Δρ. Λάκης Γιουκκάς: Αυξητική τάση 15% των νεφροπαθών στην Πάφο


Συνέντευξη στο Ygeia-Νews

Οι μισοί ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διαβητικοί

• Το πιο «καυτό» Τμήμα της Νεφρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πάφου είναι η μονάδα αιμοκάθαρσης

• Έχουμε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση μέχρι τα μεσάνυχτα!

• Στο Νοσοκομείο Πάφου είμαστε οι μόνοι που δεν διαθέτουμε νεφρολογικό θάλαμο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Νεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Η στενότητα χώρου το κύριο πρόβλημα. Οι συνθήκες αιμοκάθαρσης παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Η μια μηχανή δίπλα στην άλλη ο ένας ασθενής δίπλα στον άλλο! Ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες δεν τηρούνται. Σε απόγνωση οι Νεφρολόγοι. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, το κράτος εξήγγειλε την ανέγερση νεφρολογικής κλινικής με δαπάνη 3 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τότε όμως, για την άμεση απάμβλυνση του προβλήματος θα κλείσει με γυψοσανίδα μέρος του στεγασμένου χώρου στάθμευσης των ασθενοφόρων για να μεταφερθούν εκεί κάποιες μηχανές αιμοκάθαρσης!

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά στο Ygeia-Νews ο υπεύθυνος της Κλινικής Ειδικός Νεφρολόγος δρ. Λάκης Γιουκκάς

ΕΡ: Γιατρέ, ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νεφρολογική Κλινική του Γ.Ν. Πάφου;

Απ: Κατ’ αρχή να πούμε ότι η Νεφρολογική Κλινική του Γ.Ν. Πάφου αποτελείται από τη μονάδα αιμοκάθαρσης, τη μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης, τα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία και τους νοσηλευόμενους νεφροπαθείς ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν τον δικό τους θάλαμο νοσηλείας και νοσηλεύονται σε διάφορους θαλάμους, όπου βρεθεί άδειο κρεβάτι.

Αυτή τη στιγμή το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νεφρολογική Κλινική είναι η στενότητα χώρου που υπάρχει στην μονάδα αιμοκάθαρσης.

Υπάρχουν 14 μηχανές αιμοκάθαρσης που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν σ ένα χώρο που μόλις καλύπτει 50 τετραγωνικά μέτρα.

Με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά και την Κυπριακή και Ελληνική Νομοθεσία, ένας σταθμός αιμοκάθαρσης μια μηχανή δηλαδή θα πρέπει να λειτουργεί σε ένα χώρο με 7 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον απαραίτητοι είναι οι βοηθητικοί χώροι, οι χώροι προετοιμασίας του ασθενή, χώροι γεύματος, αποδυτήρια κλπ.

Αυξητική τάση 15%

ΕΡ: Πόσοι είναι οι νεφροπαθείς που εξυπηρετούνται από την νεφρολογική κλινική του Γ.Ν.Πάφου; Βλέπετε να υπάρχει μια αυξητική τάση;

ΑΠ: Έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση της τάξης του 15% ετήσια. Είναι αποδεδειγμένο βάσει στατιστικών στοιχείων ότι κάθε 7 χρόνια οι ασθενείς διπλασιάζονται. Το 2010 είχαμε 32 ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση, τρείς φορές την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 85 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση! Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται τρείς φορές την εβδομάδα σε ένα χώρο μικρό, όπου δεν μπορούμε κατά την πρωϊνή ή απογευματινή βάρδια, γι αυτό και έχουν καθιερώσει και νυχτερινή βάρδια δηλαδή έχουμε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση μέχρι τα μεσάνυχτα. Το πιο καυτό τμήμα της Νεφρολογικής Κλινικής είναι η μονάδα αιμοκάθαρσης.

Νεφρική ανεπάρκεια –αιτίες

ΕΡ: Υπάρχει μας έχετε πει μια αυξητική τάση στο θέμα αυτό. Που αποδίδεται η νεφρική ανεπάρκεια;

ΑΠ: Το 2000 όταν ξεκίνησα από εδώ ως υπεύθυνος, είχαμε 13 ασθενείς στην αιμοκάθαρση. Τώρα έχουμε 85! Τεράστιος αριθμός. Οι στατιστικές συμβαδίζουν με τα διεθνή δεδομένα. Υπάρχει μια συνεχής αύξηση λόγω των επιβαρυντικών παραγόντων που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα.

Κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας ο είναι σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος έχει γίνει πλέον επιδημία. Οι μισοί ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διαβητικοί. Η δεύτερη αιτία είναι η υπέρταση, που επίσης βλάπτει τα νεφρά και τρίτη αιτία είναι η κληρονομικότητα. Εδώ στην Πάφο έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Μιλάμε για κυστική μυελική νόσο των νεφρών. Πρόκειται για κληρονομική νόσο και παρατηρείται μόνο στην Πάφο. Τρέχει ήδη μια μεγάλη έρευνα για το πώς θα διαγνώσκεται πιο εύκολα και γίνονται μάλιστα και δοκιμές φαρμάκων, όχι όμως ακόμα στην Κύπρο.

Έρευνα

ΕΡ: Η έρευνα αυτή γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο ή αφορά μόνο την Κύπρο;

ΑΠ: Γίνεται μόνο στην Πάφο από Αμερικανούς επιστήμονες σε συνεργασία με τη νΝεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και σε συνεργασία με τον Καθηγητή Γενετικής δρα Κωνσταντίνο Δέλτα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το σίγουρο όμως είναι ότι και στην Πάφο, κύρια αιτία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι μισοί άρρωστοί μας είναι διαβητικοί!

ΕΡ: Εργαστήκατε κάτω από σκληρές συνθήκες για να οργανώσετε τη Νεφρολογική Κλινική ως ο μοναδικός νεφρολόγος στο Γ.Ν Πάφου. Για χρόνια ολόκληρα, ατέλειωτες ώρες δουλειάς και κάποιες φορές από το ένα πρωί μέχρι το άλλο. Πώς έχουν τα πράγματα σήμερα;

ΑΠ: Το 2016 προσλήφθηκε δεύτερος συνάδελφος και το 2018 μετά τον πρόσφατο τραυματισμό μου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα προσλήφθηκε και τρίτος γιατρός. Αυτή τη στιγμή είμαστε τρεις γιατροί. Να σημειωθεί ότι από το 2010, με επιστολές του το Υπουργείο Υγείας μας διαβεβαίωνε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Πάφος χρειαζόταν ακόμα δύο γιατρούς, αλλά λόγω έλλειψης ειδικότητας ήταν αδύνατο να στελεχωθεί η Νεφρολογική Κλινική Πάφου με δεύτερο γιατρό. Ευτυχώς το 2016, βρέθηκε δεύτερος συνάδελφος και το 2018 τρίτος και έτσι αυτή τη στιγμή από άποψη ιατρικής κάλυψης, η κατάσταση είναι ικανοποιητική.

Δίπλα από το εκκλησάκι

ΕΡ: Πρόσφατα ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου είχε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Γ.Ν. Πάφου είναι η ανάγκη για επέκταση της Νεφρολογικής Κλινικής. Που βρίσκεται το θέμα αυτό;

ΑΠ: Το θέμα της ανέγερσης Νεφρολογικής Κλινικής βρίσκεται σε τροχιά λύσης. Θα ανεγερθεί δίπλα από το εκκλησάκι του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και θα αποτελεί επέκταση του. Υπάρχει στους προϋπολογισμούς του κράτους για το 2019-2020 και 2011, ποσό ύψους 3 εκ. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία εκπόνησης τεχνοοικονομικής μελέτης, αλλά θα χρειαστούν τρία περίπου χρόνια για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η μονάδα, γιατί το κονδύλι όπως προανάφερα, είναι στον προϋπολογισμό για τρία χρόνια. Επομένως, το πρόβλημα της στενότητας χώρου δεν επιλύεται άμεσα, αλλά θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Επιβάλλεται να βρεθεί άμεσα νέα προσωρινή λύση ώστε να μπορέσει να αποσυμφορηθεί η Νεφρολογική Κλινική. Γίνονται σκέψεις και από τη διεύθυνση του νοσοκομείου, από την ομοσπονδία νεφροπαθών, από τους ασθενείς και από εμάς όπως για την αποσυμφόρηση του θαλάμου να δημιουργηθεί προσωρινά ένας δεύτερος θάλαμος αιμοκάθαρσης στον στεγασμένο χώρο που σταθμεύουν σήμερα τα ασθενοφόρα. Στον χώρο που θα διαμορφωθεί με γυψοσανίδες, θα εγκατασταθούν οχτώ σταθμοί αιμοκάθαρσης. Θα μεταφερθούν στον νέο χώρο έξι κλίνες και θα παραμείνουν στον υφιστάμενο οχτώ έτσι θα αποσυμφορηθεί, έστω και προσωρινά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη μονάδα. Πρόκειται για μια πρόχειρη, αλλά άμεση λύση. Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Νεφροπαθών εθελοντικά έχει ετοιμάσει και τα σχέδια του νέου χώρου. Εκείνο που απομένει είναι η έγκριση από τα Δημόσια Έργα.

Νεφρολογικός θάλαμος

ΕΡ: Πως αντιμετωπίζετε το άλλο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη στο Γ.Ν. Πάφου από την απουσία Νεφρολογικού Θαλάμου;

ΑΠ: Το θέμα με τους γιατρούς έχει επιλυθεί. Η μονάδα αιμοκάθαρσης έχει μπει σε τροχιά λύσης και το τρίτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει θάλαμος νοσηλείας. Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι μια ιδιαίτερη ομάδα ασθενών, των οποίων το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο και ως εκ τούτου είναι ευαίσθητοι σε λοιμώξεις. Γι’ αυτό επιβάλλεται να έχουν τον δικό τους θάλαμο. Πρέπει να νοσηλεύονται σε νεφρολογικό θάλαμο. Εμείς εδώ στο Nοσοκομείο Πάφου είμαστε οι μόνοι που δεν διαθέτουμε νεφρολογικό θάλαμο. Ο νεφροπαθής θα νοσηλευθεί στο παθολογικό, στο καρδιολογικό, στο πνευμονολογικό. Μπορεί ένα πρωί να έρθουμε και να ξεκινήσουμε να κάνουμε γύρο να δούμε τους ασθενείς και ξεκινούμε να γυρίζουμε το Νοσοκομείο Πάφου για να δούμε που είναι η ασθενείς μας. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Δεν μπορεί δίπλα από τον μεταμοσχευμένο ασθενή να νοσηλεύεται άλλος ασθενής με πνευμονία ή δίπλα από ανοσοκατασταλμένο ασθενή, να νοσηλεύεται άλλος ασθενής με λοίμωξη.

Αυτά τα τρία λοιπόν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το πρώτο λύθηκε με την πρόσληψη δύο νεφρολόγων, το δεύτερο δρομολογείται με την δημιουργία νέου θαλάμου ενόψει της ανέγερσης νέας νεφρολογικής κλινικής το τρίτο που αφορά τη δημιουργία νεφρολογικού θαλάμου παραμένει άλυτο.

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











726