Δρ. Γιώργος Ολύμπιος: Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν έστω και τώρα


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

* Φέτος η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης λόγω του στελέχους έχει προκαλέσει σοβαρά περιστατικά όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλη την Ευρώπη και ειδικά τα Βαλκάνια

*Προληπτικά μέτρα, καλή διατροφή, αρκετά υγρά, ζεστά ροφήματα, τσάι και φυσικά ο εμβολιασμός βοηθούν στην αντιμετώπιση της γρίπης

Ο Δρ. Γιώργος Ολύμπιος Παθολόγος/Καρδιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, σε συνέντευξή του στο Ygeia News, μιλά για τις υπηρεσίες που προσφέρει η κλινική που προϊσταται, καθώς και για τις αναπνευστικές λοιμώξεις που φέτος βρίσκονται σε έξαρση και πως να τις αντιμετωπίσουμε.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του έχει ως ακολούθως:

Υπηρεσίες

ΕΡ: Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, πόσο προσωπικό,ιατρικό και παραϊατρικό στελεχώνει την κλινική και πόσες κλίνες διαθέτει;

ΑΠ: Η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας είναι η μόνη οργανωμένη παθολογική κλινική στην επαρχία Λάρνακας. Διαθέτει 20 κλίνες και επανδρώνεται από έξι γιατρούς με ειδικότητα στην παθολογία. Η δομή της είναι: ο Διευθυντής,ο Βοηθός Διευθυντής και οι Ιατρικοί Λειτουργοί.

Η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας είναι εκπαιδευτική κλινική. Παραχωρεί μερική ειδικότητα στην παθολογία (τριετή) και επιπλέον έχει και ασκούμενους γιατρούς.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας γενικότερα, συνεργάζεται με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, οπότε έχουμε και φοιτητές από την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Επομένως ορισμένοι από το Ιατρικό προσωπικό είναι και κλινικοί εκπαιδευτές της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Από νοσηλευτικό προσωπικό έχει περίπου 30 νοσηλευτές που καλύπτουν όλες τις βάρδιες και βέβαια ως κλινική συνεργάζεται με το φυσιοθεραπευτικό τμήμα, με το χημείο,το μικροβιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου και άλλες παραϊατρικές βοηθητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Σε περιόδους έξαρσης νοσημάτων και ειδικά λοιμώξεων φυσικά 20 κλίνες δεν μας φθάνουν και χρησιμοποιούμε και κλίνες από άλλες κλινικές. Με την επέκταση του Νοσοκομείου Λάρνακας και με την μεταφορά της Νεφρολογικής Κλινικής και της Αιμοκάθαρσης στη νέα πτέρυγα, θα μεταφερθούμε στον έκτο όροφο εκεί που είναι τώρα η Νεφρολογική Κλινική και η Αιμοκάθαρση και θα αυξηθούν οι κλίνες μας από 20 σε 30.

Όσον αφορά άλλες υπηρεσίες που προσφέρει η Παθολογική Κλινική, φυσικά έχει τα εξωτερικά ιατρεία που περιλαμβάνουν τη γενική παθολογία,την ηπατολογία,το υπερτασολογικό ιατρείο και το διαβητολογικό Ιατρείο.

Θέλω να σημειώσω εδώ, επειδή ασχολούμαι με το διαβήτη ότι έχουμε δημιουργήσει στο Νοσοκομείο Λάρνακας το Κέντρο Αναφοράς Διαβήτη. Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο για όλα τα Νοσοκομεία της Κύπρου, το οποίο επανδρώνεται εκτός από το γιατρό διαβητολόγο, από νοσηλευτές/τριες που είναι ειδικά εκπαιδευμένες και συνεργαζόμαστε με τη διαιτολόγο του Νοσοκομείου, με τον Οφθαλμίατρο,με τη λογοθεραπεύτρια και με άλλο προσωπικό.

Το Κέντρο Αναφοράς Διαβήτη συμμετέχει από το 2004 σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη δημιουργία Αρχείου Διαβήτη στην Κύπρο που δεν υπάρχει. Ως κέντρο αναφοράς είμαστε ο πυρήνας ,το πιλοτικό πρόγραμμα για να επεκταθεί σε όλη την Κύπρο το οποίο προσπαθούμε εδώ και καιρό να κάνουμε.

Αξιολόγηση

ΕΡ: Πως αξιολογείτε τις παθολογικές υπηρεσίες που παρέχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας;

ΑΠ: Ως Παθολογική Κλινική,ως παθολογία, παρακολουθούμε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, επομένως παρέχουμε και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως είναι ο διαβήτης, τα ηπατικά νοσήματα, υπέρταση αλλά φυσικά και οι λοιμώξεις με τη νοσηλεία ασθενών με διάφορα είδη λοιμώξεων.

Το επίπεδο των υπηρεσιών είναι ικανοποιητικό. Ορισμένες βέβαια εργαστηριακές αναλύσεις- που έχουμε το πρόβλημα και το οποίο παρατείνει και τη νοσηλεία των ασθενών- γίνονται κεντρικά στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούμε στις απαντήσεις των αποτελεσμάτων. Είχαμε αντιδράσει και τώρα με την αυτονόμηση των Νοσοκομείων προσπαθούμε να τις φέρουμε πίσω αυτές τις αναλύσεις, όπως είναι του θυροειδή, το PSA για τον προστάτη κ.λ.π για να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις. Όσον αφορά την αναβάθμιση της κλινικής με την επέκταση του Νέου Νοσοκομείου και με την αύξηση των κλινών, σίγουρα θα αναβαθμιστούν και οι υπηρεσίες που παρέχουμε στον πληθυσμό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Αναπνευστικές λοιμώξεις

ΕΡ:Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί κάθε σπίτι αυτή την περίοδο είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις-από το κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία-Τι εννούμε όταν λέμε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ;

ΑΠ: Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος οφείλονται σε μικρόβια και σε ιούς. Αυτή την εποχή συγκεκριμένα από τον Δεκέμβρη, έχουμε έξαρση της γρίπης,που φέτος λόγω του στελέχους του ιού, είναι μια σοβαρή λοίμωξη που έχει επιφέρει και το θάνατο σε 12 συνανθρώπους μας, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλούμε. Επίσης έχουμε και τις πνευμονίες από μικρόβια.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι οι κύριες λοιμώξεις των συστημάτων του οργανισμού τις οποίες και νοσηλεύουμε στην Παθολογική Κλινική.

Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι στην Λάρνακα είναι το μόνο Νοσοκομείο, στο οποίο δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική που να νοσηλεύει ασθενείς, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά να τα έχουμε εμείς ως παθολόγοι. Ως αφορά τον ιο της γρίπης φέτος προκαλεί σοβαρή λοίμωξη, αλλα βέβαια ένας ιός της γρίπης μπορεί να ξεκινήσει από ένα ελαφρύ κρυολόγημα και να καταλήξει σε σοβαρή λοίμωξη. Δεν σημαίνει ότι όποιος προσληφθεί από αυτό τον ιό θα νοσήσει και σοβαρά.

Κάθε χρόνο έχουμε περιστατικά από τον ιό της γρίπης τα οποία ορισμένα είναι σοβαρά.Φέτος η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης λόγω του στελέχους έχει παρουσιάσει και σοβαρά περιστατικά όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια.

Τις λοιμώξεις του αναπνευστικού τις χωρίζουμε σε λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Του ανώτερου είναι το κοινό κρυολόγημα, του κατώτερου αφορά τους πνεύμονες. Η σοβαρή λοίμωξη συνήθως οφείλεται σε λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, είτε αυτή είναι πνευμονία, είτε μια διάχυτη προσβολή των πνευμόνων.

Η αντιμετώπιση, αν είναι μικροβιακής αιτολογίας, είναι με τα αντιβιοτικά. Δυστυχώς επειδή γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών έχουμε ψηλές ανθεκτικότητες των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Είναι πολύ περιορισμένο το φάσμα των νέων αντιβιοτικών που έχουμε, δεν υπάρχουν άλλες ανακαλύψεις ,για αυτό θέλω να δώσω το μήνυμα στον κόσμο να μην γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών.

Όταν είναι ιογενής η λοίμωξη δεν σημαίνει ότι χρειάζεται αντιβιοτικό γιατι το μόνο που προσφέρει το συγκεκριμένο αντιβιοτικό είναι να αποκτήσει ανθεκτικότητα και όταν το χρειαστείς να μην μπορεί να δράσει!

Η αντιμετώπιση τώρα της γρίπης και γενικά της ενδημικής κατάστασης που έχουμε τώρα είναι: προφύλαξη, καλή διατροφή, αρκετή ποσότητα υγρών παρότι που είναι χειμώνας χρειάζονται υγρά και ειδικά το τσάϊ ,τα ζεστά ροφήματα βοηθούν και φυσικά ο εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται τους μήνες οκτώβριο και Νοέμβριο για τη γρίπη.

Ευπαθείς ομάδες

ΕΡ: Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο; Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες;

ΑΠ: Ευπαθείς ομάδες είναι τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με χρόνια νοσήματα όπως είναι οι καρδιοπαθείς,οι διαβητικοί, τα άτομα που έχουν κάποιου είδους ασθένειες του συνδετικού ιστού όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα,όπως οι σαρκοειδώσεις, ο λύκος κ.λ.π. Επίσης πρέπει να εμβολιάζονται οι επαγγελματίες υγείας και όσοι εργάζονται στα Νοσοκομεία για να μην μεταδίδουν τον ιό στους ασθενείς και άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες που νοσηλεύουν ηλικιωμένους όπως είναι τα γηροκομεία. Για αυτό τον λόγο και τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία πρέπει να τους εμβολιάζουμε.

Το άλλο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι επειδή τώρα ο κόσμος έχει πανικοβληθεί με την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη γρίπη- για να μην δίδουμε και λανθασμένα μηνύματα- εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες τότε είναι καλό να εμβολιαστεί. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν μόνο κάπου 300-400 εμβόλια. Αναμένεται σύντομα να γίνει εισαγωγή 5000 εμβόλια. Οπότε όσα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, το τονίζω, πρέπει να εμβολιαστούν έστω και τώρα.

Επίσης καλούμε τον κόσμο και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και αφορά τις πνευμονίες από μικρόβια, το άλλο εμβόλιο που πρέπει να κάνουν είναι του πνευμονιοκόκκου –το οποίο επίσης γίνεται Οκτώβρη –Νοέμβριο. Δεν μπορείς βέβαια να τα κάνεις και τα δύο μαζί, αφήνεις να περάσει ένα μεσοδιάστημα τουλάχιστον 20 μέρες το ένα από το άλλο.

Συμπτώματα

ΕΡ: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα τους;

ΑΠ: Τα κύρια συμπτώματα χωρίζονται στα συμπτώματα ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Του ανώτερου θα ξεκινήσουν με ένα απλό κρυολόγημα,μια κακουχία, αδυναμία, πόνο στα κόκκαλα, έντονη κόπωση, βήχα, χαμηλό πυρετό ή μπορεί και ψηλό πυρετό.

Του κατώτερου εκτός από τα πιο πάνω συμπτώματα παρουσιάζεται και μια αναπνευστική δυσκολία, δυσχέρεια. Τότε πρέπει να ανησυχήσει το άτομο και να τρέξει στον γιατρό. Βέβαια άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κυρίως αυτοί που έχουν χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ή καρδιακή ανεπάρκεια εύκολα μπορεί να τους επιφέρει η γρίπη αναπνευστική δυσχέρεια. Οπότε πρέπει από την αρχή να τρέξουν στον γιατρό,έστω και εάν αρχίσει με ένα κοινό κρυολόγημα. Τώρα που έχουμε αυτή τη σοβαρή γρίπη ,όταν αρχίσει με ψηλό πυρετό 38-40 που δεν είναι σύνηθες σε μια ιογενή λοίμωξη πάλι θα πρέπει να τρέξεις στο γιατρό γιατι είναι ένδειξη συνήθως ότι έχει προσληφθεί από αυτό το στέλεχος του ιού. Αυτή τη στιγμή στα Νοσοκομεία ανκαι υπάρχει ύφεση της γρίπης εντούτοις εξακολουθεί να έχουμε εισαγωγές περιστατικών ύποπτων για τον ιό τη γρίπης. Η ύφεση αυτή ακόμη δεν είναι σταθερή, συνήθως ξεκινά με μια άνοδο, κάθοδο και μια μικρή ξανά άνοδο. Πιστεύω ότι περάσαμε τη μεγάλη άνοδο, υπήρξε μια μικρή ύφεση και τώρα θαρχίσει μια μικρή άνοδος μέχρι να εξαλειφθεί.

Πρόληψη

ΕΡ: Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων;

ΑΠ: Πρέπει να αποφεύγουμε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο. Διότι η γρίπη μεταδίδεται από τα μικροσταγονίδια(όταν ένα άτομο μιλά ή βήχει,ή φταρνίζεται) ή την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του ατόμου. Οποτε καλό είναι να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό όπως λέμε (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους).

Στα Νοσοκομεία ή γηροκομεία ή άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν ασθενείς, απομονώνουμε σε δωμάτιο όλα τα ύποπτα περιστατικά. Το προσωπικό λαμβάνει προφυλακτικά μέτρα με ειδικές ενδυμασίες, μάσκες χειρουργικές κ.λ.π. Όταν ένα άτομο από το προσωπικό νοσήσει θα πρέπει να απομακρύνεται από την εργασία του και να επανέρχεται μόνο όταν έχει ύφεση των συμπτωμάτων και υποχώρηση του πυρετού εάν έχει πυρετό.

Στα μέτρα πρόληψης βέβαια είναι και οι εμβολιασμοί.

Εμβόλιο

ΕΡ: Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντιγριπικό εμβόλιο;

ΑΠ: Είναι αποτελεσματικό,δεν σημαίνει όμως επειδή κάνεις το εμβόλιο δεν θα αρρωστήσεις με τη γρίπη αλλά τα συμπτώματα θάναι πιο ελαφριά. Μπορεί και να μην αρρωστήσεις καθόλου αλλά και εάν αρρωστήσεις τα συμπτώματα θάναι πιο ελαφριά και μπορεί να το ξεπεράσεις και πιο εύκολα. Οπότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο.

Άμυνα Οργανισμού

ΕΡ:Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας;

ΑΠ: Καλή διατροφή, λήψη υγρών, ζεστών ροφημάτων με όλα τα βότανα που μαζεύουμε από τη γη μας, βοηθούν.Η άμυνα του οργανισμού αυξάνεται με τη βιταμίνη C ειδικά πάνω στις ιογενείς λοιμώξεις και στη γρίπη. Τη βιταμίνη C μπορούμε να παίρνουμε με τα εσπεριδοειδή ή από συμπληρώματα με βιταμίνη C.

Επιδημία

ΕΡ: Η επιδημία γρίπης παρουσιάζεται κάθε χρόνο; Πότε είναι επικίνδυνη; Τελευταία ακούμε ότι άτομα διαφόρων ηλικιών πέθαναν από γρίπη.

ΑΠ: Κάθε χρόνο παρουσιάζεται επιδημία γρίπης.Υπάρχουν στελέχη του ιού της γρίπης, μπορεί πέρσι να ήταν άλλο στέλεχος και φέτος διαφορετικό στέλεχος. Για αυτό το λόγο και τα αντιγριπικά εμβόλια δεν σε καλύπτουν πλήρως,απλά είναι πιο ελαφριά τα συμπτώματα. Κάθε χρόνο έχουμε μετάλλαξη του ιού και παρουσιάζεται ένα νέο στέλεχος.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή που παραχωρούμε στις ιογενείς λοιμώξεις το Tamiflu το οποίο γνωρίζουμε, το δίδεις σε άτομα με γρίπη, αλλά δεν σκοτώνει τον ιό απλά καταστέλλει τα συμπτώματα. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή δυστυχώς που να σκοτώνει τους ιούς, τους οποιοσδήποτε ιούς.

Δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε θανάτους από γρίπη μέχρι 5 συνήθως φέτος φθάσαμε μέχρι στιγμής τους 12 διότι είναι πιο σοβαρό το στέλεχος του ιού. Για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

*Παθολόγος/Καρδιολόγος με εξιδείκευση στο Διαβήτη

Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας

Ιατρικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1998