Δρ Περικλής Χατζηκακού: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος επηρεάζει 3% των ανδρων και 5% των γυναικών


*Συνέντευξη στο YgeiaNews

*Συναντάται συνήθως σε άτομα ηλικίας 45 - 55 ετών χωρίς να αποκλείονται νεαρότερα ή μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα

*Ενδοκρινολογικές παθήσεις θυρεοειδούς αδένα, παχυσαρκία, ρευματολογικές παθήσεις και τραύματα καρπού είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

*Αλλαγή του τρόπου εργασίας, αποφυγή επαναλαμβανόμενης χρήσης του άνω άκρου, εργονομικά βοηθήματα, άσκηση, απώλεια βάρους και ασκήσεις καρπού υποβοηθούν στην πρόληψη της πάθησης

Ο Δρ. Περικλής Χατζηκακού,Ορθοπεδικός σε συνέντευξη του στο Ygeia News μιλά για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πως προκαλείται και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση αυτή.
Ορισμός

ΕΡ:Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

ΑΠ: Η πιο κοινή πιεστική περιφερειακή νευροπάθεια λόγω πίεσης στον καρπό ενός βασικού νεύρου του χεριού, του μέσου νεύρου και προκαλεί συμπτώματα στον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλο. Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο συμπεριλαμβάνουν : Ενδοκρινολογικές παθήσεις θυρεοειδούς αδένα, παχυσαρκία, ρευματολογικές παθήσεις, τραύματα καρπού, παθήσεις που προκαλούν κατακράτηση υγρών όπως ορμονικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση.

Συχνότητα

ΕΡ: Πόσο συχνή είναι η πάθηση αυτή και πώς προκαλείται;

ΑΠ: Η πάθηση επηρεάζει περίπου 3% του ανδρικού και 5% του γυναικείου πληθυσμού. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ο ανατομικός δίαυλος διαμέσου του οποίου 9 τένοντες του χεριού και το μέσο νεύρο περνούν για να φτάσουν στα δάκτυλα και τον αντίχειρα. Ο σωλήνας σχηματίζεται ραχιαία από τα οστά του καρπού και συμπληρώνεται παλαμικά από τον καθεκτικό σύνδεσμο. Πίεση στο νεύρο θα παρουσιαστεί εάν για κάποιο λόγο προκληθεί στένωση στο σωλήνα ή εάν αυξηθεί ο όγκος του περιεχομένου του καναλιού κατά κύριο λόγω αύξησης του όγκου των τενόντων. Η διάμετρος του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να επηρεαστεί από τη χρήση του άνω άκρου καθώς ακραίες θέσεις του καρπού ,έκταση ή κάμψη του καρπού προκαλούν παροδική στένωση του σωλήνα, με επακόλουθη πίεση στο περιεχόμενο του. Μέτρηση της πίεσης στον καρπιαίο σωλήνα δείχνει αύξηση στο οκταπλάσιο στην κάμψη του καρπού και στο δεκαπλάσιο στην έκταση του καρπού.
Πίεση στο νεύρο μπορεί επίσης να προκληθεί εάν ο όγκος του περιεχομένου του σωλήνα αυξηθεί, για παράδειγμα λόγω τενοντίτιδας των καμπτήρων τενόντων, όγκων όπως λίπωμα ή γάγγλιο ή τραυματικό αιμάτωμα.

Συμπτώματα

ΕΡ: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

ΑΠ: Πίεση στο νεύρο προκαλεί προβλήματα στην ελεύθερη μικροκυκλοφορία του αίματος που χρειάζεται το νεύρο, με επακόλουθο δυσλειτουργία του νεύρου που μεταφράζεται στα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα ή μέρος αυτών και τα οποία είναι:
Παραισθησίες στα δάκτυλα και αντίχειρα που μπορεί να εκδηλωθούν σαν αίσθηση πόνου, μουδιάσματος ή καψίματος, την αίσθηση φουσκώματος χωρίς αντικειμενικά να υπάρχει φούσκωμα, αδυναμία του χεριού και τυπικά συμπτωματική επιδείνωση το βράδυ,που επηρεάζει τον ύπνο του παθόντα.

Διάγνωση

ΕΡ: Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

ΑΠ: Διάγνωση του συνδρόμου αρχίζει με το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση.
Ανάλυση των συμπτωμάτων του ασθενούς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες του ιστορικού του δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να διερευνηθεί για την τελική διάγνωση.
Ακολούθως τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης οδηγούν σε επιβεβαίωση της διάγνωσης και μπορεί να αποκλείσει άλλες συναφείς παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία.
Ειδική κλινική εξέταση για τον καρπιαίο σωλήνα επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προβλήματος. (Tinnel Test,Phalen Test κ.λ.π.)
Ακτινολογική εξέταση πιθανόν να χρειαστεί, για να αποκλειστούν άλλα πιθανά προβλήματα, όπως οστεοαρθρίτιδα που μπορεί να συνυπάρχει με το σύνδρομο. Επίσης αιματολογικές εξετάσεις για αποκλεισμό ενδοκρινολογικών παθήσεων που συνδέονται με το σύνδρομο.
Αν η κλινική εξέταση τείνει προς τη διάγνωση του καρπιαίου σωλήνα, ξεκινά θεραπευτική αγωγή έστω και αν η διάγνωση δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς συμπτωματική βελτίωση βοηθά την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Παραπομπή για νευρολογική αξιολόγηση του μέσου νεύρου προσφέρεται τόσο για επιβεβαίωση της διάγνωσης του καρπιαίου σωλήνα όπου και για προσδιορισμό της σοβαρότητας του προβλήματος.

Ηλεκτρομυογράφημα

ΕΡ: Πόσο αξιόπιστο είναι το ηλεκτρομυογράφημα στην διάγνωση του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

ΑΠ:Το ηλεκτρομυογράφημα σαν απλή αντικειμενική μέτρηση του νεύρου είναι αξιόπιστη εξέταση σαν μέρος της όλης διερεύνησης αλλά τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τον τρόπο διεξαγωγής της μέτρησης που πρέπει να αξιολογήσει ως μέρος της τελικής διάγνωσης.

Άνδρες ή γυναίκες

ΕΡ: Οι άνδρες ή οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και γιατί ;

ΑΠ: Ευρήματα θετικά για καρπιαίο σωλήνα επιβεβαιώνουν τη διάγνωση, αλλά αρνητικά αποτελέσματα δεν αποκλείουν ήπιο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα καθώς το σύνδρομο θα επηρεάσει περίπου 3% των ανδρών και 5% των γυναικών. Πιθανός λόγος αυτού το γεγονός ότι ανατομικά ο καρπιαίος σωλήνας είναι πιο στενός στις γυναίκες και ορμονικά επηρεάζεται από κατακράτηση υγρών στις γυναίκες π.χ. στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην εμμηνόπαυση.

Κληρονομικότητα

ΕΡ: Το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα έχει σχέση με την κληρονομικότητα;

ΑΠ: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ως πρόβλημα μηχανικής πίεσης στο μεσαίο νεύρο λόγω στένωσης του σωλήνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν ασθένεια που είναι κληρονομική αλλά η προδιάθεση να παρουσιαστεί το σύνδρομο λόγω ανατομίας του καρπού και άλλων παραγόντων που είναι κληρονομικοί, συντείνουν στη γενετική προδιάθεση παρουσίασης του συνδρόμου.

Μέθοδοι Θεραπείας

ΕΡ: Ποιες συντηρητικές –μη χειρουργικές- μέθοδοι θεραπείας εφαρμόζονται στην πάθηση αυτή;

ΑΠ: Θεραπεία του συνδρόμου αποσκοπεί στον συμπτωματικό έλεγχο αφού αποκλεισθούν ή αντιμετωπισθούν άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το νεύρο, όπως ενδοκρινολογικά προβλήματα, ρευματοπάθεια, νευρολογικές παθήσεις κλπ, η θεραπεία των οποίων μπορεί να βοηθήσει σε συμπτωματική βελτίωση. Συντηρητική αγωγή αρχίζει με αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, όπως την επαναλαμβανόμενη κίνηση στον καρπό, πιθανή αλλαγή στον τρόπο εργασίας, με φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και χρήση νάρθηκα είναι η συνήθης επιλογή αγωγής. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή ή σε ορισμένες περιπτώσεις θεραπεία με στεροειδή για περιορισμένη χρονική διάρκεια ή ενέσιμα στον καρπιαίο σωλήνα υπό τοπική αναισθησία.

Χειρουργική Επέμβαση

ΕΡ: Πως αντιμετωπίζεται χειρουργικά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

ΑΠ: Η χειρουργική επέμβαση για καρπιαίο σωλήνα υπό αναισθησία τοπική ή γενική, αποσκοπεί στο άνοιγμα του καρπιαίου σωλήνα με τομή στον καθεκτικό σύνδεσμο. Αποσυμπίεση του σωλήνα απελευθερώνει το μέσο νεύρο. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά όπου διαμέσου 1 ή 2 μικρών τομών εισάγεται το ενδοσκόπιο και ενδοσκοπικά εργαλεία με σκοπό την τομή του καθεκτικού συνδέσμου αποφεύγοντας μεγάλη τομή και τομή στους υποδόρειους ιστούς και στο δέρμα.
Στην καθιερωμένη ανοικτή επέμβαση γίνεται τομή 4-6 εκατοστών στην παλάμη και τομή του συνδέσμου. Ακολούθως γίνεται συρραφή του δέρματος και συνήθης θεραπεία του χειρουργικού τραύματος μέχρι να επουλωθεί, με επακόλουθη σταδιακή κινητοποίηση του χεριού.

Πλεονεκτήματα

ΕΡ: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μεθόδου;

ΑΠ: Πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μεθόδου είναι η μικρή ουλή με λιγότερο μεταχειρουργικό πόνο και πιο γρήγορη συμπτωματική ανάρρωση του ασθενούς. Μακροπρόθεσμα και οι δύο τρόποι αντιμετώπισης έχουν παρόμοια αποτελέσματα στους 6 μήνες.
Μειονεκτήματα της ενδοσκοπικής μεθόδου: Το μεγαλύτερο ρίσκο ιατρογενούς βλάβης του νεύρου, το ψηλότερο κόστος της επέμβασης και η διαθεσιμότητα της επέμβασης.

Πρόληψη

ΕΡ: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα- Πρόληψη.

ΑΠ: Πρόληψη αλλαγή του τρόπου εργασίας, αποφυγή επαναλαμβανόμενης χρήσης του άνω άκρου, εργονομικά βοηθήματα, άσκηση, απώλεια βάρους, ασκήσεις καρπού. Το γεγονός ότι το σύνδρομο στον καρπιαίο σωλήνα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που δεν εξαρτώνται μόνον από τη δραστηριότητα του ασθενή, πιθανόν να μην μπορεί να προληφθεί.

Επιπλοκές

ΕΡ: Επιπλοκές συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

ΑΠ: Σοβαρές επιπλοκές χειρουργικής θεραπείας είναι σπάνιες. Οι πιο κοινές επιπλοκές αφορούν κυρίως την πληγή που μπορεί να μολυνθεί, αλλά συνήθως η μόλυνση είναι επιφανειακή και αντιμετωπίζεται με συμπτωματική θεραπεία. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας που σπάνια χρήζει χειρουργικής θεραπείας.
Πόνος στον καρπό μετά την επέμβαση είναι αρκετά κοινός και συνήθως υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.
Τι ίδιο συμβαίνει και με την ουλή που μπορεί να είναι επώδυνη. Σοβαρές επιπλοκές όπως ιατρογενής βλάβη του μέσου νεύρου είναι σπάνια με συχνότητα κάτω του 1%, κυρίως στην ενδοσκοπική επέμβαση. Επίσης ανεπαρκής αποσυμπίεση του νεύρου που μπορεί να επιφέρει μερική ή και καθόλου βελτίωση των συμπτωμάτων, με την ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Το σύνδρομο μπορεί να επανέλθει μετά από χρόνια αλλά είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που πρέπει να διαφοροποιηθεί από την ανεπαρκή αποσυμπίεση του νεύρου. Στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής παρουσιάζει μακροχρόνια βελτίωση με σταδιακή επαναπαρουσίαση συμπτωμάτων. Στη δεύτερη περίπτωση δεν παρουσιάζεται καμία ή μόνο μερική βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την επέμβαση. Αποσυμπίεση του νεύρου σε περίπτωση χρόνιας πίεσης που προκαλεί βλάβη στο νεύρο πιθανόν να προσφέρει μόνο μερική βελτίωση καθώς χρόνια πίεση επηρεάζει ανεπανόρθωτα το νεύρο που δεν θα αναρρώσει ειδικά σε περίπτωση που η βλάβη οδηγά σε νευρολογική ατροφία των μυών του χεριού.

Νεαρά ή μεγαλύτερα άτομα

ΕΡ:Το πρόβλημα του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα το συναντάμε περισσότερο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή είναι συχνό και σε νεότερα άτομα

ΑΠ: Το σύνδρομο συναντάται συνήθως σε άτομα ηλικίας 45 – 55 ετών χωρίς να αποκλείονται νεαρότερα ή μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα.

MEDFRCS (ED)

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

Πηλίου 8, 1ος όροφος ,6037 Λάρνακα

Τηλ.24368633, φαξ.24368634

Email: iatreiohadjikakou@cytanet.com.cy

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1822