Δρ Παρασκευούλα Χαραλάμπους: Η Ιδιοπαθής Νεανική Αρθρίτιδα προσβάλει περίπου 1 στα 1000 παιδιά


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

* Η Ιδιοπαθής Νεανική Αρθρίτιδα εκδηλώνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 16 ετών

* Τα παιδιά με φλεγμονώδη νοσήματα, αισθάνονται εύκολα κόπωση, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους και έχουν συχνές απουσίες από το σχολείο και το παιγνίδι

*Αιματολογικές κακοήθειες των παιδιών, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, και παιδικοί καρκίνοι όπως το οστεοσάρκωμα και το νευροβλάστωμα μπορεί επίσης να εκδηλωθούν με συμπτώματα πόνου ή με αρθρίτιδα

Τα πιο πάνω επισημαίνει η Δρ. Παρασκευούλα Χαραλάμπους, Ρευματολόγος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ygeia-News

ηοποία προσθέτει ότιμε την έγκαιρη διάγνωση και τις νεότερες θεραπείες μπορεί σήμερα να επιτευχθεί γρήγορος και πλήρης έλεγχος της αρθρίτιδας, ώστε να μπορούν τα παιδιά αυτά να παραμένουν υγιή και λειτουργικά για όλη τη ζωή τους.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

Ορισμός

ΕΡ: Τι είναι η παιδική ή νεανική αρθρίτιδα;

ΑΠ: Aρθρίτιδα είναι η παθολογική κατάσταση στην οποία υπάρχει φλεγμονή σε μια ή περισσότερες αρθρικές περιοχές. Η φλεγμονή προκαλεί πόνο, διόγκωση, θερμότητα, δυσκαμψία και περιορισμό στην κίνηση.

Παιδική ή νεανική αρθρίτιδα είναι η αρθρίτιδα που εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία η οποία μπορεί είτε να υποχωρήσει, είτε να παραμείνει ως την ενηλικίωση.

Η Ιδιοπαθής Νεανική Αρθρίτιδα είναι ομάδα νοσημάτων που έχουν σαν κοινή εκδήλωση την αρθρίτιδα που διαρκεί τουλάχιστον 6 βδομάδες και εκδηλώνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα

ΕΡ: Ποιες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα;

ΑΠ: Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα.

Οι περισσότερες είναι ρευματολογικές όμως υπάρχουν και μη ρευματολογικές καταστάσεις όπως λοιμώξεις και αιματολογικές κακοήθειες που μπορεί να εκδηλωθούν με αρθρίτιδα ή μυοσκελετικό πόνο.

ΕΡ: Σε ποια ηλικία συνήθως εκδηλώνεται η αρθρίτιδα;

ΑΠ: Η αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία. Η Ιδιοπαθής Νεανική Αρθρίτιδα εκδηλώνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 16 ετών. Άλλες ρευματικές παθήσεις, όπως ο Νεογνικός Λύκος, εκδηλώνονται σε μικρότερες ηλικίες.

ΕΡ: Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση των νοσημάτων που σχετίζονται με αρθρίτιδα;

ΑΠ: Η Ιδιοπαθής Νεανική Αρθρίτιδα, που αποτελεί την πιο συχνή αιτία αρθρίτιδας στα παιδιά, προσβάλει περίπου 1 ανά 1000 παιδιά.

Τύποι αρθρίτιδας

ΕΡ: Ποιοι τύποι νεανικής αρθρίτιδας υπάρχουν;

ΑΠ: Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι Ιδιοπαθούς Νεανικής Αρθρίτιδας.

Ο Ολιγοαρθρικός τύπος προσβάλει μέχρι 4 αρθρώσεις. Είναι ο συχνότερος τύπος και προσβάλει περίπου 50% των παιδιών με αρθρίτιδα και συχνότερα τα κορίτσια. Παιδιά με εμφάνιση αρθρίτιδας σε ηλικία νεαρότερη των 7 ετών έχουν καλύτερες πιθανότητες για ύφεση όμως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οφθαλμικής προσβολής (Ιρίτιδα ή Ιριδοκυκλίτιδα). Η οφθαλμική προσβολή συχνά είναι ασυμπτωματική. Ο τακτικός οφθαλμιατρικός έλεγχος είναι αναγκαίος για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προς αποφυγήν απώλειας της όρασης.

Ο Πολυαρθρικός τύπος προσβάλει πάνω από 5 αρθρώσεις και μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδιά κάθε ηλικίας.

Ο Συστηματικός τύπος εμφανίζεται στο 10% των ασθενών με αρθρίτιδα και έχει συστηματικά συμπτώματα, όπως πυρετό και φευγαλέο εξάνθημα στο χρώμα του σολομού. Συχνά ο τύπος αυτός εμφανίζεται αρχικά μόνο με πυρετό ενώ η αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μετά από μήνες ή χρόνια.

Η Ιδιοπαθής Νεανική Αρθρίτιδα που σχετίζεται με Ψωρίαση εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν ψωρίαση ή έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με ψωρίαση. Τυπικά χαρακτηριστικά της Ψωριασικής Αρθρίτιδας είναι τα ονυχικά βοθρία και τα δάκτυλα που μοιάζουν με λουκάνικα.

Η Ιδιοπαθής Νεανική Αρθρίτιδα που σχετίζεται με Ενθεσίτιδα, αφορά φλεγμονή στις θέσεις κατάφυσης συνδέσμων και τενόντων καθώς και φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη (Σπονδυλαρθρίτιδα). Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι άλγος στις αρθρώσεις χωρίς διόγκωση και πόνος στη σπονδυλική στήλη με δυσκαμψία.

Άλλα ρευματολογικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας, που σχετίζονται με αρθρίτιδα, είναι η Νεανική Δερματομυοσίτιδα, ο Νεανικός Λύκος, το Νεανικό Σκληρόδερμα, η Νόσος Kawasaki, η Νεανική Σαρκοείδωση η οποία εκδηλώνεται με αρθρίτιδα κυρίως στους αστραγάλους, πυρετό, εξανθήματα και πνευμονικές εκδηλώσεις, κ.ά.

Πέρα από τις ρευματολογικές παθήσεις, άλλα, μη ρευματολογικά νοσήματα μπορεί να εκδηλώσουν αρθρίτιδα ή πόνο σε ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος, και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουν τόσο οι γονείς όσο και οι ιατροί (παιδίατροι και ορθοπεδικοί) οι οποίοι συνήθως εκτιμούν πρώτοι αυτούς τους ασθενείς.

Αίτια

ΕΡ: Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την εκδήλωση αρθρίτιδας στα παιδιά; Γνωρίζουμε αν η αρθρίτιδα είναι κληρονομικό νόσημα;

ΑΠ: Τα αίτια που προκαλούν αρθρίτιδα δεν είναι γνωστά. Ξέρουμε ότι πολλά ρευματολογικά νοσήματα εκδηλώνονται λόγω διαταραχής στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διαταραχή αυτή προκαλεί αντίδραση του ίδιου του οργανισμού εναντίον του αρθρικού υμένα, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής και αρθρίτιδας με συλλογή υγρού στην άρθρωση ή διόγκωση γύρω από την άρθρωση. Τα αίτια της ανοσολογικής αυτής διαταραχής παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα.

Παρόλο ότι η αρθρίτιδα δεν είναι κληρονομική πάθηση, μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση της. Στη Ψωριασική αρθρίτιδα ή Ενθεσίτιδα, για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό Ψωρίασης, Αρθρίτιδας ή Σπονδυλαρθρίτιδας. Η προδιάθεση είναι μεγαλύτερη και στα άτομα με θετικό αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA B27.

Συμπτώματα ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας

ΕΡ: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου;

ΑΠ: Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας. Κοινό χαρακτηριστικό είναι ο πόνος και η διόγκωση σε μια ή περισσότερες περιοχές του σώματος.

Στα παιδάκια ηλικίας κάτω των 3 ετών, οι γονείς ή οι φροντιστές είναι συνήθως οι πρώτοι που παρατηρούν κάποια διόγκωση στην άρθρωση. Συχνά τα παιδιά τρέχουν και παίζουν χωρίς να διαμαρτύρονται για πόνο. Ο τρόπος βάδισης μπορεί να αλλάζει. Μεγαλύτερα παιδιά είναι σε θέση να περιγράψουν τα συμπτώματα τους.

Στη περίπτωση της Συστηματικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας, ο πυρετός που επιμένει και το εξάνθημα, αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου με συχνό σενάριο την εμφάνιση πυρετού για τον οποίο χορηγείται αρχικά αντιμικροβιακή αγωγή, ακολούθως εμφανίζεται το εξάνθημα το οποίο λανθασμένα εκλαμβάνεται ως αλλεργική αντίδραση στην αντιβίωση και η διάγνωση της νόσου τίθεται πολύ αργότερα, με την εμφάνιση της αρθρίτιδας.

Στην περίπτωση ενθεσίτιδας, ο ασθενής διαμαρτύρεται για πόνο αλλά δεν έχει εμφανή διόγκωση στην άρθρωση. Στη σπονδυλαρθρίτιδα, ο πόνος αφορά την σπονδυλική στήλη ή και την λεκάνη, τμηματικά ή διάχυτα, ετερόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα και συχνά συνοδεύεται από δυσκαμψία.

Γιασωστή διάγνωση

ΕΡ: Πως τίθεται τελικά η διάγνωση της νόσου και πως αποκλείονται άλλες παθήσεις που μπορεί να εκδηλωθούν με παρόμοια συμπτώματα;

ΑΠ: Για να τεθεί η σωστή διάγνωση θα πρέπει αφενός να πληρούνται συγκεκριμένα κλινικά και εργαστηριακά κριτήρια και αφετέρου να αποκλειστούν άλλες αιτίες αρθρίτιδας που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως λοιμώξεις και κακοήθειες.

Στην Ιδιοπαθή Νεανική Αρθρίτιδα τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 6 βδομάδες. Η παρουσία πυρετού ή εξανθήματος βοηθά στη διάγνωση του Συστηματικού τύπου ενώ η παρουσία ψωρίασης ή ονυχικών βοθρίων έχει ιδιαίτερη σημασία στη διάγνωση της Ψωριασικής Αρθρίτιδας.

Πέρα από την κλινική εικόνα, οι εργαστηριακές εξετάσεις του αίματος, όπως η Γενική και τα Αιμοπετάλια, η Ταχύτητα Καθίζησης, η C-Αντιδρώσα Πρωτεΐνη και η Φερριτίνη είναι συχνά οι πρώτοι δείκτες που θα θέσουν την υποψία για την παρουσία φλεγμονώδους ή σηπτικής αρθρίτιδας, όμως σε πολλές περιπτώσεις οι εξετάσεις αυτές είναι εντελώς φυσιολογικές. Άλλες αιματολογικές εξετάσεις όπως ο Ρευματοειδής Παράγοντας, τα Αντιπυρηνικά Αντισώματα και το ACE βοηθούν στο να τεθεί τελική διάγνωση. Σημαντική είναι επίσης η εξέταση και η καλλιέργεια του αρθρικού υγρού για τον αποκλεισμό παρουσίας μικροβίων και λοίμωξης στην άρθρωση.

Αιματολογικές κακοήθειες των παιδιών, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, και παιδικοί καρκίνοι όπως το οστεοσάρκωμα και το νευροβλάστωμα μπορεί επίσης να εκδηλωθούν με συμπτώματα πόνου ή με αρθρίτιδα.

Περίπου 10-20% των παιδιών με λευχαιμία έχουν ως πρώτο σύμπτωμα τον μυοσκελετικό πόνο, 20% των παιδιών με λευχαιμία μπορεί να έχουν απόλυτα φυσιολογική γενική εξέταση αίματος ενώ μέχρι και 75% των παιδιών με λευχαιμία και οστικό πόνο, έχουν φυσιολογική αιμοσφαιρίνη.

Θεραπεία

ΕΡ: Αφού γίνει η διάγνωση, ποια θεραπεία ακολουθείται;

ΑΠ: Η θεραπεία της αρθρίτιδας είναι φαρμακευτική και μη φαρμακευτική. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει τα Μη Στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τις ενδοαρθρικές ενέσεις κορτιζόνης που αποτελούν μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, τα κορτικοστεροειδή από το στόμα, τη θεραπεία με τροποποιητικά φάρμακα όπως η Μεθοτρεξάτη και τους βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι χορηγούνται στους ασθενείς των οποίων η νόσος δεν τίθεται εύκολα σε ύφεση.

Η μη φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τη φυσιοθεραπεία, τη συστηματική άσκηση και ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων που στηρίζουν τις αρθρώσεις, τη διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, την εργοθεραπεία και την κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Επιπτώσεις

ΕΡ: Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα η αρθρίτιδα;

ΑΠ: Είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση ώστε η αρθρίτιδα να αντιμετωπίζεται γρήγορα και αποτελεσματικά, για να αποφεύγονται δυσμενείς επιπτώσεις και επιπλοκές. Η φλεγμονή και η αυξημένη αιμάτωση στην άρθρωση οδηγούν πολύ γρήγορα σε μυϊκή αδυναμία και αρθρική βλάβη. Ανάλογα με την άρθρωση που προσβάλλεται και την ηλικία του ασθενούς, μπορεί να προκληθεί μόνιμη παραμόρφωση στην άρθρωση, αύξηση των διαστάσεων των οστών της περιοχής, ανισοσκελία και διαταραχή στη λειτουργικότητα ή τη βάδιση.

Στατιστικά στοιχεία

ΕΡ: Υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία στην Κύπρο, αναφορικά με την αρθρίτιδα;

ΑΠ: Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον επιπολασμό της αρθρίτιδας στην Κύπρο.

Καθημερινότητα ασθενούς

ΕΡ: Πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα ενός παιδιού με αρθρίτιδα;

ΑΠ: Τα άτομα που έχουν αρθρίτιδα, αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή, τόσο φυσικές και λειτουργικές όσο και συναισθηματικές.

Από μικρή ηλικία, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία συχνά είναι διαθέσιμα μόνο σε μορφή χαπιών, τα οποία συχνά μετατρέπουμε σε υγρό διάλειμμα, αν είναι εφικτό, για ευκολότερη λήψη της αγωγής. Άλλα φάρμακα είναι ενέσιμα και μπορεί να προκαλούν τοπικό άλγος στο σημείο της ένεσης.

Επίσης, τα παιδιά με φλεγμονώδη νοσήματα, αισθάνονται εύκολα κόπωση, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους και έχουν συχνές απουσίες από το σχολείο και το παιγνίδι.

Πολλές φορές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πιο αγαπημένες τους δραστηριότητες, όπως το χορό ή το ποδόσφαιρο, την αναρρίχηση ή τα αθλήματα.

Συχνά είναι υποχρεωμένα να διαφοροποιήσουν το διαιτολόγιο τους λόγω των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Ευτύχημα είναι ότι με την έγκαιρη διάγνωση και τις νεότερες θεραπείες μπορεί σήμερα να επιτευχθεί γρήγορος και πλήρης έλεγχος της αρθρίτιδας, ώστε να μπορούν τα παιδιά αυτά να παραμένουν υγιή και λειτουργικά για όλη τη ζωή τους.

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Νίκου Δημητρίου 43, 6031

Λάρνακα

Τηλ. 24816500, 99338222

Εmail: pachar@cytanet.com.cy

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3168