Δρ. Ηλίας Καμπούρης: Λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης, δεν είχαμε κρούσματα ιλαράς στην Κύπρο


*Συνέντευξη στο Ygeia- News

*Στους ενήλικες συνιστάται ο εμβολιασμός σε φοιτητές, λειτουργούς υγείας, συχνούς ταξιδιώτες και σε άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος

*Η πιθανότητα προσβολής από τη νόσο,μετά την έκθεση στον ιο είναι 90%. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σωματική επαφή αλλά και αερογενώς

Ο Δρ. Ηλίας Καμπούρης M.D, Παθολόγος/Διαβητολόγος σε συνέντευξη του στο Ygeia News μιλά για την Ιλαρά, πως μεταδίδεται ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το νόσημα αυτό.

Ορισμός

ΕΡ:Τι είναι η ιλαρά;

ΑΠ: Η ιλαρά είναι μια ιογενής νόσος, που οφείλεται στον ιο της ιλαράς, με πολύ ψηλή μεταδοτικότητα και η οποία προσβάλλει μόνο ανθρώπους. Αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκόσμια σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Συχνότητα

ΕΡ: Πόσο συχνό νόσημα είναι και που οφείλεται ;

ΑΠ: Είναι νόσημα που παρουσιάζει παγκόσμια επέκταση.

Η εμφάνιση της έχει μειωθεί θεαματικά από τη δεκαετία του 1960 που παρασκευάσθηκε το εμβόλιο της ιλαράς. Απόδειξη αυτού είναι η μείωση του αριθμού περιστατικών ιλαράς παγκοσμίως από 4.500.000 το 1981, σε λιγότερο από 250.000 το 2014.

Εμβόλιο

ΕΡ: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο ιλαράς;

ΑΠ: Το εμβόλιο της ιλαράς είναι πολύ αποτελεσματικό με ποσοστό προστασίας(ανοσίας) που φτάνει το 99% και είναι εφ’ όρου ζωής με τη χορήγηση 2 δόσεων.

Υποχρεωτικό

ΕΡ: Το εμβόλιο ιλαράς είναι υποχρεωτικό στα παιδιά ;

ΑΠ:Το εμβόλιο είναι απαραίτητο να γίνεται και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών αλλά δεν είναι υποχρεωτικό βάσει νομοθεσίας, όπως δεν είναι κανένα εμβόλιο.

Συμπτώματα

ΕΡ: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου;

ΑΠ: Η λοίμωξη από τον ιο της ιλαράς παρουσιάζει τα εξής κλινικά στάδια:

Περίοδος επώασης

Διαρκεί από 6-21 μέρες και είναι ο χρόνος από την είσοδο του ιού στον οργανισμό μέχρι τον πολλαπλασιασμό του και εξάπλωση σε όλο το σώμα. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν συνήθως συμπτώματα αλλά μπορεί να παρουσιαστούν πυρετός και συμπτώματα παρόμοια κρυολογήματος. Η μετάδοση της νόσου ξεκινά περίπου στις 5 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και διαρκεί μέχρι και 4 μέρες μετά την εμφάνιση του.

Πρόδρομη φάση

Συνήθως διαρκεί από 2-4 μέρες. Τα συμπτώματα είναι πυρετός (εως και 40 C) αδυναμία, ανορεξία, επιπεφυκίτις (ερυθρότητα ματιών με πόνο, δακρύρροια και φαγούρα), βήχας, πονόλαιμος.

Φάση ενανθήματος

Εμφανίζονται οι κηλίδες Koplik στη στοματική κοιλότητα. Αυτές είναι λευκωπού ή γκρί χρώματος επάνω σε κόκκινη βάση και εμφανίζονται στον βλεννογόνο της παρειάς(έσω επιφάνεια στο μάγουλο) ή και σε όλη τη στοματική κοιλότητα.Μοιάζουν με κόκκους αλατιού πάνω σε κόκκινη βάση.

Φάση εξανθήματος

Το εξάνθημα εμφανίζεται περίπου 2-4 μέρες μετά την έναρξη του πυρετού. Αποτελείται από ερυθρές κηλίδες-βλατίδες και κλασσικά ξεκινά από το πρόσωπο και μετά επεκτείνεται στον λαιμό,κοιλιά και μετά στα άκρα. Οι παλάμες και οι πατούσες σπάνια προσβάλλονται.Μπορεί να συνυπάρχει λεμφαδενοπάθεια, συμπτώματα κρυολογήματος από το αναπνευστικό και ψηλός πυρετός. Βελτίωση της κλινικής εικόνας αρχίζει συνήθως σε 48ώρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Μεταδοτικότητα

ΕΡ: Πως μεταδίδεται;Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε από την ιλαρά;

ΑΠ: Η ιλαρά χαρακτηρίζεται από ψηλή μεταδοτικότητα.

Η πιθανότητα προσβολής από τη νόσο, μετά από έκθεση στον ιο, είναι 90%. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σωματική επαφή αλλά και αερογενώς. Σταγονίδια από το αναπνευστικό ενός ασθενούς μπορούν να παραμείνουν στον αέρα εως και 2ώρες, άρα δεν είναι απαραίτητο να έρθει κάποιος σε στενή σωματική επαφή με ασθενή για να νοσήσει. Επιδημίες έχουν παρουσιαστεί σε σχολεία, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και γενικώς όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε περιορισμένο ή κλειστό χώρο.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι φυσικά ο εμβολιασμός. Σε περίπτωση γνωστού κρούσματος συνιστάται η αποφυγή επαφής με τον ασθενή που πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση, και άτομα που τυχόν έρχονται σε επαφή μαζί του πρέπει να χρησιμοποιούν γάντια, και χειρουργικές μάσκες.

Πρόληψη

ΕΡ: Μέτρα πρόληψης της νόσου

ΑΠ:Το μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με τις 2 δόσεις του εμβολίου όπως καθορίζεται στα προγράμματα εμβολιασμών σε ηλικία 12-15μηνών και η 2η δόση σε ηλικία 4-6ετών. Στους ενήλικες συνιστάται ο εμβολιασμός σε φοιτητές, λειτουργούς υγείας, συχνούς ταξιδιώτες και σε άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άτομα με κίνδυνο

ΕΡ: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

ΑΠ: Άτομα με ψηλότερο κίνδυνο προσβολής από ιλαρά είναι παιδιά μικρότερα από την ηλικία εμβολιασμού, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν πάρει μόνο την 1η δόση.

Επαφή με άτομο με ιλαρά

ΕΡ: Εάν κάποιος έρθει σε επαφή με άτομο με ιλαρά τι πρέπει να κάνει;

ΑΠ: Εάν κάποιος έρθει σε επαφή με άτομο με ιλαρά και έχει κάνει το εμβόλιο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν δεν έχει εμβολιαστεί θα ήταν καλό να κάνει το εμβόλιο όσο πιο σύντομα γίνεται (εντός 72ωρών από την έκθεση στον ιο) γιατί μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της νόσου, ή αν νοσήσει να είναι πιο ήπια η κλινική εικόνα.Σε άτομα που δεν μπορούν να πάρουν το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί εντός 6 ημερών ανοσοσφαιρίνη. Άτομα σε αυτή την κατηγορία είναι έγκυες,ανοσοκατεσταλμένοι και βρέφη μικρότερα των 12μηνών.

Ηλικιωμένοι

ΕΡ: Ιλαρά σε μεγάλη ηλικία.Πως αντιμετωπίζεται;

ΑΠ: Άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1960, που δεν υπήρχε το εμβόλιο αλλά υπήρχαν συχνές επιδημίες ιλαράς, θεωρείται ότι έχουν ανοσία. Το αν υπάρχει ανοσία ή όχι μπορεί να εξακριβωθεί με εργαστηριακή εξέταση αίματος.

Οι παιδικές ασθένειες όπως και οποιαδήποτε άλλη ασθένεια μπορεί να είναι πολύ σοβαρή μέχρι και μοιραία για τους ηλικιωμένους. Είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή της ιλαράς και η κλινική εικόνα να είναι πολύ πιο σοβαρή.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο ιστορικό ανοσίας πρέπει να χορηγείται και σε άτομα μεγάλης ηλικίας το εμβόλιο. Σε περίπτωση προσβολής από ιλαρά η αντιμετώπιση είναι όπως και στις άλλες ηλικίες υποστηρικτική-ανακουφιστική.

Έξαρση ιλαράς

ΕΡ: Που οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων ιλαράς που παρατηρείται στην Ευρώπη;

ΑΠ: Η έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς που παρατηρείται στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Στη μετακίνηση πολλών πληθυσμών, από άλλες χώρες και ηπείρους προς την Ευρώπη, από χώρες που ο πληθυσμός δεν είναι εμβολιασμένος λόγω έλλειψης προγραμμάτων εμβολιασμού ή οικονομικών πόρων. Άλλοι λόγοι είναι θρησκευτικοί, ή τελευταία, ένα παγκόσμιας έκτασης φαινόμενο- κίνημα εναντίον των εμβολιασμών.

Στατιστικά στοιχεία

ΕΡ: Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία κρουσμάτων ιλαράς για την Κύπρο;

ΑΠ: Στην Κύπρο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αγγίζει το 95%-96%, για αυτό δεν είχαμε τις επιδημίες ιλαράς που παρατηρήθηκαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αριθμός περιστατικών που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια οφείλονταν σε άτομα που προέρχονταν από άλλες χώρες και είχαν ταξιδεύσει σε αυτές και εκδηλώθηκαν σε κύπριους που ήταν ανεμβολίαστοι.

Επιπλοκές

ΕΡ: Ποιες είναι οι σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς;

ΑΠ: Μπορεί να παρουσιαστούν αρκετές επιπλοκές κατά τη νόσηση με ιλαρά.Ένα ποσοστό 30% των ασθενών θα παρουσιάσουν κάποια ή κάποιες από τις εξής επιπλοκές:

*Δευτεροπαθής λοίμωξη από άλλο μικροργανισμό λόγω καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ιο της ιλαράς.

*Πνευμονία, που είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από ιλαρά σε παιδιά.

*Ηπατίτις, διαρροϊκό σύνδρομο, εγκεφαλίτις, οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτις, όπως και υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις η οποία μπορεί να εμφανιστεί και χρόνια μετά.

*Μυοκαρδίτις,Περικαρδίτις.

Άγριος τύπος

ΕΡ:Τι είναι ο ιός ιλαράς άγριου τύπου;

ΑΠ: Με τον όρο ιος ιλαράς αγρίου τύπου(wild type) εννοούμε τα τυπικά-αρχικά στελέχη του ιού που βρίσκονται στη φύση και όχι αυτά που σχετίζονται-περιέχονται σε εμβόλια ή που γενικώς προέρχονται από τεχνητούς τρόπους παρασκευής.

Παθολόγος & Διαβητολόγος

Νίκου Δημητρίου 43

Λάρνακα 6031

Τηλ. 24816500

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2436