Δρ. Ελ. Διαμαντής: Εργαζόμαστε με στόχο την ανακάλυψη νέων βιολογικών δεικτών καρκίνου


Η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης νέων ερευνητών, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο καθηγητής Εργαστηριακής Ιατρικής και Παθοβιολογίας και επικεφαλής στο Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Mount Sinai, Δρ. Ελευθέριος Διαμαντής, σημειώνοντας ότι επειδή ο εκπαιδευτικός τομέας χρειάζεται πολύ λιγότερα χρήματα για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί, η Κύπρος θα μπορούσε να επενδύσει τα κρατικά κονδύλια περισσότερο στην εκπαίδευση νέων ερευνητών και λιγότερο στην πρωτοποριακή έρευνα.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας, που διοργανώνει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ, ο Δρ. Διαμαντής, ο οποίος κατάγεται από τη Λεμεσό, είπε ότι η επιρροή των Ελλήνων επιστημόνων, συμπεριλαμβανόμενων και των Κυπρίων, στο διεθνή ερευνητικό τομέα είναι πολύ υψηλή αν τη συσχετίσει κανείς με τον πληθυσμό των δύο χωρών.

Εξέφρασε, επίσης, αισιοδοξία ότι η επιστημονική έρευνα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις σημαντικότερες ασθένειες που ταλαιπωρούν σήμερα την ανθρωπότητα κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ανακοίνωσε ότι το εργαστήριό του εργάζεται πυρετωδώς με στόχο την ανακάλυψη νέων βιολογικών δεικτών καρκίνου, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη διάγνωση της ασθένειας. Όπως είπε, ήδη ένας δείκτης για τον καρκίνο του παγκρέατος βρίσκεται στο στάδιο της επαλήθευσης στο εργαστήριο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού και για την καταπολέμηση δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ψωρίαση.

Ο Δρ. Διαμαντής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος στο χώρο των βιολογικών και ιατρικών επιστημών, ειδικά στο αντικείμενο της διαγνωστικής του καρκίνου, όπως επίσης και στη γενομική και προτεομική και κλινική μελέτη του καρκίνου.

Βασική προσφορά του Δρα Διαμαντή στο χώρο της γενομικής αποτελεί η κλωνοποίηση και ο χαρακτηρισμός 23 συνολικά γονιδίων τα τελευταία 15 χρόνια, ανακαλύπτοντας διαγνωστικούς και προγνωστικούς δείκτες για τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη κλπ. Για την προσφορά του αυτή, ο Δρ Διαμαντής βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του Frey-Werle Foundation της Γερμανίας.

Κύπριοι επιστήμονες–

Έρευνα και Καινοτομία

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι μεν σχετικά μικρό μέρος με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, είπε ότι παρόλα αυτά διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι η εμβέλεια των Κυπρίων (και γενικότερα των Ελλήνων) επιστημόνων είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες χώρες, αν ληφθεί υπόψη αριθμητικά ο πληθυσμός. «Οι περισσότεροι Κύπριοι επιστήμονες που εργάζονται στην Κύπρο έχουν εκπαιδευτεί και εργαστεί για πολλά χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας. Επομένως, οι επιστημονικές τους δυνατότητες είναι αδιαμφισβήτητα διεθνούς κύρους», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι έχει προσωπική εμπειρία για την ποιότητα πολλών Κυπρίων επιστημόνων γιατί συνεργάζεται ερευνητικά με μερικούς από αυτούς από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

«Η ποιότητα της έρευνας αυτών των ανθρώπων είναι εντυπωσιακή, αν λάβει κανείς υπόψη την υλικοτεχνική υποδομή που τους παρέχεται. Απόδειξη της αξίας αυτών των επιστημόνων είναι ότι πολλοί Κύπριοι (και Ελλαδίτες) επιστήμονες που εργάζονται στην Κύπρο κερδίζουν σημαντικά επιστημονικά κονδύλια από την Ευρώπη, τα όποια είναι παρά πολύ ανταγωνιστικά”, τόνισε ο Καθηγητής.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο επιστημονικός τομέας στην Κύπρο μπορεί να βελτιωθεί με αυξημένες επενδύσεις του κυβερνητικού και ιδιωτικού τομέα. «Δυστυχώς, όπως ανέφερα πριν, οι οικονομικές δυνατότητες της Κύπρου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι ευνοϊκές», είπε.

Κύπρος και συγκριτικά πλεονεκτήματα

Ο Καθηγητής είπε στο ΚΥΠΕ ότι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η Κύπρος ως προς την έρευνα και την καινοτομία είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και σημείωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή έρευνα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. «Εάν στον παράγοντα αυτό προσθέσουμε και το εξαιρετικό κλίμα της Κύπρου, την αρίστη υλικοτεχνική υποδομή, την υψηλή εκπαίδευση των Κυπρίων και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, θα ήταν πιθανό η δημιουργία ερευνητικών κέντρων στην Κύπρο να ήταν κάτι το εφικτό», σημείωσε.

Ο Καθηγητής παρατήρησε όμως ότι για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων χρειάζονται να επενδυθούν μεγάλα ερευνητικά κονδύλια «που θεωρώ ότι είναι δύσκολο να διατεθούν από άλλες χώρες σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν επαγγέλματα υψηλής ποιότητας στον τόπο τους».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «έχοντας στο μυαλό μοντέλα άλλων μικρών χωρών με εξαιρετικό κλίμα (όπως η Αγία Λουκία που έχει έξι πανεπιστήμια ιατρικής και πολλά άλλα), είμαι πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης. Επειδή ο εκπαιδευτικός τομέας χρειάζεται πολύ λιγότερα χρήματα για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί, ενδεχομένως η Κύπρος θα μπορούσε να εστιάσει το ενδιαφέρον της και να επενδύσει τα κρατικά κονδύλια περισσότερο στην εκπαίδευση νέων ερευνητών και λιγότερο στην πρωτοποριακή έρευνα».

Απόδημοι επιστήμονες και Κύπρος

Τονίζοντας την αγάπη των αποδήμων επιστημόνων για την πατρίδα, είπε ότι πολύ συχνά οι απόδημοι επιστήμονες συνεργάζονται στενά με επιστήμονες στην Κύπρο και την Ελλάδα, κάτι το οποίο πραγματοποιεί και η ομάδα του ίδιου του Καθηγητή με συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Έτσι, είπε, δίνεται η δυνατότητα στους Κύπριους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν ακριβά μηχανήματα και τεχνολογία που υπάρχει στα εργαστήρια των αποδήμων για αμοιβαίο όφελος.

«Επιπρόσθετα, απόδημοι Κύπριοι ακαδημαϊκοί βοηθούν σε διαφορές επιτροπές στην πατρίδα προσφέροντας εξειδικευμένες απόψεις και γνώμες όσον άφορα τη διαλογή επιστημόνων για νέες θέσεις, την αξιολόγηση για προαγωγές, βραβεία κλπ. Η εξειδικευμένη συμβολή των αποδήμων σε αυτόν τον τομέα εξασφαλίζει την πολυπόθητη αξιοκρατία, κάτι που συνήθως αμφισβητείται (χωρίς να είναι σωστό τις περισσότερες φορές) στη χώρα μας», σημείωσε. Ανέφερε ότι οι Κύπριοι απόδημοι και οι ντόπιοι επιστήμονες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κοινές ερευνητικές ομάδες και να διεκδικήσουν ερευνητικά κονδύλια από την Ευρώπη και την Αμερική.

«Επίσης, κάτι που έχω κάνει και εγώ στο εργαστήριο μου για πάρα πολλά χρόνια, πολλοί απόδημοι ακαδημαϊκοί δέχονται στο εργαστήριό τους Έλληνες και Κύπριους φοιτητές και τους βοηθούν οικονομικά να αποκτήσουν διάφορους επιστημονικούς τίτλους όπως είναι τα διδακτορικά διπλώματα κλπ. Αναφέρω με υπερηφάνεια ότι από το εργαστήριό μου και μόνο έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από 20 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα-Κύπρο».

Αυτή τη στιγμή, είπε, στο εργαστήριό του, το οποίο στελεχώνουν συνολικά 30 συνεργάτες, εργάζονται 10 νεαροί επιστήμονες ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής και πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στην Ελλάδα και την Κύπρο για να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους πίσω στην πατρίδα και διατηρούν ερευνητικές σχέσεις με το εξωτερικό, επιτρέποντας σε μελέτες που γίνονται στον ελληνικό χώρο να αξιοποιήσουν τα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα πιο αναπτυγμένων επιστημονικά ιδρυμάτων του εξωτερικού. Επιπροσθέτως, είπε ότι κάθε καλοκαίρι διδάσκουν σε Έλληνες φοιτητές μαθήματα στα θερινά σχολεία.

Πρόβλεψη για μέλλον της

έρευνας για τον καρκίνο

Σημειώνοντας ότι η θνησιμότητα για πολλές μορφές καρκίνου έχει μειωθεί δραματικά στον αιώνα μας, είπε ότι για παράδειγμα, μεγάλος αριθμός λευχαιμιών, κυρίως στα παιδιά, και λεμφωμάτων είναι τώρα ιάσιμος, ενώ η θνησιμότητα από τους πιο συχνούς καρκίνους όπως είναι του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άνδρες επίσης μειώνεται συνεχώς.

Ο Καθηγητής Διαμαντής σημείωσε ότι παρόλο που είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι ο καρκίνος μπορεί να εξαλειφθεί μέσα στην επόμενη πεντηκονταετία, είναι πολύ πιθανόν η θνησιμότητα να εκμηδενιστεί, κυρίως λόγω των εξελίξεων που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια στον τομέα της γενετικής.

«Ερωτήσεις όπως γιατί μερικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά, που δεν μπορούσαν παλαιοτέρα να διερευνηθούν, είναι σήμερα δυνατό να απαντηθούν μέσα από τη μελέτη του γενετικού κώδικα του καρκίνου σε τεράστιο αριθμό ασθενών», είπε. Σημείωσε ότι ήδη, η γνωστή πλέον γενετική του καρκίνου μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα, πιο πολύ από ό,τι στο παρελθόν, να επιλέξουμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες οι όποιες είναι ειδικά προσαρμοσμένες στην περίπτωση του κάθε ασθενούς (κάτι που σήμερα ονομάζεται εξατομικευμένη ιατρική).

Το ίδιο, είπε, πιθανότατα να συμβεί σύντομα και με τη διερεύνηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών οι όποιες φαίνεται να βρίσκονται επίσης σε έξαρση, όπως οι νευροεκφυλιστικες ασθένειες και η ασθένεια του Πάρκινσον.

Επίσης, νέες διαγνωστικές μέθοδοι επιτρέπουν την ανακάλυψη των καρκινικών όγκων σε όλο και πιο πρώιμο στάδιο, όταν ο όγκος είναι ακόμα μικρών διαστάσεων και λιγότερο μεταστατικός, συνδράμοντας στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

«Συνολικά, θα ήθελα να σας πω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα ή ακόμα και να προλαμβάνουμε τις σημαντικότερες ασθένειες που ταλαιπωρούν σήμερα την ανθρωπότητα κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες», τόνισε ο Καθηγητής.

Ανέφερε ότι πέραν από τις βιοϊατρικές εξελίξεις, έχουμε όλοι ένα μέρος της ευθύνης για να εξασφαλίσουμε την υγεία μας η όποια εξαρτάται κατά ένα σημαντικό ποσοστό και από την ποσότητα και ποιότητα του φαγητού που τρώμε, το είδος της καθημερινής μας άσκησης και τα επίπεδα του στρες.

Εφεύρεση τεστ για

άνδρες για εξωσωματική

Ο Καθηγητής Διαμαντής ερωτήθηκε και για την εφεύρεση που έκανε το εργαστήριό του ενός μη επεμβατικού διαγνωστικού βιοχημικού τεστ που μπορεί να προβλέψει αν ένας άνδρας με αζωοσπερμία, θα καταφέρει να γίνει πατέρας μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Το βιοχημικό τεστ που ανακαλύψαμε πριν από ένα περίπου χρόνο έχει τώρα βελτιωθεί σημαντικά με τη δημιουργία μιας απλής μεθόδου που μετρά δύο συστατικά του ανδρικού σπέρματος με μεγάλη ευαισθησία», είπε.

Πρόσθεσε ότι το τεστ, που έχει προστατευτεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έχει αγοραστεί από μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες εργαστηριακής ιατρικής (Labcorp Corporation of America) και βρίσκεται σε διαδικασία επαλήθευσης των αποτελεσμάτων με απώτερο σκοπό να προσφερθεί στους ασθενείς με αζωοσπερμία στο εγγύς μέλλον.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1267