Δρ. Κάτια Παπασταύρου: Γλαύκωμα: «ο ύπουλος κλέφτης της όρασης»


Συνέντευξη στο Ygeia-News

* Δεν υπάρχει ίαση για το γλαύκωμα, δηλαδή η βλάβη η οποία έχει γίνει δεν μπορεί να θεραπευθεί

*Είναι σημαντικό, τα άτομα τα οποία πάσχουν από γλαύκωμα να κατανοήσουν ότι πάσχουν από μια χρόνια νόσο και χρειάζονται δια βίου καθημερινή θεραπεία

*Η κληρονομικότητα ο μεγάλος ένοχος

Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες που απειλούν την όραση μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ονομάζεται «ο ύπουλος κλέφτης της όρασης», αφού σύμφωνα με τους ειδικούς δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα αλλά αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Όλοι ακούμε για το “γλαύκωμα”, αλλά γνωρίζουμε τι είναι; Ποιους προσβάλει και από ποια ηλικία και μετά και το κυριότερο: ποια είναι τα συμπτώματα του, πως ο γιατρός το εντοπίζει και πως το γλαύκωμα μπορεί να θεραπευτεί; Μιλώντας στο «Υgeiaews» η Δρ. Κάτια Παπασταύρου, μας εξηγεί τι είναι το γλαύκωμα, πως μπορούμε να προστατέψουμε τα μάτια μας και κυρίως πώς να το αντιμετωπίσουμε.

ΕΡ: Τι είναι το γλαύκωμα και πόσο συχνό είναι;

ΑΠ: Το γλαύκωμα είναι μια πολύ συχνή πάθηση των ματιών και είναι η δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας 60.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απολέσει την όραση τους από γλαύκωμα, αριθμός ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 80 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Πρόκειται για μια νόσο του οπτικού νεύρου η οποία οφείλεται συνήθως σε αυξημένη πίεση στα μάτια. Η ψηλή ενδοφθάλμια πίεση καταστρέφει το οπτικό νεύρο με αποτέλεσμα να μειώνονται σταδιακά τα οπτικά πεδία μέχρι να επέλθει πλήρης τύφλωση.

Δεν υπάρχουν καθόλου προειδοποιητικά συμπτώματα

ΕΡ: Έχω ακούσει να ονομάζουν το γλαύκωμα ως «ο ύπουλος κλέφτης της όρασης». Για ποιο λόγο; Είναι πράγματι έτσι;

Αυτή η ονομασία έχει δοθεί γιατί δεν υπάρχουν καθόλου προειδοποιητικά συμπτώματα. Ο ασθενής χάνει συνέχεια οπτικό πεδίο σε σημείο να έχει μόνο κεντρική όραση, να βλέπει δηλαδή σαν μέσα από σωλήνα, ή να έχει τυφλωθεί τελείως το ένα μάτι και να μην το έχει αντιληφθεί. Οι περισσότεροι ασθενείς το ανακαλύπτουν σε τυχαίο έλεγχο ή όταν έχουν ήδη χάσει αρκετή από την όραση τους. Δυστυχώς η απώλεια αυτή είναι μη αναστρέψιμη.

Τα μάτια μας «δεκατέσσερα»

ΕΡ: Πως προκαλείται. Ποιοι ενδεχομένως μπορεί να θεωρούνται ως επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων για να πάθουν γλαύκωμα;

Υπάρχει ισχυρή κληρονομικότητα για αυτή τη νόσο. Άτομα τα οποία έχουν πρώτου βαθμού συγγενείς με γλαύκωμα έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης, άτομα τα οποία έχουν ιστορικού τραυματισμού ή πολλαπλών επεμβάσεων στα μάτια, άτομα τα οποία λαμβάνουν κορτιζόνη, έχουν ψηλή μυωπία, οφθαλμικές φλεγμονές ή ανήκουν στη μαύρη φυλή.

Η σημαντικότερη θεραπεία είναι η πρόληψη

ΕΡ: Υπάρχει τρόπος ή μέτρα ώστε να το κοινό να προστατευτεί από αυτή την ασθένεια;

ΑΠ: Η σημαντικότερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Άτομα με παράγοντες κινδύνου θα πρέπει κάθε χρόνο να εξετάζονται προληπτικά. Για τους υπόλοιπους εξέταση ανά διετία είναι αρκετή. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία έχει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει τη νόσο και αποφευχθεί η τύφλωση. Στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι η ενημέρωση του κοινού ούτως ώστε η διάγνωση να γίνεται όσο το δυνατό πιο έγκαιρα.

Για να διαγνωστεί το γλαύκωμα

ΕΡ: Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει, εφόσον οφείλεται, όπως λέτε, σε αυξημένη πίεση στα μάτια, είναι αρκετό κάποιος να προβαίνει σε μέτρηση πίεσης ετησίως;

ΑΠ: Για να διαγνωστεί το γλαύκωμα θα πρέπει να εξεταστούν και οι τρεις παράγοντες που το συνιστούν, δηλαδή να μετρηθεί ενδοφθάλμια πίεση, να γίνει βυθοσκόπηση για μελέτη του οπτικού νεύρου και να αξιολογηθούν τα οπτικά πεδία. Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση γίνεται σε όλες τις εξετάσεις ρουτίνας στον οφθαλμίατρο και είναι αναπόσπαστο μέρος της οφθαλμολογικής εξέτασης. Η εξέταση των οπτικών πεδίων γίνεται μόνο σε περιπτώσεις υπόπτων περιστατικών. Είναι σημαντικό ότι γλαύκωμα μπορεί να υπάρξει και με φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση (γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης) το οποίο μόνο ο οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει. Επίσης, λόγω του ότι η πίεση έχει σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, μια μέτρηση της πίεσης και μόνο μπορεί να είναι παραπλανητική. Χρειάζεται απαραίτητα και η αξιολόγηση του οπτικού νεύρου.

Δεν υπάρχει ίαση

ΕΡ: Είναι ιάσιμη κατάσταση; Υπάρχει θεραπεία για το γλαύκωμα;

Δεν υπάρχει ίαση για το γλαύκωμα, δηλαδή η βλάβη η οποία έχει γίνει δεν μπορεί να θεραπευθεί. Όμως είναι εξαιρετικά σημαντική η θεραπεία για σταθεροποίηση του γλαυκώματος και πρόληψη της τύφλωσης εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία περιλαμβάνει οφθαλμικές σταγόνες τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής εφόρου ζωής, θεραπεία με λέιζερ και χειρουργικές επεμβάσεις όπως τραμπεκουλεκτομή και ένθεση βαλβίδων παροχέτευσης του υγρού το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της πίεσης. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και οφθαλμίατρος θέτει την ιδανική πίεση για την κάθε περίπτωση, την «πίεση-στόχο» η οποία εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων.

Είναι σημαντικό τα άτομα τα οποία πάσχουν από γλαύκωμα να κατανοήσουν ότι πάσχουν από μια χρόνια νόσο και χρειάζονται δια βίου καθημερινή θεραπεία με σταγόνες και συστηματική παρακολούθηση από οφθαλμίατρο για αποφυγή της τύφλωσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1570