Δρ. Μ. Πελεκάνος: Νέες εργαστηριακές τεχνικές έχουν παρατείνει τη γονιμότητα της γυναίκας


*Στην Κύπρο, ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας

*Η βελτίωση στην καλλιέργεια των εμβρύων σε συνδυασμό με τις νέες εργαστηριακές τεχνικές έχουν αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας και έχουν παρατείνει τη γονιμότητα της γυναίκας

*Η υπογονιμότητα στα ζευγάρια αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένη: 30% οφείλεται σε γυναίκειο παράγοντα, 30% σε ανδρικό παράγοντα και 40% είναι παράγοντες που αφορούν και τους δύο.

Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 1300 προσπάθειες για απόκτηση παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο δυσκολότερος να ξεπεραστεί παράγοντας υπογονιμότητας είναι η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας. Το ποσοστό επιτυχίας των ζευγαριών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε ηλικία της γυναίκας, μικρότερη των 40 χρόνων, μπορεί να προσεγγίσει το 50%. Παράλληλα όμως ο ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας με τη συνεχή μείωση της ποιότητας του σπέρματος δεν θα πρέπει να αγνοείται.

Τα πιο πάνω αναφέρει σε συνέντευξη του στο «Ygeia-News» ο Κλινικός Εμβρυολόγος του Κέντρου Γονιμότητας ΑΚΕΣΩ Μιχάλης Πελεκάνος, ο οποίος αναφέρεται στις εξελίξεις όσον αφορά κυρίως στον τομέα του εργαστηρίου εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και στην κρυοσυντήρηση, μια μέθοδο που δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες να παρατείνουν τη γονιμότητα τους.

ΕΡ: Τι νεώτερα έχουμε στον τομέα του εργαστηρίου εξωσωματικής γονιμοποίησης;

ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια βελτιώνονται συνεχώς τα καλλιεργητικά συστήματα των εμβρύων αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι εξελίξεις, είναι πολύ περισσότερες στον τομέα του εργαστηρίου εμβρυολογίας και λιγότερες στα πρωτόκολλα και την φαρμακευτική αγωγή.

Η τεχνική της ταχείας κατάψυξης

ΕΡ: Δηλαδή;

ΑΠ: Η τεχνική της ταχείας κατάψυξης (vitrification) που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο διεθνώς μας, έδωσε την δυνατότητα να κρυοσυντηρήσουμε όχι μόνο τα προεμφυτευτικά έμβρυα, αλλά και τα ωάρια των γυναικών με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτή η μέθοδος, μείωσης της θερμοκρασίας του ωαρίου στους -186 C σε κλάσματα δευτερολέπτου σε αντίθεση με την σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας (2 ώρες) που εφαρμόζαμε στο παρελθόν έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους. Είτε γιατί (α) θα υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία- που ως γνωστό μειώνει δραματικά την δυνατότητα των ωοθηκών της γυναίκας να παράγουν ωάρια, είτε (β) για να παρατείνουν τη γονιμότητα τους και να αποκτήσουν παιδί σε μεταγενέστερο χρόνο αλλά ακόμη για (γ) ηθικούς λογούς όσα ζευγάρια δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν επιπλέον έμβρυα που πιθανόν να μην χρησιμοποιούσαν.

ΕΡ: Οι «ευθύνες» στην υπογονιμότητα σε ποιoν κυρίως ανήκουν;

ΑΠ: Η υπογονιμότητα στα ζευγάρια αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένη: 30% οφείλεται σε γυναίκειο παράγοντα, 30% σε ανδρικό παράγοντα και 40% είναι παράγοντες που αφορούν και τους δύο.

Ηλικία, ο δυσκολότερος παράγοντας

ΕΡ: Και όμως η ηλικία εξακολουθεί να είναι ο δυσκολότερος παράγοντας για την απόκτηση παιδιού.

ΑΠ: Σωστό, η ηλικία της γυναίκας είναι ο δυσκολότερος παράγοντας σε ότι αφορά την τεκνοποίηση. Οι γυναίκες έχοντας ισότιμη θέση στην κοινωνία με επαγγελματικές θέσεις και δραστηριότητες ιδιαίτερα απαιτητικές δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα τους και όχι στην απόκτηση παιδιού, επιθυμία ωστόσο που θέλουν να εκπληρώσουν όταν βρίσκονται σε κάπως προχωρημένη ηλικία. Εδώ έχει μεγάλη σημασία η διαπαιδαγώγηση την οποία πρέπει να προσφέρει η κοινωνία μας έτσι ώστε να γνωρίζουν τα κορίτσια για τα χρόνια της γονιμότητας τους.

ΕΡ: Έχουμε υπόψη μας τη νομοθεσία για το όριο ηλικίας στις εξωσωματικές…

ΑΠ: Στην Κύπρο έχει προσφάτως ψηφιστεί σχετική νομοθεσία που επιτρέπει στις γυναίκες να υποβληθούν σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέχρι την ηλικία των 50 ετών. (Ο σχετικός νόμος για λόγους διαδικαστικούς βρίσκεται σε αναστολή αυτή την στιγμή)

ΕΡ: Με τι ποσοστά όμως επιτυχία για τις 50χρονες;

ΑΠ: Στην Κύπρο, ακόμη έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν σε μικρότερη ηλικία (κάτω από 40), και λίγες είναι οι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι δυνατότητες της επιστήμης σήμερα μπορούν να δώσουν λύσεις σχεδόν σε όλα. Να μη ξεχνάμε όμως και το πλαίσιο της βιοηθικής μέσα στο οποίο θα πρέπει να δραστηριοποιούμαστε. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το ποσοστό των γυναικών πέραν των 40 χρόνων που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ολοένα και αυξάνεται. Αυτό βέβαια δεν παρατηρείται μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς όπως δείχνουν οι στατιστικές μελέτες.

Οι δυνατότητες της προεμφυτευτικής

ΕΡ: Κάποια άλλη τεχνική εξωσωματικής που εξελίσσεται;

ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια βελτιώνονται συνεχώς οι δυνατότητες της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης. Με τεχνικές όπως το NGS (Next Generation Sequencing) και μοριακής διαγνωστικής μπορούμε να διαγνώσουν όλο και περισσότερα νοσήματα στα έμβρυα πριν την εμφύτευση στη μήτρα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε ένα ζευγάρι να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί χωρίς γενετική ασθένεια.

ΕΡ: Στην Κύπρο, ποιο είναι το ποσοστό ζευγαριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας; Ξέρουμε επίσης ότι το κράτος επιδοτεί τις εξωσωματικές.

ΑΠ: Και στον τόπο μας όπως και στον υπόλοιπο κόσμο 1 στα 7 ζευγάρια περίπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Η δωρεάν προσφορά του μεγαλύτερου μέρους της φαρμακευτικής αγωγής σε όλους και η δυνατότητα οικονομικής επιδότησης από το κράτος της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι αλήθεια ότι έχει δώσει την ευκαιρία σε ζευγάρια με οικονομικά προβλήματα να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδί. Το ποσό επιδότησης στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία είναι χωρισμένη σε μη δικαιούχους και δικαιούχους €1000 ή €2500 αντίστοιχα, σε μια κοινωνικά άδικη, κατά τη γνώμη μου, κατανομή των χρημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας. Να σημειώσουμε ότι τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν μέχρι και για τρείς προσπάθειες εάν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη κατά τις πρώτες δυο!!

ΕΡ: Γενικά μπορούμε να αναφερθούμε στα ποσοστά επιτυχίας των εξωσωματικών;

ΑΠ: Τα ποσοστά επιτυχίας κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό πρόβλημα του κάθε ζευγαριού και θα ήταν σωστό το κάθε ζευγάρι πριν υποβληθεί σε θεραπεία να γνωρίζει τις δικές του πιθανότητες επιτυχίας. Γενικά όμως θα έλεγα ότι σε κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σύγχρονη υποδομή εργαστηρίων εμβρυολογίας, υψηλού ποιοτικού ελέγχου και με έμπειρους κλινικούς εμβρυολόγους και γυναικολόγους μπορούν να επιτύχουν ποσοστά επιτυχίας πέραν του 80% συνολικά σε 3 προσπάθειες θεραπείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2808