Δρ Χρ. Γεωργίου: Μακρύς ο δρόμος και δύσκολη η μάχη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου


Από τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένας χρήστης, «για εμάς, υπάρχει πρόβλημα, επομένως, καλούμε όλη την κοινωνία να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα κατά των ουσιών εξάρτησης» δήλωσε ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ), Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε και η μάχη με τους εμπόρους δύσκολη, για αυτό και το ΑΣΚ παλεύει με κάθε εργαλείο που διαθέτει επικεντρωμένο κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τη νεολαία.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Πρόεδρος του ΑΣΚ τόνισε ότι «ο χρήστης δεν είναι εγκληματίας, είναι ένα άτομο που για διάφορους κοινωνικούς λόγους και σε συνάρτηση με τη δική του ψυχοσύνθεση κάνει χρήση και είναι πολύ ευάλωτος και πρέπει να τον στηρίξουμε γιατί είναι ένας συνάνθρωπός μας ο οποίος χρειάζεται αυτή τη στήριξη».

Αναφέρθηκε στις θλιβερές περιπτώσεις στις οποίες ο χρήστης εξαναγκάζεται σε κλοπές ή και στην πορνεία για να εξασφαλίσει τη δόση του, καθώς και στο γεγονός ότι χρειάζονται εκσυγχρονισμό οι ισχύουσες για τις εξαρτήσεις νομοθεσίες ώστε ο χρήστης να μην αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας, ειδικά σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος όπου τα άτομα αυτά στιγματίζονται ακόμη και μετά τη σκληρή μάχη που το ΑΣΚ δίνει τα τελευταία χρόνια.

Στενή συνεργασία με την ΥΚΑΝ

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις στις οποίες ο χρήστης εξαναγκάζεται και στην εμπορία ναρκωτικών, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «υπάρχει αυτό το φαινόμενο αλλά τα πάντα κρίνονται από τις ποσότητες που κουβαλά, πολλές φορές λόγω της κρίσης μπορείς να μπεις και στη διακίνηση μικρών ποσοτήτων για να βγάλεις τη δόση σου, ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας».

«Γι’ αυτό και η φιλοσοφία του ΑΣΚ είναι να στηρίζει τα άτομα τα οποία είναι στη χρήση» είπε ο κ. Γεωργίου και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) με την οποία το Συμβούλιο έχει συνομολογήσει «Σύμφωνο Συνεργασίας» αλλά και με την Εθνική Φρουρά στην οποία εισχώρησε δυναμικά το ΑΣΚ για αντιμετώπιση φαινομένων χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από εθνοφρουρούς.

Εξήγησε ότι «βάσει του Συμφώνου Συνεργασίας, νέα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών που κάνουν για πρώτη φορά χρήση κάνναβης όταν τα συναντάμε, αντί να πηγαίνουν φυλακή, εμείς λέμε να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα στο Κέντρο Πολλαπλής Παρέμβασης «Περσέας» και στον «Αχιλλέα» που είναι ο πρώτος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που εντάχθηκε όπως και ο οργανισμός «Αποφασίζω».

Τα Κέντρα αυτά λειτουργούν σε όλες τις πόλεις και εκεί παραπέμπονται άτομα τα οποία ολοκληρώνουν την όλη διαδικασία αντί της φυλακής.

Η φιλοσοφία μας, είπε ο Πρόεδρος του ΑΣΚ στο ΚΥΠΕ, δεν είναι να λέμε «να τον εγκληματία» αλλά να λέμε «είναι ένα νέο παιδί που έκανε ένα λάθος, θέλει στήριξη, η ζωή συνεχίζεται, πάμε παρακάτω και αυτό είναι το ΑΣΚ».

Ένταξη στα Κέντρα Πολλαπλής Παρέμβασης

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανταπόκριση των χρηστών να ενταχθούν σε αυτά τα Κέντρα Πολλαπλής Παρέμβασης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «επειδή είναι ένας μηχανισμός αντί της φυλάκισης αντιλαμβάνεστε ότι είναι εθελοντικά που πάνε εκεί, είναι όμως πολύ θετικά τα αποτελέσματα που φτάνουν και το 95% των περιπτώσεων αποτείνονται για βοήθεια».

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Γεωργίου, «προωθήσαμε ως ΑΣΚ, και μας πήρε έξι χρόνια, μια νομοθεσία αντί φυλάκισης, οι εναλλακτικές ποινές».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΑΣΚ «όταν συλληφθεί ένας νέος χρήστης ο οποίος έκανε χρήση και υπό την επήρεια έκλεψε ένα περίπτερο, αντί να πάει φυλακή, του δίνεται η δυνατότητα από το δικαστήριο εάν και εφόσον αξιολογηθεί από μια συγκεκριμένη επιτροπή να ενταχθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα».

Ανέφερε ότι «αν ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς πάει πίσω στο δικαστήριο το οποίο λέει ότι: ‘αποδέχομαι ότι ολοκλήρωσες πρόγραμμα απεξάρτησης’ και τότε του επιβάλλεται ποινή λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την θεραπεία εάν είναι επιτυχημένη, εάν όχι αυτόματα ενεργοποιείται η ποινή».

«Αντί φυλακής του εισηγούμαστε να ακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης δύο χρόνων και εάν είναι επιτυχής σε όλες τις διαδικασίες και αξιολογήσεις αυτά τα δύο χρόνια, θα ληφθεί υπόψη και ίσως δεν καταλήξει στη φυλακή, αλλά είναι πλέον ελεύθερος πολίτης, κάτι το οποίο επαφίεται στο δικαστήριο» είπε ο κ. Γεωργίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα υποκατάστατα τα οποία χορηγούνται από το κράτος ως μέσο για απεξάρτηση, ο Πρόεδρος του ΑΣΚ είπε ότι «για υποκατάστατα έγινε μια τεράστια συζήτηση και μας καταλόγισαν μάλιστα ότι ενεργούμε ως προμηθευτές.»

«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να πλησιάζουμε τα άτομα που κάνουν χρήση ηρωίνης και τους προτείνουμε αντί ηρωίνης να προσέλθουν στα κέντρα αποκατάστασης του κράτους και να δώσουμε υποκατάστατο και την ίδια στιγμή γίνονται και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να οδηγηθεί το άτομο στην απεξάρτηση», εξήγησε ο κ. Γεωργίου.

Σημείωσε ότι «κάποτε τα καταφέρνουμε, κάποτε όχι, δεν θα ωραιοποιήσω τα πράγματα, αλλά είτε τα καταφέρουμε είτε δεν τα καταφέρουμε προστατεύουμε τη δημόσια υγεία διότι τα παιδιά τα οποία κάνουν ενδοφλέβια χρήση ανταλλάσσουν μεταξύ τους σύριγγες, ηπατίτιδα, AIDS και πολλά παιδιά εκπορνεύονται για να εξασφαλίσουν τη δόση τους, κλέβουν, αυξάνεται η εγκληματικότητα».

Αυτό το οποίο κάνουμε στο ΑΣΚ, είπε ο Πρόεδρός του, είναι «να δίνουμε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες γιατί τα χρήματα είναι περιορισμένα, έτσι εντοπίζουμε τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν πρόβλημα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε, κάποτε τα καταφέρνουμε και κάποτε όχι, αυτό όμως που έχει σημασία είναι να το παλεύεις».

Η 1η Εθνική Στρατηγική ενάντια στις παράνομες και νόμιμες ουσίες

Με την επισήμανση ότι «αργήσαμε πολύ», ο Πρόεδρος του ΑΣΚ είπε ότι μόλις «το 2013, για πρώτη φορά, είχαμε την 1η Εθνική Στρατηγική ενάντια στις παράνομες και νόμιμες ουσίες και για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνονται δράσεις ενάντια και στο αλκοόλ, έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

«Αργήσαμε και δεν έχω επιχειρήματα να εξηγήσω το γιατί, αυτό όμως που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενεργοποιηθούμε, γίνεται μια σημαντική, μεθοδική και αθόρυβη δουλειά και ευελπιστούμε ότι το ΑΣΚ θα πετύχει τους στόχους του», είπε ο Δρ Χρύσανθος Γεωργίου.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΚ είπε ότι «οι αριθμοί (για τους ουσιοεξαρτώμενους), μας επιβεβαιώνουν, και λένε, ότι από το 2011 που προεδρεύω του ΑΣΚ επαναφέραμε τους αριθμούς της χρήσης της κάνναβης στο 2007, οπότε τους μειώσαμε, σταθεροποιήσαμε το πρόβλημα, έχουμε όμως κι άλλα προβλήματα».

Ένα από αυτά, είπε, είναι το γεγονός ότι «είμαστε η 3η χώρα στην Ευρώπη στην πρόσβαση στο αλκοόλ, και ανησυχώντας για αυτούς τους αριθμούς, προχωρήσαμε σε αλλαγές στο Υπουργείο Εσωτερικών που πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή για να αλλάξει η νομοθεσία για την προσβασιμότητα στο αλκοόλ».

Ο Πρόεδρος του ΑΣΚ είπε ότι «επιμένουμε σε αυτές τις αλλαγές και κάποτε γινόμαστε και ενοχλητικοί, είναι όμως αυτός ο ρόλος μας και έτσι θα συνεχίσουμε χωρίς να φωνασκούμε αλλά παράγοντας έργο».

Τόνισε ότι «είναι δύσκολη αυτή η μάχη, το ΑΣΚ έχει ένα προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια και οι έμποροι βγάζουν κάτι εκατομμύρια το χρόνο, επομένως εμείς πρέπει να αντιπαλέψουμε με αυτούς».

«Εμείς έχουμε το πάθος, εκείνοι έχουν το κέρδος και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά, το παλεύουμε και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο Πρόεδρος του ΑΣΚ.

Ερωτηθείς για το προσωπικό που στελεχώνει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου ο κ. Γεωργίου είπε ότι «είναι όλοι ειδικοί στον τομέα από συναφή επαγγέλματα σε σχέση με τις εξαρτήσεις και συνεχώς εκπαιδεύονται, είναι μια συνεχής διαδικασία εκσυγχρονισμού».

Εύσημα έλαβε το ΑΣΚ και για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Αρχείου Ασθενών.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, «το ΑΣΚ κατάφερε να ενώσει όλες τις θεραπευτικές δομές πάνω σε ένα Ηλεκτρονικό Αρχείο, όχι υπό την έννοια του φακελώματος αλλά με την έννοια ενός ενιαίου φακέλου για κάθε ασθενή που είναι μια μεγάλη επιτυχία ώστε να παρέχουμε σε αυτά τα άτομα την καλύτερη φροντίδα και μετά τη διαδικασία απεξάρτησης να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας αυτού του ατόμου».

Ερωτηθείς για τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται, ο κ. Γεωργίου είπε ότι στο ΑΣΚ δεν βγαίνουμε και να ανακοινώνουμε πόσους θανάτους είχαμε, αλλά «χρησιμοποιούμε τους αριθμούς για να χαράζουμε πολιτικές και αυτή είναι η φιλοσοφία μας, είμαστε ανθρωποκεντρικοί και το παλεύουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στον τομέα της πρόληψης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «είμαστε οι πιο θερμοί υποστηρικτές της Αγωγής Υγείας και όταν το 2012 εφαρμοζόταν ήμασταν από τους πρώτους που έντονα υποστηρίζαμε την αναγκαιότητά της, γιατί η Αγωγή Υγείας είναι η καθημερινότητα, η σεξουαλικότητα, οι ουσίες, η βιολογία και η υγιεινή των παιδιών και εμείς θέλουμε πολίτες με κρίση, αυτοκριτική και θέληση στη ζωή».

«Δεν θέλουμε μαθητές που να ξέρουν ότι ένα και ένα κάνουν δύο. Θέλουμε μαθητές για το πώς φθάνουμε στο δύο, τον τρόπο, να σκέφτονται δηλαδή», είπε ο Δρ Γεωργίου.

Ανέφερε ότι «η Εθνική Επιτροπή Ενάντια στα Ναρκωτικά πραγματοποίησε πρόσφατα συνεδρία υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας και με συμμετέχοντες εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Άμυνας και Παιδείας και του ΑΣΚ το οποίο ενώπιον των έξι υπουργείων έθεσε ξεκάθαρα θέμα για την ενίσχυση της Αγωγής Υγείας».

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου «ο Υπουργός Παιδείας δεν ήταν αρνητικός και είπε ότι θα προσπαθήσει για ενίσχυση του θεσμού του και με ανθρώπινο δυναμικό".

Η νομοθεσία για το κάπνισμα

Ερωτηθείς για τη νομοθεσία για το κάπνισμα, ο Πρόεδρος του ΑΣΚ είπε ότι «είμαστε από τους φανατικούς που αντέδρασαν όταν έγινε η νομοθεσία για το κάπνισμα» και μαζί με την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά», υποδείξαμε στη Βουλή ποιο θα έπρεπε να είναι το περιεχόμενο της νομοθεσίας «γιατί δεν γίνεται να δίνουμε χαλαρώσεις».

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Εθνική Στρατηγική Ενάντια στα Ναρκωτικά συμβαδίζει απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική, χρησιμοποιεί βέλτιστες πρακτικές και την ίδια στιγμή αξιοποιεί τις συμβουλές της Οριζόντιας Ομάδας Ενάντια στα Ναρκωτικά όπως και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ενάντια στην Τοξικομανία για να βελτιώσει την άσκηση της πολιτικής του».

Σημείωσε ότι «μέσα στην όλη διαδικασία στο τέλος της ημέρας ακούγονται όλα αυτά τα όμορφα, υπάρχουν όμως άτομα που υποφέρουν και το ΑΣΚ προσπαθεί να είναι εκεί, γι’ αυτό έχουμε κάποιες δράσεις κάποια παραδείγματα τα οποία δείχνουν και την φιλοσοφία μας».

Στις δράσεις, συγκαταλέγονται η δημιουργία του προγράμματος γυναικών στη Θεραπευτική Κοινότητα της «Αγίας Σκέπης» μια ιδέα του ΑΣΚ για την υλοποίηση της οποίας βρήκε συμμάχους όπως την «Αγία Σκέπη» και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης για γυναίκες.

Το ΑΣΚ, είπε ο Πρόεδρός του, «είναι ένα συμβούλιο το οποίο δεν σταμάτησε μπροστά στα διάφορες αντιστάσεις που αντιμετώπισε στην κοινωνία γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής κοινωνίας είναι το στίγμα και εδώ και τέσσερα χρόνια δίνουμε μία μάχη για να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη και αυτή τη νοοτροπία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











382