Δρ. Αλκιβιάδης Αλκιβιάδους: Στο ίδιο επίπεδο με το εξωτερικό η Μικροχειρουργική στην Κύπρο


  • Συχνά φαινόμενα οι ακρωτηριασμοί από τροχαία και εργατικά ατυχήματα και κροτίδες
  • Σημασία έχει η εμπειρία του Μικρουχειρουργού για σωστό αποτέλεσμα

Για τους πλείστους από εμάς το όνομαά του είναι συνυφασμένο με τους ακρωτηριασμούς από κροτίδες , αφού με εξαίρεση το φετινό Πάσχα, τα προηγούμενα χρόνια, χειρούργησε πολλά θύματα του «πολέμου των κροτίδων». Οι δυνατότητες όμως της Μικροχειρουργικής είναι πολλές και τις παρουσιάζει μιλώντας στο «Υgeiaews» ο Μικροχειρουργός/ Χειρούργος Ορθοπεδικός Δρ. Αλκιβιάδης Αλκιβιάδους.

ΕΡ: Τι είναι ακριβώς η Μικροχειρουργική

ΑΠ: Η Μικροχειρουργική αποτελεί ουσιαστικά εξειδίκευση, κυρίως της ειδικότητας της Ορθοπεδικής με κύριο ουσιαστικά αντικείμενο την αναίμακτη χειρουργική του χεριού και γενικότερα του άνω άκρου. Με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών λεπτών εργαλείων, επιτυγχάνεται η υπό μεγάλη μεγέθυνση χειρουργική αποκατάσταση μεγάλου αριθμού παθήσεων, οι οποίες αφορούν δομές του οργανισμού που δεν είναι ορατές με το γυμνό μάτι. Πρόκειται για μια επανορθωτική τεχνική απαραίτητη σε σειρά επεμβάσεων όπως είναι συγκόλληση ακρωτηριασμένων μελών ή χειρουργική του βραχιόνιου πλέγματος και των περιφερικών νεύρων και η μεταφορά ιστών, τα λεγόμενα free flap (τμήματος δέρματος, μυός από ένα σημείο του σώματος σε άλλο, μεταφορά δακτύλου του ποδιού στο χέρι κλπ).

ΕΡ: Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

ΑΠ: Αναλυτικότερα, το αντικείμενο της Μικροχειρουργικής περιλαμβάνει:

  • Αντιμετώπιση τραυματισμών του Άνω Άκρου (από απλό τραυματισμό, μέχρι συγκολλήσεως πλήρως ακρωτηριασμένου άκρου).
  • Αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων του Χεριού ,όπως το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, την Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα του De Quervain,τον εκτινασσόμενο αντίχειρα (trigger thumb ή trigger finger),την Ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης (Νόσος του Dupuytren),το σύνδρομο του σωλήνα του Guyon,απλά γάγγλια, αρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα,
  • Αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων Αγκώνα ,όπως επικνδυλίτιδα του αγκώνα(tennis elbow ή golfers elbow),σύνδρομα παίδευσης νεύρων στην περιοχή του αγκώνα (ωλένια νευρίτιδα, σύνδρομο στρογγύλου πρηνιστή, σύνδρομο παγίδευσης του προσθίου μεσόστεου νευρου)
  • Αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων Ώμου, όπως η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου, το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης του ώμου, η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου και η αστάθεια του ώμου.
  • Επανορθωτική χειρουργική περιφερικών νεύρων Άνω και Κάτω άκρων.
  • Επανορθωτική χειρουργική τραυματικών βλαβών Βραχιονίου Πλέγματος και μαιευτικής παραλύσεως.
  • Μεταφορά αγγειούμενων - νευρούμενων ιστών ολικού πάχους (free flaps).
  • Κάλυψη μικρών ή μεγάλων δερματικών ελλειμμάτων στα Άνω και Κάτω Άκρα.
  • Αντιμετώπιση συστηματικών νόσων, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Αντιμετώπιση όγκων των Άνω και Κάτω Άκρων.
  • Αρθροσκοπική Χειρουργική του Άνω Άκρου (διαγνωστική - θεραπευτική).
  • Θεραπεία ειδικών παθήσεων, όπου είναι απαραίτητη η Μικροχειρουργική τεχνική (νέκρωση μηριαίας κεφαλής - ελεύθερη μεταφορά περόνης).
  • Χειρουργική αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών του Άνω Άκρου.
  • Αντικατάσταση αρθρώσεων στο Άνω Άκρο (ολική αρθροπλαστική) - ώμος, αγκώνας, καρπός, δάκτυλα.
  • Αποκατάσταση λειτουργικών ανεπαρκειών και παραμορφώσεων ολοκλήρου του ανθρώπινου σώματος, όπου απαιτείται μικροχειρουργική τεχνική.

Τα πιο συχνά περιστατικά

ΕΡ: Τι αφορούν τα πιο συχνά περιστατικά που αντιμετωπίζετε;

ΑΠ: Οι τραυματισμοί, κυρίως των άνω άκρων που προκαλούνται είτε από τροχαία ή εργατικά ατυχήματα, από κροτίδες κλπ, ανήκουν στα συχνά περιστατικά που αντιμετωπίζουμε και αυτό γιατί τα χέρια μας είναι από τα πλέον εκτεθειμένα τμήματα του σώματος, οπότε και το πιο ευαίσθητο στους τραυματισμούς. Δυστυχώς έχουμε πολλούς τέτοιους τραυματισμούς και κυρίως ακρωτηριασμούς. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων τραυμάτων από ειδικούς εγγυάται και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τα χρόνια νοσήματα αφορούν σε σύνδρομα που οφείλονται σε υπερχρησιμοποίηση των χεριών, συστηματικά νοσήματα, και ο εντοπισμός όγκων αποτελούν επίσης συνήθη και συχνά περιστατικά.

ΕΡ: Έχετε γίνει γνωστός κυρίως από τα περιστατικά ακρωτηριασμών από κροτίδες;

ΑΠ: Στο ευρύ κοινό ναι. Δυστυχώς η χρήση κροτίδων έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στην Κύπρο. Ευτυχώς το φετινό Πάσχα δεν είχαμε τραυματισμούς από κροτίδες. Φαίνεται ότι η αστυνομία έχει κάνει σωστά τη δουλειά της και είχαμε αυτά τα καλά αποτελέσματα. Μακάρι να κρατήσει έτσι και μακάρι να αντιληφθεί ο κόσμος και κυρίως οι νέοι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο χόμπι, η ενασχόληση με τις κροτίδες. Πραγματικά δεν αξίζει κάποιος να τραυματιστεί για μια ζωή για να έχει λίγα λεπτά «διασκέδασης αν μπορώ να χαρακτηρίσω διασκεδαστική την πυροδότηση ενός επικίνδυνου σκευάσματος.

Ψηλό το επίπεδο της Μικροχειρουργικής στην Κύπρο

ΕΡ: Πόσο έχει εξελιχθεί η μικροχειρουργική στην Κύπρο;

ΑΠ: Η μικροχειρουργική στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο και πραγματικά σας λέω ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε σε τίποτε, τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι σε πρόσφατο συνέδριο για τη Μικροχειρουργική στο οποίο συμμετείχαμε μια ομάδα από Κύπριους γιατρούς και πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ στις 14 – 17 Ιουνίου, οι εργασίες που παρουσιάσαμε ήταν ισάξιες με εργασίες ξένων συναδέλφων μας και πήραμε τα εύσημα για αυτές.

Αντικατάσταση του καρπού

ΕΡ: Τι αφορούσαν ακριβώς;

ΑΠ: Μια από τις εργασίες που παρουσιάσαμε στο εξωτερικό που αποτελεί μια σπάνια περίπτωση είναι η αντικατάσταση του καρπού. Εν ολίγοις να σας πω ότι για να πετύχουμε την αντικατάσταση του καρπού, αφαιρούμε ολόκληρο το κόκαλο με το ποίο γίνεται η κίνηση του καρπού, στη συνέχεια αφαιρούμε την περόνη και την αντικαθιστούμε στον καρπό. Δηλαδή κάνουμε τη λεγόμενη πηχεοκαρπική. Πραγματικά, επαναλαμβάνω, στην Κύπρο υπάρχουν αξιόλογοι ειδικοί και δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό. Έχουμε τα πιο σύγχρονα μικροσκόπια, τα πιο σύγχρονα εργαλεία και οι ασθενείς έχουν άριστο επίπεδο περίθαλψης, φτάνει βέβαια να προσφύγουν στον ειδικό, όταν και εφόσον χρειαστεί και σ’ αυτήν την περίπτωση ειδικός είναι ο μικροχειρουργός ο οποίος τις γνώσεις και κυρίως την εμπειρία για να ανταπεξέλθει.

ΕΡ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΑΠ: Διότι δυστυχώς καθημερινά αντιμετωπίζουμε περιστατικά τραυματισμών, ακρωτηριασμών κυρίως όπου οι ασθενείς δεν έτυχαν της σωστής περίθαλψης με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς το ποθητό αποτέλεσμα. Είχαμε περιστατικά όπου ασθενείς με ακρωτηριασμένα δάκτυλα, παρέμειναν στο χειρουργείο 12 και 18 ώρες, με αποτέλεσμα στο τέλος να χάσουν τα δάκτυλα τους αφού λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος τα αποκοπέντα άκρα είχαν νεκρώσει, να ταλαιπωρηθούν άδικα και στη συνέχεια να ζητήσουν τη δική μας παρέμβαση για επανόρθωση με τοποθέτηση δακτύλου από το πόδι.

Μπορεί όλοι να δηλώνουν μικροχειρούργοι. Δεν πάει όμως έτσι. Το θέμα είναι να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα. Ένας γιατρός οφείλει όταν θέλει να ονομάζεται μικροχειρούργος να μπορεί να εκτελέσει αυτές τις επεμβάσεις και είναι σημαντική η παρέμβαση εδώ του Υπουργείου Υγείας διότι ο τρόπος που ενεργεί δυστυχώς, μεγαλώνει το πρόβλημα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και κυρίως οι φτωχοί και ανώνυμοι άνθρωποι.

ΕΡ: Πως δηλαδή;

ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Υγείας αγοράζει υπηρεσίες με προσφορές. Όταν υπάρχει περιστατικό ακρωτηριασμού κυρίως ή άλλου που να εμπίπτει στη δική μου ειδίκευση – για την οποία μπορώ να μιλήσω – έρχεται το Υπουργείο και ζητά προσφορά για αυτό το περιστατικό. Αντί να προστατέψει την υγεία του ανθρώπου αυτού και να τον στείλει σε κάποιον έμπειρο, στέλλει τον ασθενή σε αυτόν που έχει δώσει την χαμηλότερη προσφορά και πολλές είναι οι φορές που οι ασθενείς αναγκάζονται να υποβάλλονται σε πολλαπλά χειρουργεία, χωρίς να έχουν καλό αποτέλεσμα. Κάτι που βεβαίως δεν γίνεται όταν πρόκειται για επώνυμο ασθενή. Όταν πρόκειται για τέτοιον, αναζητείται ο πιο έμπειρος – και το λέω αυτό από προσωπική εμπειρία.

Η Μικροχειρουργική είναι ταλέντο

ΕΡ: Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος καλός μικροχειρουργός;

ΑΠ: Η μικροχειρουργική είναι ταλέντο, αν το έχεις το έχεις. Δεν μπορείς να ενώνεις το δάκτυλο του άλλου και να χρειάζεσαι δώδεκα και δεκαπέντε ώρες για να το κάνεις, την ώρα που ο άλλος γιατρός μπορεί να το κάνει σε δύο ώρες. Θα το χάσεις. Είναι ταλέντο.. Θείο δώρο, αλλά έτσι είναι.

ΕΡ: Ποιο ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό που αντιμετωπίσατε;

ΑΠ: Για μένα δεν υπάρχει δύσκολο περιστατικό. Όλα τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3893