Δρ Σωτήρης Κούμας στο Ygeia-Νews: Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για να επιτύχει το ΓΕΣΥ


*Από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί το ΓΕΣΥ, πρέπει να το εφαρμόσουμε επιλύοντας άμεσα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν

* Τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ

*Τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών είναι αυτά που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα υποστελέχωσης

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ. Σωτήρης Κούμας. Μιλώντας στο Ygeiaews ο Δρ. Κούμας αναφέρει ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των κρατικών νοσηλευτηρίων και κυρίως από την απόφαση των νομικών εταίρων να επιλύσουν τα όποια προβλήματα εμφανιστούν.

ΕΡ: Το ΓΕΣΥ είναι πλέον γεγονός. Τι αναμένετε εσείς ως κυβερνητικοί γιατροί;

ΑΠ: Αναμένουμε ότι με την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, παρά τις όποιες αντιρρήσεις, διαφωνίες, εισηγήσεις είχαμε καταθέσει ως ΠΑΣΥΚΙ, ιδιαίτερα του νομοσχεδίου της αυτονόμησης, θα προωθηθούν οι απαραίτητες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στο επίπεδο των κρατικών νοσηλευτηρίων, ώστε αυτά να μπορέσουν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αναμένουμε, ότι μέσω αυτού του νομοσχεδίου θα δημιουργηθεί ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς του δημοσίου, ώστε να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα προς τον Κύπριο ασθενή.

ΕΡ: Σε ποια φάση βρίσκεται η υπογραφή της συμφωνίας σας με το Κράτος;

ΑΠ: Αναμένουμε τη διαμόρφωση του γραπτού κειμένου στο οποίο, έχουμε υποβάλει κάποιες μικρές διορθώσεις περισσότερο λεκτικές. Αναμένουμε λοιπόν την τελική του διαμόρφωση και εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, αυτό θα γίνει από την Κυβερνητική πλευρά όταν θα είναι παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΕΡ: Τι προνοεί αυτή η συμφωνία;

ΑΠ: Πρόκειται για μια συμφωνία, ένα σχέδιο που χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά θέματα που άπτονται οικονομικών πλαισίων, είναι αυτό που λέμε ανά πάσα των κλιμάκων εισδοχής και ανέλιξης των γιατρών εντός των δομών του δημοσίου. Με αυτό σκοπεύουμε να αναστείλουμε σε μεγάλο βαθμό τη φυγή των γιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια και να προσελκύσουμε νέους. Και πρέπει να πω ότι θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, οι συγκεκριμένες αμοιβές θα είναι το μίνιμουμ που θα προσφέρει ο αυτονομημένος οργανισμός στους νέους ιατρούς. Περιλαμβάνει ουσιαστικά αναβάθμιση της κλίμακας εισδοχής και αναβάθμιση στις κλίμακες ανάδειξης των ιατρικών λειτουργών 1ης τάξης, 2ης τάξης και ταυτόχρονα παροχή κάποιων επιδομάτων σε άλλες βαθμίδες.

Την ίδια στιγμή περιλαμβάνει ένα πολύ βασικό κομμάτι, που αφορά στην αναγνώριση του ρόλου που έχουν να διαδραματίσουν τα τμήματα. Για παράδειγμα το Τμήμα των Πρώτων Βοηθειών, το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, λόγω της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό. Επειδή, το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών αποτελεί ουσιαστικά την «πρώτη μας γραμμή», η οποία παρουσιάζει δυστοκία και μεγάλη δυσκολία στο να προσελκύσουμε ιατρούς να εργαστούν σε αυτό, έχουμε συμφωνήσει και έχει γίνει αποδεκτό από την εργοδοτική πλευρά ότι χρειάζονται κάποια επιπρόσθετα κίνητρα. Μέσω αυτής της συμφωνίας αναγνωρίζεται καλύτερα θα έλεγα, η αναγκαιότητα παροχής κινήτρων.

Ανάγκη παραχώρησης ειδικού επιδόματος στους γιατρούς, των Πρώτων Βοηθειών

Κίνητρα, εκ των οποίων θα είναι οικονομικής φύσης, τα οποία αναμένουμε τις προσεχείς εβδομάδες να συμφωνηθούν αφού εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει σύντομα ένας κύκλος συζητήσεων για το θέμα. Επίσης να αναφέρω ότι επιτέλους αναγνωρίζεται η ανάγκη παραχώρησης ειδικού επιδόματος στους γιατρούς, ώστε να εργαστούν στις Πρώτες Βοήθειες.

Την ίδια στιγμή, γίνεται αντιληπτό ότι οι δομές που υπάρχουν τώρα στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα ωράρια, τα συστήματα αξιολόγησης , όλα αυτά χρειάζονται εκσυγχρονισμό στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων. Αυτός ο εκσυγχρονισμός θα συζητηθεί στη βάση αποτελεσμάτων μελετών που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, στη βάση εισηγήσεων, διεθνών πρακτικών που εφαρμόζονται στα θέματα δομών στελέχωσης, ωραρίων κάποιων νοσηλευτηρίων, συστήματα αξιολόγησης και βεβαίως στη βάση των ισχύων νομοθεσιών. Για παράδειγμα τα ισχύουσας νομοθεσίας περί της οργάνωσης του χρόνου εργασίας 48 ώρες τη βδομάδα, ή σχετικών οδηγιών ανά ειδικότητα, οι οποίες προνοούν π.χ, ότι κάποιοι γιατροί πρέπει να εργάζονται τόσες ώρες για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών, η ποιοτική ιατρική και παράλληλα η ασφάλεια του ίδιου γιατρού.

Όλα αυτά, θα τεθούν στο τραπέζι και ευελπιστούμε ότι στα πλαίσια του διαλόγου, θα διαμορφωθεί ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον για τους ιατρούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προσφέρουν ποιοτική ιατρική προς τους ασθενείς.

Πάσχουν τα κρατικά νοσηλευτήρια

ΕΡ: Μέχρι τότε όμως πως θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση και οι ελλείψεις στα κρατικά νοσηλευτήρια; Ιδιαίτερα ενόψει και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ;

ΑΠ: Όλα τα τμήματα σε όλα τα νοσηλευτήρια της Κύπρου πάσχουν από προβλήματα/θέματα υποστελέχωσης, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Όπως έχω προαναφέρει η πρώτη μας γραμμή, τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών είναι αυτά που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Αυτό επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα στην όλη διαδικασία εξυπηρέτησης των ασθενών. Όταν οι Πρώτες Βοήθειες δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν έγκαιρα κάποια περιστατικά, παρουσιάζονται προβλήματα και στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια περίθαλψη των ασθενών.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι το θέμα έχει αναδειχθεί τον τελευταίο χρόνο μετά από τις έντονες παρεμβάσεις της ΠΑΣΥΚΙ. Θέμα για το οποίο πάρθηκαν αποφάσεις σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, πολιτικών αρχηγών και Βουλής. Έχουν κατατεθεί κάποιες προτάσεις από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας και σε ένα επίπεδο, κάποιες θέσεις άρχισαν να πληρώνονται από την 1η Ιουνίου με ιατρικούς λειτουργούς. Να τονίσουμε ότι ούτε ο βαθμός που έχουν πληρωθεί αυτές οι θέσεις, ούτε ο αριθμός με τον οποίο πληρώθηκαν μας ικανοποιεί πλήρως. Θεωρούμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας αριθμός των 50 περίπου θέσεων εγκεκριμένων, και παράλληλα έχουν καταρτιστεί κατάλογοι σε κάποιες κάποια τμήματα δεν έχουν πάει ακόμη οι συνάδελφοι ιατρικοί λειτουργοί. Γνωρίζουμε ότι από μέρους του Υπουργείου γίνονται οι προσπάθειες, αλλά εμείς θα θέλαμε, όλα αυτά να τρέξουν νωρίτερα γιατί πολύ σωστά τίθεται το θέμα, ότι χωρίς τη σωστή στελέχωση τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να πάρουν μπροστά.

Αν δεν πάρουν αυτά μπροστά, θα έρθει ο Ιούνιος του 2019 σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και ο Ιούνιος του 2020 και αν δεν είμαστε σωστά στελεχωμένοι, αν αυτός ο μηχανισμός δεν δουλέψει, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα απειληθεί η ίδια η βιωσιμότητα του Σχεδίου Υγείας.

Πόσο θα εξυπηρετείται το υπόλοιπο 50% του πληθυσμού από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

ΕΡ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΑΠ: Το συγκεκριμένο Σχέδιο Υγείας έχει σχεδιαστεί και έχει ως βάση του, ως ραχοκοκαλιά του τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία είναι σχεδιασμένα να εξυπηρετούν τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού. Έτσι είναι σχεδιασμένα, άσχετα αν τώρα εξυπηρετούν πέραν του 80% του πληθυσμού. Ας υποθέσουμε ότι με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπου θα πρέπει να εξυπηρετεί το 50% του πληθυσμού και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν διότι δεν θα έχουν γίνει οι απαραίτητες βελτιώσεις, αμέσως τίθεται το ερώτημα: Πόσο θα εξυπηρετείται το υπόλοιπο 50% του πληθυσμού που σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα πηγαίνει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Θα μπορέσουν αυτά τα νοσηλευτήρια να απορροφήσουν όλο αυτό τον όγκο των ασθενών;

Άρα είναι κάποια σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει έγκαιρα να λύσουμε αν πράγματι σκοπός μας είναι να εφαρμόσουμε ένα σωστό, καθολικό, ισότιμο ΓΕΣΥ, όπως έχει ψηφιστεί. Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα σε επίπεδο δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Οι αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών

ΕΡ: Φαίνεται ότι ο ιδιωτικός ιατρικός κόσμος εκφράζει τις ανησυχίες του για το ΓΕΣΥ αναφέροντας ότι πολλές ιδιωτικές κλινικές θα κρίνουν ως οικονομικά ασύμφορη τη συμμετοχή τους στο σχέδιο.

ΑΠ: Εμείς ως γιατροί του δημοσίου δεν θα μπούμε σ’ αυτό τον διάλογο. Θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα έχουν το δικαίωμα, αναλύοντας από τη δική τους οπτική γωνία το θέμα, να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι και εμείς ως γιατροί του δημοσίου έχουμε θέσει τα δικά μας ερωτήματα. Όμως, υπάρχουν δύο ψηφισμένα νομοσχέδια τα οποία πρέπει να εφαρμόσουμε. Αν προσδοκούμε να εφαρμόσουμε ένα Σχέδιο Υγείας για τον ασθενή και για τους εργαζόμενους πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες να το εφαρμόσουμε.

Εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ αυτό θα πράξουμε και θα το διεκδικήσουμε μάλιστα. Είμαστε αποφασισμένοι αν εμφανιστούν προβλήματα κατά την εφαρμογή της οποιασδήποτε φάσης του ΓΕΣΥ να τα εντοπίσουμε, να τα αναγνωρίσουμε και κυρίως να δώσουμε άμεσα λύσεις. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα σε επίπεδο υγείας να επιτρέψουμε να δημιουργούνται κενά στην παροχή υγείας προς τον πολίτη ,προς τον άνθρωπο. Αυτό θα είναι καταστροφικό.

Να έχουμε το θάρρος να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε με διορθωτικά μέτρα

Εμείς δώσαμε τον αγώνα μας, υποβάλαμε ενστάσεις, προτάσεις, εισηγήσεις, κάποιες εισακούστηκαν κάποιες όχι. Όμως προχωρούμε και αναμένουμε ότι θα πράξουν το ίδιο όλοι οι νομικοί εταίροι. Το τονίζω ξανά, πρέπει όλοι να έχουμε το θάρρος να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε με διορθωτικά μέτρα.

Καταλήγοντας επαναλαμβάνω, εμείς η δημόσιοι ιατροί αναμένουμε ότι μέσω αυτών των μεταρρυθμίσεων θα δούμε και θα νιώσουμε πρώτοι ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον και μέσω αυτού θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τα μέγιστα στον ασθενή.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











424