Δρ. Γιώργος Φ. Ιωαννίδης: Να γιατί ροχαλίζουμε, πως μπορεί να θεραπευτεί;


  • Όλοι κάποια φάση στη ζωή τους θα ροχαλίσουν. Το πρόβλημα είναι όταν το ροχαλητό είναι χρόνιο
  • Το ροχαλητόοδηγεί σε άπνοια ύπνου
  • Η θεραπεία του ροχαλητού είναι πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία

Όλοι οι άνθρωποι ροχαλίζουν! Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, είναι γεγονός. Όλοι μας ροχαλίζουμε, κάποιοι λιγότερο κάποιοι άλλοι περισσότερο. Κάποιοι ροχαλίζουν αθόρυβα, κάποιοι άλλοι τόσο δυνατά, ώστε να ακούγονται στο διπλανό δωμάτιο! Είναι μάλιστα πολλοί που υποφέρουν από το θόρυβο στο … διπλανό μαξιλάρι και σίγουρα δεν είναι μόνο γυναίκες, καθώς το ροχαλητό δεν είναι καθόλου αντρική υπόθεση. Κάθε άλλο! Πολλές γυναίκες ροχαλίζουν και μάλιστα ιδιαίτερα δυνατά. Τι είναι όμως το ροχαλητό; Από τι προκαλείται και πως μπορεί να θεραπευτεί; Μιλώντας στο «Ygeia-News» ο Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος, Δρ. Γιώργος Φ. Ιωαννίδης , εξηγεί πως προκαλείται το ροχαλητό. Ποιες είναι οι αιτίες του και σίγουρα πως θεραπεύεται.

Όλοι κάποια φάση στη ζωή τους θα ροχαλίσουν

ΕΡ: Προσωπικά πίστευα ότι το ροχαλητό ήταν καθαρά… αντρική υπόθεση. Στην πορεία διαπιστώνω ότι δεν είναι. Τελικά ροχαλίζουμε όλοι;

ΑΠ: Όλοι κάποια φάση στη ζωή τους θα ροχαλίσουν. Το πρόβλημα είναι όταν το ροχαλητό είναι χρόνιο (συνεχές), το οποίο οδηγεί σε άπνοια ύπνου. Ο ασθενής που ροχαλίζει και παρουσιάζει άπνοια συχνά παραπονιέται ότι «δεν χορταίνει» τον ύπνο, όσες ώρες και αν βρίσκεται στο κρεβάτι. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 44% των ανδρών και το 28% των γυναικών ροχαλίζουν.

ΕΡ: Από τι προκαλείτε το ροχαλητό;

ΑΠ: Ο μηχανισμός του ροχαλητού είναι ο ήχος που παράγεται από τη δόνηση των δομών της άνω αναπνευστικής οδού. Όταν κοιμόμαστε, ο μυϊκός τόνος σε όλο το σώμα μειώνεται, ή γίνεται υποτονικός. Αυτή η χαλάρωση των μυών της άνω αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να μειώσει το μέγεθος του χώρου της οδού και να προκαλέσει περιορισμό στον αέρα και αναταράξεις. Οποιοδήποτε μεμβρανώδες τμήμα της αναπνευστικής οδού, χωρίς υποστήριξη χόνδρου, όπως η γλώσσα, ο ουρανίσκος, η σταφυλή, οι αμυγδαλές και το τοίχωμα του φάρυγγα μπορούν να δονηθούν. Ο συνδυασμός της ταραγμένης ροής αέρα μέσω των υποτονικών δομών του αεραγωγού που έχει ως αποτέλεσμα τον σκληρό δονητικό θόρυβο, είναι γνωστό ως ροχαλητό.

Aποφρακτική άπνοια στον ύπνο

ΕΡ: Έχω ακούσει για άτομα των οποίων ο ύπνος έχει επηρεαστεί από το ροχαλητό .

ΑΠ: Το αποτέλεσμα της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο μπορεί να προκαλέσει μείωση του οξυγόνου στο σώμα που προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, μειώνει την προσοχή, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειας. Επίσης σχετίζεται με την υπέρταση (υψηλή πίεση). Οι συνέπειες του απλού ροχαλητού είναι άγνωστες.

ΕΡ: Είναι επικίνδυνη η υπνική άπνοια;

ΑΠ: Η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακή υπέρταση, σε αρρυθμίες, ακόμη και σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου με μοιραία κατάληξη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν «αντιδρά» εγκαίρως στην έλλειψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην ξυπνάει για να πάρει ανάσα.

Θεραπεία

ΕΡ: Μπορεί να θεραπευτεί;

ΑΠ: Η θεραπεία του ροχαλητού είναι πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Η συμβουλή μου αρχικά θα ήταν:

  1. Να αλλάξετε τη στάση του ύπνου σας, να κοιμάστε στο πλάι. Ξαπλώνοντας ανάσκελα, προκαλείτε τη γλώσσα και τη σταφυλή να συρρικνωθούν στο πίσω μέρος του λαιμού σας.
  2. Να χάσετε βάρος: Εάν πριν βάλετε βάρος δεν ροχαλίζατε τότε με το να χάσετε βάρος θα σας βοηθήσει.
  3. Να αποφύγετε το αλκοόλ: Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες στο πίσω μέρος του λαιμού κάνοντας σας να ροχαλίζετε.
  4. Να προσπαθήσετε να κοιμάστε 7-8 ώρες το βράδυ: Όταν εργάζεστε πολλές ώρες και δεν ξεκουράζεστε αρκετά σας εξουθενώνει, έτσι όταν πάτε για ύπνο οι μύες σας υπέρ – χαλαρώνουν και προκαλούν ροχαλητό.
  5. Αλλάξτε τα μαξιλάρια σας: Αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρα και στο μαξιλάρι σας, μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση ροχαλητού.
  6. Να ενυδατώνεστε καλά: Να πίνετε πολλά υγρά. Οι εκκρίσεις από τη μύτη και στον ουρανίσκο γίνονται κολλώδες όταν είστε αφυδατωμένοι.

Εάν αυτές οι συμβουλές δεν έχουν αποτέλεσμα, θα συνιστούσα να επισκεφθείτε ένα χειρούργο ωτορινολαρυγγολόγο.

Εξετάσεις

ΕΡ: Τι περιλαμβάνει μια τέτοια εξέταση;

ΑΠ: Η εξέταση μου ξεκινά με τη μύτη και τον λαιμό για να δω εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανατομικές παραμορφώσεις που να παρεμποδίζουν την αναπνευστική οδό.

Στη συνέχεια θα γίνει μια δοκιμή υπνηλίας. Αυτό το τεστ γίνεται στο σπίτι και θα παρατηρήσει πράγματα όπως την κίνηση των ματιών, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα (μέσω αισθητήρα – δεν χρησιμοποιούνται βελόνες), τους παλμούς της καρδιάς και της αναπνοής, ροχαλητό και κινήσεις του σώματος.

Έπειτα θα πραγματοποιήσω ένα ενδοσκοπικό τεστ (ύπνου?). Αυτό γίνεται όταν ο ασθενής είναι σε βαθύ ύπνο (ελαφρά νάρκωση) και ένα (ευλύγιστο?) ενδοσκόπιο εισέρχεται μέσα στη μύτη, στο ρινοφάρυγγα, κάτω στο φάρυγγα και μέχρι το λάρυγγα.

Με τις πιο πάνω πληροφορίες ο ασθενής μπορεί να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει τη χειρουργική θεραπεία ή τη συντηρητική.

ΕΡ: Πείτε μας λίγο για αυτές τις δύο θεραπείες.

ΑΠ: Η συντηρητική θεραπεία είναι (CPAP Machine). Είναι ένα μικρό μηχάνημα το οποίο προμηθεύει συνεχή και σταθερή πίεση αέρα, σωλήνα και μάσκα. Δυστυχώς δεν είναι βολικό να κοιμάσαι με το μηχάνημα και κάποιοι άνθρωποι ίσως να θέλουν χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση καθορίζεται με την αιτία της άπνοιας. Προσαρμόζεται ανάλογα για τον κάθε ασθενή.

Ο/Η ασθενής ίσων να χρειάζονται:

- Διάφραγμα με κογχοτομή: είναι μια επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα και στις ρινικές κόγχες.

- Uvulopalationoplasty : είναι μια επέμβαση που μειώνει το μέγεθος της σταφυλής και του ουρανίσκου, η οποία συχνά γίνεται με αμυγδαλεκτομή.

- Σμίκρυνση Γλώσσας: Κάποιες φορές η επιγλωττίδα είναι τόσο μεγάλη που καταρρέει μέσα στο φάρυγγα, γι’ αυτό μειώνεται το μέγεθος για να αποτρέψει τη πτώση.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός ή και όλες οι θεραπείες μαζί ανάλογα με το πρόβλημα και την έκταση του.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3066