Δρ. Κώστας Φιλίππου: Στις πιο πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος του προστάτη δε δίνει συμπτώματα


*Ή όταν δώσει είναι ήδη αρκετά προχωρημένος

*Συνέντευξη στο Ygeia - News

*Το PSA τεστ από μόνο του δεν μπορεί να καθορίσει εάν υπάρχει καρκίνος ή όχι

*Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο

Μια ιδιαίτερα Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος δρ. Κώστας Φιλίππου σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Ygeia - News. μιλά για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, τα νοσήματα του προστάτη αδένα και υπογραμμίζει την ανάγκη για ετήσιο έλεγχο μετά την ηλικία των 50 ετών

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζει ζωές

Ερ: Πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από την άποψη ότι η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία των νοσημάτων του προστάτη σώζει ζωές;

Απ: Πράγματι, η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία των παθήσεων του προστάτη σώζει ζωές, και αναφέρομαι κυρίως στον καρκίνο του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου. Στις πιο πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος του προστάτη δε δίνει συμπτώματα ή όταν δώσει είναι ήδη αρκετά προχωρημένος. Για αυτό θεωρώ ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική.

Νοσήματα του προστάτη

Ερ:Ποια είναι τα πιο συχνά νοσήματα του προστάτη που εμφανίζουν οι άνδρες και σε ποια ηλικία;

Απ: Οι συχνότερες παθήσεις του προστάτη αδένα είναι:

Α. Η προστατίτιδα, (οξεία, χρόνια και μη βακτηριακή φλεγμονώδης) και αφορά τους άνδρες όλων των ηλικιών.

Β. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (η αύξηση του μεγέθους του αδένα που αρχίζει να παρατηρείται μετά την ηλικια των 40). Δίνει συχνά συμπτώματα και δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη. Περίπου 4 στους 10 άνδρες παρουσιάζουν κάποια συμπτωματολογία μετά την ηλικία των 50ετών, που οφείλεται στην καλοήθη υπερπλασία του αδένα.

Γ. Ο καρκίνος του προστάτη.. Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα εάν υπάρχουν συμπτώματα, καθότι ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως αργά, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Μόνο εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή τα αδέλφια των γονέων) έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη, η εξέταση του PSA και η δακτυλική εξέταση του προστάτη έχουν νόημα να γίνονται σε ηλικία 40-50 ετών.

PSA τεστ

Ερ: Το PSA τεστ είναι αρκετό για να διαγνωστεί εάν κάποιος έχει καρκίνο του προστάτη ή όχι;

Απ: Όχι δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό. Στους υγιείς άνδρες το PSA ανευρίσκεται συνήθως σε μικρές ποσότητες στο αίμα τους ενώ η τιμή του είναι ανεβασμένη όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το τεστ όμως από μόνο του δεν μπορεί να καθορίσει εάν υπάρχει καρκίνος ή όχι. Ακόμα και όταν η τιμή του PSA είναι χαμηλή δεν μπορεί να αποκλειστεί ο καρκίνος ενώ όταν η τιμή είναι υψηλή μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα όπως προστατίτιδα ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Ερ: Από την εμπειρία σας σε νοσοκομεία του εξωτερικού και της Κύπρου θεωρείτε επιβεβλημένη για άνδρες άνω των 50 η επίσκεψη σε ουρολόγο; Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος;

Απ: Όπως έχω αναφέρει, καλό θα ήταν να γίνεται ένας ετήσιος έλεγχος μετά την ηλικία των 50ετών. Για όσους άνδρες έχουν όμως ιστορικό καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια, τότε ο έλεγχος συνίσταται από την ηλικία των 40ετών. Ο έλεγχος περιλαμβάνει: PSA, δακτυλική εξέταση του προστάτη, και σε κάποιες περιπτώσεις διορθικό υπερηχοτομογράφημα του προστάτη.

Ουρολοιμώξεις

Ερ: Πέρα από τον προστάτη πολλές άλλες παθήσεις αντιμετωπίζονται από τον ουρολόγο όπως είναι οι ουρολοιμώξεις. Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ουρολοιμώξεις και πολλοί άνδρες από προστατίτιδα. Πού οφείλονται οι λοιμώξεις αυτές και ποιες λύσεις υπάρχουν;

Απ: Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη. Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια.

Η κακή υγιεινή, οι κακές συνήθειες ούρησης, οι σεξουαλικές πρακτικές, η αντισύλληψη, η στάση των ούρων, η νευρογενής κύστη, ο ουροκαθετήρας και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Η πρώτη αντιμετώπιση είναι η άμεση εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης, όπως η λήψη άφθονων υγρών, η ούρηση ανά τακτά χρονιά διαστήματα, η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή και ο σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής.

Όσον αφορά τους άνδρες, η προστατίτιδα είναι μια συχνή μορφή λοίμωξης. Χωρίζεται σε οξεία, χρόνια και μη βακτηριακή. Οφείλεται συνήθως σε μικρόβια όπως η E.coli, η Klebsiella και ο Proteus. Πιο σπάνια έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι μικροοργανισμοί όπως ο γονόκοκκος, χλαμύδια, μυκόπλασμα.( οξεία και χρόνια βακτηριακή).

Η πιο συχνή μορφή όμως είναι η χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα για την οποία δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα συγκεκριμένη αιτία.

Ακράτεια

Ερ: Το πρόβλημα της ακράτειας ούρων συναντάται συχνά σε άνδρες και γυναίκες της τρίτης κυρίως ηλικίας. Ποιοι παράγοντες προκαλούν την ακράτεια και πώς μπορεί να ελεγχθεί;

Απ: Το πρόβλημα της ακράτειας των ούρων αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Οι γυναίκες όμως έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες 40-65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Υπάρχουν 3 είδη ακράτειας, η ακράτεια κατά την προσπάθεια, η ακράτεια επιτακτικού τύπου και η ακράτεια από υπερπλήρωση.

Η ακράτεια κατά την προσπάθεια (stress incontinence) αφορά κυρίως τις γυναίκες. Στους άνδρες παρατηρείται συνήθως μετά απο επέμβαση για καρκίνο του προστάτη, 1-2%.

Τα αίτια της ακράτειας είναι: Ηλικία, παχυσαρκία, πολυτοκία, εμμηνόπαυση (έλλειψη οιστρογόνων), χειρουργικές επεμβάσεις στην ελάσσονα πύελο, πρόπτωση των οργάνων της πυέλου (κυστεοκήλη, ορθοκήλη), ακτινοθεραπεία, νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον), κάπνισμα, δυσκοιλιότητα, φάρμακα (ηρεμιστικά, υπνωτικά, νευρολογικά, αντιυπερτασικά).

Η θεραπεία της ακράτειας εξαρτάται φυσικά από το είδος της και τα αίτια που την προκαλούν.

Στυτική δυσλειτουργία

Ερ: Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα ταμπού στον τόπο μας που εμποδίζουν αρκετούς άνδρες με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας να επισκεφθούν και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο Ειδικό Ουρολόγο - Ανδρολόγο;

Απ: Πιστεύω πως ο άνδρας με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας καταφεύγει στον ειδικό για να βρει λύσεις. Είναι ένα πρόβλημα που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε συχνά στο ιατρείο. Στις νέες ηλικίες κάτω των 40 ετών το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 1 στους 20 άντρες, σε άνδρες 40-60 ετών προβλήματα έχουν 1 στους 10 και πάνω από τα 60 έτη 1 στους 5 άντρες.

Οι νέοι άντρες αισθάνονταν μεγαλύτερη δυσκολία στο να απευθυνθούν στον ιατρό σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Αυτό πιστεύω σχετίζεται με τον μύθο πως τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Δρ. Κώστας Φιλίππου

Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο

Αρεταίειο Νοσοκομείο Λευκωσίας

Τηλ. 22.020723

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2209