Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγής: Τα εμβόλια σώζουν τρία περίπου εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Τα εμβόλια αποτελούν το πιο αποτελεσματικό,ασφαλή και φτηνό τρόπο πρόληψης σοβαρών ασθενειών. Πολλές θανατηφόρες ασθένειες για τις οποίες εμβολιαζόμαστε, έχουν εξαφανιστεί

*Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι σε γενικές γραμμές υψηλή. Προστατεύουν από την ασθένεια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 85% εως και 99% ανάλογα με το είδος του εμβολίου

* Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής (ΕΑΠ) προωθεί την υγεία των παιδιών στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παράλληλα προστατεύει το επάγγελμα του παιδιάτρου

Ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγής MD,PhDΠαιδίατρος ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής/ Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, σε συνέντευξη του στο Ygeia-News μιλά για την τιμητική θέση που κατέκτησε κατόπιν εκλογών στην Ευρωπαϊκή Παιδιατρική κοινότητα, καθώς και τις παιδιατρικές υπηρεσίες στην Κύπρο. Παράλληλα μιλά για τη χρησιμότητα των εμβολίων, τα οποία χαρακτηρίζει ως το σημαντικότερο όπλο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ή σοβαρή αναπηρία.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του έχει ως ακολούθως:

Εκλογή

ΕΡ: Πρόσφατα εκλεγήκατε στη θέση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΕΑΠ).Τι είναι η ΕΑΠ;

ΑΠ: Αποτελεί το επίσημο σώμα της παιδιατρικής στην Ευρώπη και έχει κάτω από την ομπρέλα της όλες τις παιδιατρικές εταιρείες της Ευρώπης. Στόχος της είναι να προωθεί την υγεία των παιδιών στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα έχει την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων παιδιατρικής αλλά και την αξιολόγηση των κέντρων παροχής παιδιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα ολόκληρης της Ευρώπης. Αποτελεί τμήμα της UMES (Union of European Medical Specialist) που είναι το επίσημο και αναγνωρισμένο από την ευρωπαϊκή ένωση, σώμα όλων των ειδικοτήτων ιατρικής στην Ευρώπη.

Στόχοι ΕΑΠ

ΕΡ: Ποιοι είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΕΑΠ);

ΑΠ: Κύριος στόχος της, όπως προανάφερα, είναι η προώθηση της υγείας των παιδιών στην Ευρώπη. Παράλληλα εργάζεται για να προστατεύσει το επάγγελμα του παιδιάτρου σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Τμήμα της ΕΑΠ είναι το European Board of Paediatrics που οι κύριοι του στόχοι καθώς και υποχρεώσεις είναι οι εξής:

  1. Έγκριση των απαιτήσεων κατάρτισης (training requirements) των διαφόρων υποειδικοτήτων της παιδιατρικής καθώς επίσης και της ίδιας της παιδιατρικής.
  2. Αξιολόγηση κέντρων παροχής υπηρεσιών παιδιατρικής.
  3. Πιστοποίηση κέντρων παροχής υπηρεσιών παιδιατρικής.

ΠΕΚ

ΕΡ: Πως θα μπορούσε να βοηθηθεί η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου μέσα από αυτό το σημαντικό σώμα που εσείς προεδρεύετε;

ΑΠ: Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με την παιδιατρική, προστατεύει το επάγγελμα του παιδιάτρου και υποστηρίζει όλες τις εθνικές παιδιατρικές εταιρείες για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την παιδιατρική ή του επαγγέλματος του παιδιάτρου. Άρα στα πλαίσια αυτά είναι ένας συνεχής αρωγός όχι μόνο της ΠΕΚ αλλά και όλων των ευρωπαϊκών εθνικών εταιριών παιδιατρικής.

Αξιολόγηση

ΕΡ: Πως αξιολογείτε τις παιδιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κύπρου;

ΑΠ: Οι παιδιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κύπρου είναι υψηλών προδιαγραφών αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Όμως σαν Κύπριοι θα πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα παιδιά μας τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα.

Εμβόλια

ΕΡ: Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τους κύπριους γονείς και όχι μόνο, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι τα εμβόλια. Κάποιοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ κάποιοι άλλοι τα θεωρούν απαραίτητα. Ποια είναι η δική σας άποψη για τα εμβόλια;

ΑΠ: Τα εμβόλια αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό, ασφαλή και φτηνό τρόπο πρόληψης σοβαρών ασθενειών. Θεωρούνται ότι είναι μια από τις τρεις πιο σημαντικές «συνεισφορές» της ιατρικής τα τελευταία 150 χρόνια. Οι άλλες δυο είναι τα αντιβιοτικά και η αναισθησία. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας οργάνωσης υγείας υπολογίζεται ότι τα εμβόλια σώζουν περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο. Επιπλέον προστατεύουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από τις αναπηρίες, που πιθανό να προκαλούσαν οι ασθένειες σε αυτούς που πιθανό να ξεπερνούσαν την αρρώστια.

«Δυστυχώς» τα εμβόλια είναι θύματα των εμβολίων! Όσο και αν ακούγεται παράδοξη η προηγούμενη πρόταση είναι η σκληρή πραγματικότητα. Λόγω των εμβολίων έχουν εξαφανιστεί πολλές θανατηφόρες ασθένειες για τις οποίες εμβολιαζόμαστε. Οπότε οι γονείς και οι άνθρωποι γενικότερα δεν έρχονται πια σε επαφή με τέτοιους ασθενείς και έτσι αγνοούν τη σοβαρότητα της αρρώστιας. Τα πράγματα αποκτούν μεγαλύτερη δυσκολία από το γεγονός ότι τα εμβόλια γίνονται σε υγιή παιδιά – ανθρώπους με στόχο την πρόληψη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα εμβόλια αποτελούν μορφή φαρμάκου από τη στιγμή που εισέρχονται στον οργανισμό. Τα σύγχρονα όμως εμβόλια δεν προκαλούν σοβαρές παρενέργειες και πολλές φορές οι άνθρωποι παρασύρονται από τη γνώμη άλλων ανθρώπων, που πιθανό να έχουν λανθασμένα συνδέσει κάποια ασθένεια ή παρενέργεια με κάποιο εμβόλιο.

Χρησιμότητα

Ο εμβολιασμός αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ή σοβαρή αναπηρία. Πώς τα εμβόλια πετυχαίνουν αυτή την προστασία;

ΑΠ: Με τα εμβόλια εισάγουμε στον οργανισμό τον ίδιο το μικροοργανισμό (ιό ή μικρόβιο) νεκρό ή εξασθενημένο, ή αντιγόνο ("κομμάτι") από τον μικροοργανισμό. Με τον τρόπο αυτό διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει δικά του αντισώματα τα οποία κατευθύνονται εναντίον του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Έτσι εάν στο μέλλον προσπαθήσει να μπει στον οργανισμό του παιδιού ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός, τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν θα τον εξουδετερώσουν και το παιδί σας δε θα αρρωστήσει.

Πρόγραμμα εμβολιασμών

ΕΡ: Στην Κύπρο ακολουθείται κάποιο πρόγραμμα εμβολιασμών που είναι υποχρεωτικά για βρέφη και νήπια;

ΑΠ: Στην Κύπρο τα παιδιά εμβολιάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Υπάρχει το πρόγραμμα εμβολιασμού της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) - ιδιωτικός τομέας και το Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμού - δημόσιος τομέας που καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και παρέχεται δωρεάν. Το πρόγραμμα εμβολιασμού της ΠΕΚ περιλαμβάνει περισσότερα εμβόλια (όπως του ροταιού, της ηπατίτιδας Α, της ανεμοβλογιάς, του μηνιγγιτιδοκόκκου Β) καθώς και πολυδύναμα εμβόλια (εμβόλια που με μία ένεση προστατεύουν από πολλές ασθένειες όπως το εξαδύναμο εμβόλιο που προστατεύει από Διφθερίτιδα, Τέτανο, Κοκκύτη, Πολιομυελίτιδα, Αιμόφιλο ινφλουέντσα και Ηπατίτιδα Β).

Στην παρούσα φάση δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Προφύλαξη

ΕΡ: Αν ένα παιδί εμβολιαστεί θα προφυλαχθεί 100% από τη νόσο;

ΑΠ: ΟΧΙ. Πολύ λίγα φάρμακα έχουν 100% επιτυχία στην ιατρική. Οι εμβολιασμοί όμως έχουν ίσως τα υψηλότερα ποσοστά (85-99%). Αξίζει το κόπο να υποβληθεί το παιδί σε αυτόν το μικρό πόνο, για να μην ταλαιπωρηθεί ή και να διακινδυνέψει την ζωή του από την αρρώστια.

Πολυδύναμα

Ερ: Τι είναι τα πολυδύναμα εμβόλια;

ΑΠ: Τα πολυδύναμα εμβόλια είναι εμβόλια που προστατεύουν από περισσότερο από μία ασθένειες. Με απλά λόγια σε μια ένεση περιλαμβάνονται αντίγονα πολλών ασθενειών. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα με ένα τσίμπημα να προστατεύσετε το παιδί από πολλές ασθένειες. Ένα παράδειγμα πολυδύναμου εμβολίου είναι το εξαδύναμο εμβόλιο. Με το εμβόλιο αυτό το παιδί με ένα τσίμπημα εμβολιάζεται για τις ακόλουθες αρρώστιες: Διφθερίτιδα,Τέτανος, Κοκκύτης, Πολιομυελίτιδα, Αιμόφιλος ινφλουέντσα και Ηπατίτιδα Β.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε τα πολυδύναμα εμβόλια για να εμβολιάσετε το παιδί σας θα πρέπει να το τσιμπήσετε 30 φορές μέχρι την ηλικία των 15 χρονών!! Ενώ με τα πολυδύναμα εμβόλια θα το τσιμπήσετε μόνο 11-12 φορές. Για τους γονείς, τα πολυδύναμα εμβόλια έχουν ένα επιπλέον όφελος. Εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου αφού θα χρειαστεί να πάνε στο γιατρό του παιδιού πολύ λιγότερες φορές. Επιπλέον τα πολυδύναμα εμβόλια δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμόρφωσης των γονιών (λιγότερες επισκέψεις) άρα και μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε μια κοινότητα.

Τα πολυδύναμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Υπάρχουν μερικές μελέτες που υποστηρίζουν πως τα παιδιά που εμβολιάστηκαν με πολυδύναμα εμβόλια δημιουργούν λιγότερα αντισώματα για συγκεκριμένη αρρώστια, αλλά είναι βέβαιο ότι τα αντισώματα αυτά είναι προστατευτικά για το παιδί. Οι πιθανές επιπλοκές των πολυδύναμων εμβολίων είναι οι ίδιες με αυτές στην περίπτωση που κάνατε τα εμβόλια ξεχωριστά. Άρα τα πολυδύναμα εμβόλια είναι ασφαλή.

Ασφαλή

ΕΡ: Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια;

ΑΠ: Προτού κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο γίνονται πολλές μελέτες για να αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές στη χρήση. Όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες και το σημαντικότερο είναι ότι είναι πολύ ασφαλέστερα από το ενδεχόμενο νόσησης του παιδιού από την ασθένεια.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι σε γενικές γραμμές υψηλή. Προστατεύουν από την ασθένεια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 85% ε ως 99% ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Προστασία

ΕΡ: Για πόσο καιρό προστατεύει το παιδί ο εμβολιασμός;

ΑΠ: Εξαρτάται από το εμβόλιο. Τα περισσότερα εμβόλια χρειάζονται σε καθορισμένο χρόνο ενίσχυση με σκοπό την αύξηση και τελικά τη διατήρηση των αντισωμάτων σε προστατευτικά επίπεδα για τον οργανισμό.

Είναι μερικά εμβόλια για τα οποία χρειάζεται να γίνεται αναμνηστική δόση σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα του τετάνου, που πρέπει να γίνεται αναμνηστική δόση κάθε δέκα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να βρίσκονται σε συνεχή καθοδήγηση από τον παιδίατρό τους για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών και την ανάγκη για επαναληπτικές δόσεις που μπορεί να προκύψει από μελέτες που τρέχουν συνεχώς.

Επιπλοκές

ΕΡ: Μπορεί ένα παιδί να έχει επιπλοκές από τους εμβολιασμούς;

ΑΠ: ΝΑΙ, αλλά συνήθως οι επιπλοκές είναι πολύ ήπιες, όπως πόνος-ερυθρότητα-φούσκωμα στην περιοχή της ένεσης. Αλλεργικές αντιδράσεις ή σπασμοί είναι σπανιότατες. Ταυτόχρονα βελτιώνονται συνεχώς τα εμβόλια και γίνονται ολοένα και πιο ασφαλή.

Αυτισμός

ΕΡ: Τα εμβόλια σχετίζονται με την εμφάνιση αυτισμού;

ΑΠ: Ο θόρυβος αυτός ξεκίνησε με κάποιο άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό (Lancet) το 1998 και το οποίο συνέδεε το εμβόλιο MMR (Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) με τον αυτισμό. To άρθρο αυτό έχει επίσημα αποσυρθεί.

Επιπλέον, το 2010 αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος από τον κύριο ερευνητή του άρθρου (Andrew Wakefield). Μάλιστα πολλοί γονείς τώρα ενάγουν (κινούν αγωγή) τους ίδιους τους δικηγόρους τους, που την εποχή εκείνη τους ενθάρρυναν με ψεύτικες ελπίδες, να κινήσουν αγωγή εναντίον ιατρών και εταιρειών γιατί πίστευαν ότι ο αυτισμός του παιδιού τους οφειλόταν στον εμβολιασμό.

Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το όλο θέμα με απόλυτη βεβαιότητα και καμία από αυτές δεν καταλήγει ότι το εμβόλιο MMR σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με τον αυτισμό. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά, κατέληξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει το εμβόλιο με τον αυτισμό. Το θέμα λοιπόν ξεκαθαρίστηκε πλήρως και ο μύθος συσχέτισης της εμφάνισης αυτισμού με το εμβόλιο MMR έχει καταρριφθεί ολοκληρωτικά.

Διαβήτης

ΕΡ: Τα εμβόλια σχετίζονται με την εμφάνιση του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη;

ΑΠ: Χωρίς αμφιβολία τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί η συχνότητα του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη. Πολλές όμως μελέτες, οι οποίες συμπεριέλαβαν μεγάλο αριθμό παιδιών, απέδειξαν ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με την αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα συστήνεται ότι όλα τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να εμβολιάζονται σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











426