώ η Κύπρος μέχρι πριν τέσσερα χρόνια έκανε 45 με 50 μεταμοσχεύσεις το χρόνο, ενώ η Κύπρος στο παρελθόν το 50% των μεταμοσχεύσεων της προερχόταν από πτωματικούς δότες, τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, δύο με τρεις πτωματικούς δότες είχαμε.

«Θα δώσουμε καλές λύσεις»

Θέλω τονίσω πως οι ασθενείς δεν θα μπουν και ούτε βρίσκονται σε ταλαιπωρία. Ήδη έχουμε προγραμματίσει τις επόμενες δύο μεταμοσχεύσεις που θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου. Απλώς πιθανόν να άλλαξε λίγο η ημερομηνία. Εκεί που περιμένει κάποιος δύο χρόνια για να φθάσει σε αυτό το επίπεδο, αν περιμένει δύο χρόνια και μια βδομάδα δεν χάθηκε ο κόσμος. Πρέπει να έχουν όλοι υπομονή και καλή θέληση, να στηρίξουν τη νέα δομή, η οποία νέα δομή θα δώσει καλές λύσεις. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι».

Διαβάστε εδώ: Παραμένει ανοικτή πληγή για τους ασθενείς το ζήτημα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











496