Δρ Θεοδόσης Κοντός: Μια οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προλάβει σοβαρές ασθένειες


*Η οφθαλμολογία έχει κάνει άλματα τα τελευταία 20 χρόνια

*Πολλές άλλες παθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν στο μάτι πριν γίνουν αντιληπτές από τον ασθενή

*Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση, διότι είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση και πιο αποτελεσματική

Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής αλλά και της υγείας τονίζει Πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Δρ. Θεοδόσης Κοντός, σε συνέντευξη του στο «Ygeia-News», όπου παρουσιάζει τις παθήσεις από τις οποίες μπορεί να κινδυνεύσει η όραση μας.

ΕΡ: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι ασθενείς με τα μάτια τους;

ΑΠ: Γενικά είναι οι μολύνσεις και ότι άλλο φανταστείτε. Όλες οι παθήσεις αντανακλούν τα μάτια, η πίεση στο σώμα μας, αντανακλά στο μάτι, ο διαβήτης αντανακλά στο μάτι, ο θυρεοειδής έχει αντίκτυπο στο μάτι, τα νεφρά μας, γενικά η όλη μας παθολογία έχει αντίκτυπο στο μάτι.

ΕΡ: Μπορεί δηλαδή μια πάθηση να εντοπιστεί από μια εξέταση ματιού;

ΑΠ: Συμβαίνει πολλές φορές, οι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να διαγνωστούν από τα μάτια, διότι όπως στον εγκέφαλο αυξάνεται η πίεση, η ενδοκρανιακή πίεση, έτσι μπορεί να εκδηλωθεί ως οίδημα στις οπτικές θηλές, που γίνονται αντιληπτές με την οφθαλμοσκόπηση. Επίσης, πολλές φορές βλέπουμε αλλοιώσεις του διαβήτη, βλέπουμε αγγεία, ανευρύσματα, ακόμη πριν ο άνθρωπος αντιληφθεί ότι έχει διαβήτη. Και πολλές άλλες παθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν στο μάτι πριν γίνουν αντιληπτές από τον ασθενή.

Η έγκαιρη διάγνωση

ΕΡ: Άρα επιβάλλεται μια τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο διότι επικρατεί η άποψη ότι πηγαίνουμε στον γιατρό όταν έχουμε πρόβλημα με τα μάτια μας.

ΑΠ: Αυτό είναι πολύ κακό διότι κάποιες παθήσεις, όταν φτάσουν να γίνουν αντιληπτές από τον ασθενή είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο που είναι δύσκολη η αντιμετώπιση τους. Για αυτό ένας υγιής άνθρωπος, μια φορά το χρόνο, είναι καλά να εξετάζεται, έτσι ώστε να διαγνώσουμε έγκαιρα μια πάθηση, πριν ακόμη ο ασθενής ο ίδιος το αντιληφθεί.

Ο διαβήτης και η όραση

ΕΡ: Επηρεάζεται η όραση, δηλαδή σε τέτοιες παθήσεις;

ΑΠ: Εξαρτάται από την πάθηση, αν ο ασθενής υποφέρει από διαβήτη διότι στην αρχή δημιουργούνται ανευρύσματα στο μάτι, μετά γίνονται μικρές αιμορραγίες, μετά μεγαλύτερες, στη συνέχεια αυτές οι αιμορραγίες οργανώνονται και γίνονται μεμβράνες, προκαλούν συρρίκνωση του αμφιβληστροειδούς και μετά τύφλωση. Για αυτό όσο πιο νωρίς αντιληφθούμε και θεραπεύσουμε αυτές τις παθήσεις τόσο το καλύτερο για το μάτι, διότι ο διαβήτης είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες τύφλωσης παγκόσμια.

ΕΡ: Είναι συχνή πάθηση και στην Κύπρο.

ΑΠ: Πάρα πολύ συχνή, αναφέρεται ότι φτάνει σε ποσοστό στο 10% του πληθυσμού και πολλοί μάλιστα δεν το γνωρίζουν καν ότι υποφέρουν από διαβήτη, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

5% του πληθυσμού πάσχει από γλαύκωμα

ΕΡ: Από ποιες άλλες παθήσεις κινδυνεύει η όραση μας;

ΑΠ: Μια άλλη πάθηση είναι το γλαύκωμα, το οποίο είναι ύπουλο και δρα υποχθόνια μέχρι να κάνει τη ζημιά. Ένα 5% του πληθυσμού πάσχει από γλαύκωμα το οποίο είναι κληρονομική ασθένεια, όπως και ο διαβήτης και πάλι οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό, διότι δεν πήγαν ποτέ στο γιατρό, δεν εξετάστηκαν ποτέ και ξαφνικά χάνουν την όραση τους και αναρωτιούνται να δουν τι συμβαίνει και βλέπουμε ότι επήλθε ατροφία στο οπτικό νεύρο. Και δυστυχώς στην περίπτωση του γλαυκώματος δεν μπορούμε να επαναφέρουμε ότι χάθηκε, απλά το σταματούμε εκεί όπου το βρήκαμε, ότι χάσαμε, χάσαμε.

Άλματα τα τελευταία 20 χρόνια στην οφθαλμολογία

ΕΡ: Έχει προχωρήσει καθόλου η οφθαλμολογία σε άλλες παθήσεις;

ΑΠ: Η οφθαλμολογία έχει κάνει άλματα τα τελευταία 20 χρόνια. Πολλές παθήσεις που παλιά ούτε καν τις αγγίζαμε, τώρα τις επηρεάζουμε. Παράδειγμα η μυωπία, η οποία θεραπεύεται με laser, τα οποία μπορεί κάποιος να κάνει μετά τα 18χρόνια, αν και κάποιοι ιατροί προβαίνουν σε τέτοιες επεμβάσεις σε μικρότερες ηλικίες. Είναι η ηλικιακή της εκφύλιση της ώχρας κηλίδας η οποία είναι μια πάθηση που στον «πολιτισμένο» κόσμο είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης, όπως ο διαβήτης. Στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία αντιμετώπιση, τώρα υπάρχουν ενέσιμα φάρμακα με τα οποία επηρεάζουμε, παρατείνουμε, ακόμη μπορεί να θεραπεύσουμε το μάτι ώστε οι άνθρωποι να μην καταλήγουν στην τύφλωση.

Άλλες παθήσεις είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, που και αυτή είναι μια πάθηση που δεν προειδοποιεί. Μπορεί να δώσει μια «αστραπή» , ένα μαυράκι στην όραση μας, σκίζεται ο αμφιβληστροειδής, μπαίνει υγρό με αποτέλεσμα αυτός να ξεκολλά, να μην τρέφεται και να νεκρώνεται και να χρειάζεται θεραπεία με laser ή με εγχείρηση.

Επίσης ο κερατοκώνος μια πολύ συχνή πάθηση στην Κύπρο. Πλέον υπάρχει μέθοδος που τον σταματάει, δεν τον θεραπεύουμε, αλλά τον περιορίζουμε.

ΕΡ: Όλες αυτές οι θεραπείες και επεμβάσεις, όπως και βεβαίως οι θεραπείες για τη μυωπία κλπ, είναι επώδυνες;

ΑΠ: Δεν είναι επώδυνες διότι γίνεται τοπική ή γενική αναισθησία οπότε ο ασθενής δεν νιώθει πόνο ούτε πριν, ούτε μετά. Ο πόνος δεν είναι το θέμα, σημασία έχει να μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα και να έχουμε αποτέλεσμα.

Παιδικές παθήσεις στα μάτια

ΕΡ: Παθήσεις μπορούν να αναπτύξουν και τα παιδιά;

ΑΠ: Βεβαίως και είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να εξετάζονται. Αν για παράδειγμα υποφέρουν από μυωπία. Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, δυσκολεύεται η ζωή του παιδιού και αφού σίγουρα δεν μπορεί να παρακολουθήσει σωστά τα μαθήματα του για παράδειγμα. Μια άλλη πάθηση για παράδειγμα είναι « το τεμπέλικο μάτι» ο στραβισμός που δημιουργεί στην πορεία του ένα μάτι να γίνει τεμπέλικο, οπότε και εκεί πρέπει να δράσουμε έγκαιρα. Μέχρι την ηλικία των πέντε χρόνων πχ, μπορεί να αναπτυχθεί η όραση και να βοηθήσουμε να δυναμώσει και το άλλο μάτι. Άμα περάσει αυτή η ηλικία, τα πράγματα γίνονται δύσκολα και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Και είναι κρίμα εφ όρου ζωής ένα παιδί και στη συνέχεια ένας ενήλικας να έχει ένα μάτι τεμπέλικο.

ΕΡ: Μπορούν οι γονείς να αντιληφθούν ότι το παιδί τους υποφέρει από στραβισμό;

ΑΠ: Δεν μπορεί να αντιληφθεί. Μπορεί ο γονιός να δει τα ματάκια του παιδιού του ότι δεν είναι ακριβώς στην ίδια θέση, ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά, αλλά δεν το βλέπει πάντα. Υπάρχουν και στραβισμοί που είναι πολύ μικροί και δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτοί από κάποιους που δεν είναι η δουλειά τους.

ΕΡ: Άρα κάθε πόσο πρέπει τα παιδιά να εξετάζονται;

ΑΠ: Καταρχήν το κάθε παιδί πρέπει να εξεταστεί με τη γέννηση του για να διαπιστωθεί αν φέρει μαζί του κάποιες παθήσεις, όπως είναι το συγγενές γλαύκωμα, ο συγγενής καταρράκτης και άλλες παθήσεις. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την περίπτωση, τουλάχιστον όμως κάθε χρόνο και αυτά θα πρέπει να εξετάζονται, ανάλογα βέβαια με το αν υπάρχουν προβλήματα ή όχι.

Επιβλαβείς παράγοντες για την όραση

ΕΡ: Πέραν των παθήσεων, τι μπορεί άλλο να βλάψει τα μάτια μας;

ΑΠ: Όλα τα μικρόβια, όλοι οι ιοί μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια, ένας από αυτούς όπως και ο έρπητας, ο οποίος υπάρχει μέσα στο σώμα μας και όταν υπάρξει μια αδυναμία του οργανισμού, τότε εμφανίζεται και είναι και επώδυνος.

ΕΡ: Υπάρχουν εποχές που παρατηρούνται αυξημένα τέτοια κρούσματα;

ΑΠ: Μπορεί την άνοιξη να παρατηρούνται περισσότερες αλλεργίες και το χειμώνα περισσότερες ιώσεις, αλλά όλες οι εποχές του χρόνου μπορεί να αναπτύξουμε παθήσεις, δεν είναι εποχιακές. Σημασία έχει και πάλι, η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό. Αυτή θα γλιτώσει μεγαλύτερες ταλαιπωρίες του ασθενή.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2371